Güncelleme Tarihi:
TÜRKİYE, ihtiyacının yaklaşık yüzde 20’sini karşıladığı İran doğalgazından vazgeçmeye niyetli değil. Başbakan Tayyip Erdoğan’ın konunun stratejik önemine dikkat çekerek, “Takas konusunda yapmamız gereken neyse bunu da yapacağız” çıkışının ardından, dün de Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’dan ezber bozan bir açıklama geldi. Kendilerini sadece İran’dan gaz temininin ilgilendirdiğini, karşılığında patates bile verilebileceğini söyleyen Yıldız’ın bu açıklamasına göre, İran’a mobilyadan tarım ve sınai ürünlere kadar uzanan yelpazede takas önerme ihtimali gündeme gelebilir.
ALTIN OLUR, BAŞKA ŞEY OLUR
Enerji Bakanı Yıldız, nakit transferi konusunda Enerji Bakanlığı olarak kendilerini sadece doğalgazın temininin ilgilendirdiğini söyledi ve şöyle konuştu: “Tüpraş TL, BOTAŞ dolar olarak ilgili yere ödeme yapıyor; sonra virmanlanıyor. Gerisi bizi ilgilendirmiyor. Doğalgaz karşılığında ne verildiği önemli değil; altın olur, patates olur, başka şey olur...”
ABD KABUL ETTİ
İran’a karşı uygulanan yaptırımların kapsamının genişletilmesi konusunda ABD ile görüşmeleri 3 Aralık’ta tamamladıklarını kaydeden Yıldız, ABD’li yetkililere “İran’dan gaz almayın derseniz bu İran yaptırımı değil Türkiye yaptırımı olur” dediklerini söyledi. ABD’li yetkililerin ise Türkiye ile İran arasındaki gaz sözleşmelerinin yaptırımlar kapsamına dahil edilmemesini kabul ettiklerini aktardı.
İstediği metayı alır
ENERJİ Bakanlığı’ndan üst düzey bir yetkili, Enerji Bakanlığı’nın görevinin, alınan doğalgaz karşılığında ödeme yapmak olduğunu, kendilerinin de dolar kuru üzerinden doğalgaz ödemesini İranlılara yaptıklarını belirterek, şöyle konuştu: “İran parasını altın almış, başka bir ticari metayla almış bizi ilgilendirmiyor. Örneğin tekstil ihtiyacı olur, başka şeye ihtiyacı olur, o metayı alır. Bizim Enerji Bakanlığı olarak hiçbir yetkimiz yok. Bizim dışımızda birşey.”
Borcumuzu ödüyoruz
KAMU kurumlarının İran’dan petrol ve doğalgaz alımlarına karşılık ödemelerini zamanında yaptığını kaydeden Taner Yıldız, “Sonra Enerji Bakanlığı olarak biz sistemden çıkıyoruz. BOTAŞ borçlarını zamanında ödüyor. Gerisi ayni mi yapılır, nakdi mi nasıl yapılırsa. Biz, aldığımız ürünlere karşı parayı Türkiye’deki hesaplarına yatırıyoruz” dedi. İran bu parayla aldığı altını önce Dubai’ye sonra ülkeye naklediyor.
İran için küçük, Türkiye için büyük
ENERJİ Bakanlığı, ABD Senatosu’nun ardından, ABD Başkanı Barack Obama’nın vereceği kararı bekliyor. ABD’nin kendi hazırladığı raporda bile doğalgaza yönelik bir yaptırımdan, Türkiye’nin, İran’dan daha çok etkileneceğinin vurgulandığına dikkat çeken Bakanlık yetkilileri, ABD’lilerle görüşmelerde şu vurguyu yaptı: “İran doğalgazı için ödediğimiz miktar, İran ödemeler dengesinde küçük bir yer tutuyor. Bu İran’ı etkilemez ancak Türkiye’yi etkiler.”
Altın yerine ne olur
TİM’in sektör bazında ülke rakamları verilerine göre, İran’a ihracatta başı çeken kalemler şöyle:
· Kimyevi Maddeler ve Mamulleri
· Taşıt Araçları ve Yan Sanayi
· Ağaç Mamülleri ve Orman Ürünleri
· Elektrik - Elektronik
· Makine ve Aksamları
· Tekstil ve Hammaddeleri
· Çelik
· Demir ve Demir Dışı Metaller
· İklimlendirme Sanayii
· Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri
· Maden ve Metaller
· Hazırgiyim ve Konfeksiyon
· Çimento, cam seramik ve toprak ürünleri
· Tütün
· Halı
· Kuru Meyve ve Mamulleri
Telafi etmek isterler
KUZEY Irak’ta petrol ve doğalgaz konferansı için Erbil’e giderken Bağdat yönetiminin iniş izni vermemesi nedeniyle Kayseri’ye dönen Yıldız, “Iraklı kardeşlerimiz, kendi sorunlarını bizim üstümüzden çözsün istemeyiz. Mahcubiyetlerini telafi etmek isteyeceklerdir” dedi.