Güncelleme Tarihi:
Türkiye'nin önemli et işleme merkezlerinden Kayseri'de karkas sığır etinin toptan satış fiyatı 17 liradan 16 lira 50 kuruşa, karkas koyun etinin fiyatı ise 21 liradan 20 lira 50 kuruşa düştü.
Pastırma Sucuk üretimi yapan Kayseri Ticaret Borsası Başkanı Şaban Ünlü, et fiyatlarının aylardan sonra ilk kez gerilemeye başlamasının önemli olduğunu kaydetti.
Daha önce ithal edilen canlı büyükbaş hayvanların, et fiyatlarıdaki artışı engelleyemediğini belirten Ünlü, şunları söyledi:
“Et fiyatlarındaki artışın durması ve kiloda 50 kuruş ucuzlaması, piyasanın geleceği için çok önemli. Canlı hayvan ithali, et piyasasının tansiyonunu düşürmedi. Şimdi et ithalatı yapılacak. Et ithali kararı fiyatların gerilemeye başlamasına neden oldu. Yeterli miktarda et ithal edilirse fiyatlar geriler. Et ithalatı yeterli olmazsa fiyatlar yeniden yükselir. Herşey piyasaya girecek et miktarına bağlı.”
Şaban Ünlü, ithal edilecek etlerin Türkiye'den gidecek veterinerler tarafından kontrol edilip kesilmesinin de önemli olduğunu ifade ederek, “İthal etlerin yerinde kontrol edilmesini olumlu buluyoruz. Canlı hayvanlar uzak yerlerden geldiği için nakliye masrafı çok oluyordu. İthal ette yerinde kontrol sistemi sıkı şekilde takip edilmeli. Canlı hayvan ithali ve et ithali geçen yıldan itibaren yapılmalıydı” diye konuştu.
PASTIRMA SUCUK ZAMMI GERİ ÇEKİLDİ
Şaban Ünlü, üretici firmaların et fiyatlarında ve diğer girdi fiyatlarındaki artış nedeniyle yeniden zam hazırlığı yaptıklarını ancak et fiyatlarının düşüşe geçmesiyle birlikte bu karardan vaz geçildiğini belirterek, “Bazı firmalar bayilerine bu haftadan itibaren fiyatları artıracaklarını bildirdi. Ancak et ithali kararının fiyatları etkilemesi sonucu zam kararından vaz geçildi. Et fiyatları önemli oranda düşerse, pastırma sucuk fiyatları da buna bağlı olarak düşer” dedi.
Kayseri'de birinci kalite sucuk kilosu 28-30 liradan, birinci kalite pastırma ise kilosu 55-60 liradan satılıyor.