Paris’ten moda övgüsü: Türk tasarımcısından öğrenecek çok şey var

Güncelleme Tarihi:

Paris’ten moda övgüsü: Türk tasarımcısından öğrenecek çok şey var
Oluşturulma Tarihi: Şubat 04, 2010 00:00

Moda ve haute couture denince ilk akla gelen şehirlerden Paris’te belediyenin Moda ve Tasarım Sorumlusu Philippe Fort, İstanbul ve Paris arasında kurulacak moda köprüsüne işaret ederek, “Böyle bir işbirliği bizim size çektiğimiz bir kıyak değil. Bununla sizi onurlandırmıyoruz. Bizim de İstanbul’dan, Türk tasarımcılardan öğrenecek çok şeyimiz var” dedi.

Haberin Devamı

İŞTE İSTANBUL FASHION WEEK'TEN ÇARPICI FOTOĞRAFLAR

3-6 Şubat’ta, Santral İstanbul’da ikincisi düzenlenen İstanbul Moda Haftası (IFW), dün ünlü aktris Meg Ryan’ın açılışına katıldığı törenle başladı. İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB), İstanbul Moda Akademisi (İMA), Moda Tasarımcıları Derneği (MTD) ve Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) işbirliğinde düzenlenen etkinlikte, Paris Belediyesi’nde Moda ve Tasarım Sorumlusu olarak görev yapan Philippe Fort, sorularımızı yanıtladı.

İstanbul taze kan

Geçen ekim ayında Paris Belediye Başkanı Bertrand Delaneo’nun, İstanbul’u ziyaret ettiğini ve iki şehir arasında yapılacak işbirlikleri arasında modaya da dikkat çektiğini belirten Philippe Fort, iki şehrin birbirine muazzam fırsatlar sunduğunu söyledi. İstanbul-Paris arasında bir moda köprüsü kurulmasının gündemde olduğunu hatırlatan Philippe Fort, “Böyle bir işbirliği bizim size çektiğimiz bir kıyak değil. Bununla sizi onurlandırmıyoruz; bizim de İstanbul’dan Türk tasarımcılardan öğrenecek çok şeyimiz var” dedi. İstanbul’un Avrupa 2010 Kültür Başkenti olduğunu ve Fransa’da ilan edilen ‘Türkiye Mevsimi’ni hatırlatan Philippe Fort, işbirliğinin tek taraflı bir faydalanmaya dayanmayacağını, karşılıklı bir şeyler öğrenmek ve gelişmek için önemli bir çıkış olacağını söyledi. Fort, “Dünyanın en eski kentlerinden İstanbul ile atılacak bir köprü, taze kan verir, enerji getirir. Bu sinerji hepimize fayda sağlar” diye konuştu.

Görmezden gelemezsin

İstanbul-Paris moda köprüsü ile yapılabilicekleri Philippe Fort şöyle açıkladı: “Bakın Paris gibi modanın doğduğu, en büyük modacıların çıktığı ve rüştünü ispat etmek isteyen her tasarımcının koşarak gittiği Paris’te haute couture denen olayı başlatan İngiliz bir terzidir. İstanbul’daki kıpırdanmalar her yerden görünüyor. Bunu Paris’ten nasıl görmezden gelebilirsin? Görmezden gelemezsin. Kurulacak moda köprüsü ile genç Türk tasarımcılar Paris’te eğitim görebilir, staj yapabilir. Moda günlerinde gelecekte daha çok Türk olacağına eminiz. Bunun oluşmasında neden bizim katkımız olmasın? Olacak bir şeyin önünü açmak, ona yol vermek bir erdemdir. Mantıklı olan da budur.”

Diliniz, tadınız farklı

Özlem Süer, Dice Kayek (Ayşe-Ece Ege kardeşler), Hüseyin Çağlayan, Hakan Yıldırım gibi Türk modacıları beğendiğini anlatan Fort, “Türk tasarımcıların farklı bir dili var. Tadınız, renginiz çok farklı. Tasarımcıların yarattığı eserlere bakıyorum ve hepsinin farklı öyküsü beni büyülüyor. ‘İstanbul Doğu-Batı’yı, Kuzey-Güney’i birbirine bağlayan köprü’ gibi klişe laflar etmeyeceğim. Farklı tadınızı fark edin” diye konuştu.

/images/100/0x0/55eaa080f018fbb8f88c5d86


Bu İstanbul’un mu yoksa Moskova’nın mı moda haftası

İSTANBUL Moda Haftası’nı çoğu Rus ve Fransız 160 yabancı gazeteci izledi. Yoğun kar yağışı, daha ılıman bir İstanbul bekleyen gazetecileri şaşırttı. Ünlü Fransız dergisi Balthazar’ın Ekonomi Editörü Valerie Godalier “Kar altındaki şehri görünce Moskova Moda Haftası’na mı geldim acaba diye düşündüm. Hayır İstanbul Moda Haftası’na gelmiştim. Şaşırdım fakat kar büyülü bir hava yaratmış” dedi.

Türkiye’ye gelen ilk İtalyan ‘çocuğum gibi’ dedi ağladı

TÜRKİYE’den İtalya’ya ilk hazır giyim üretimini 30 yıl önce gerçekleştiren, şu anda da Replay, Valentino, Dolge & Gabbana ve Ferre için üretim yaptıran Piero Balleri, İstanbul Moda Haftası’nı çok beğendiğini söyledi. “Milano’dan, Paris’ten geri değilsiniz” diyen Balleri, sözlerini ağlayarak şöyle sürdürdü: “Türkiye’de üretime ilk geldiğimde bana herkes deli demişti. Yıllardır gelişiminizi görüyorum. Türkiye’de moda endüstrisinin geldiği yer benim çocuğum gibi. Nefesim kesildi. Her şey harika olmuş. Çok gururlandım.”

Çağlayan: İyi keşfederseniz İstanbul’a âşık olursunuz

DEVLET Bakanı Zafer Çağlayan, Türkiye’nin ekonomik göstergelerine ilişkin bilgi verdiği konuşmasında, “İlk defa gelenler İstanbul’un tadını çıkarın. Eğer iyi keşfederseniz bu kent sizi kendine mutlaka aşık edecektir” dedi. İstanbul’u dünyanın moda başkenti yapma hayaliyle ilgili gelen soruya Çağlayan “Korkaklar, başarıya ulaşma konusunda endişesi olanlar genelde ‘Mümkün ama zor’ derler, biz ‘Zor ama mümkün’ diyoruz” cevabını verdi.

Ryan: Böyle kalabalık hiçbir yerde görmedim

HOLLYWOOD’un romantik sarışını Mag Ryan, İstanbul Moda Haftası’nın açılışını yapmak için önceki gün İstanbul’a geldi. Kar yağışı nedeniyle trafik çilesi
/images/100/0x0/55eaa080f018fbb8f88c5d88
çeken ünlü aktris, jetlag olduğu için sabah 04.00’te uyandı. İstanbul Moda Haftası’nın açılışında yaşanan izdiham nedeniyle zor anlar yaşayan Meg Ryan, Türk markaların standını oluşan kaos sebebiyle gezemedi. Perşembe günü İstanbul’u gezmeye niyetlenen Meg Ryan, yoğun kar yağışı nedeniyle sabah ülkesine dönmeye karar verdi.

Güzel bulmanız ne hoş

Yaşanan tüm kaosa rağmen gülümseyen ünlü aktris, VIP’e doğru yol alırken bir kaç kez ezilme ve düşme tehlikesi geçirdi. “Böyle bir kalabalığı hiçbir yerde görmedim. Bu kadar kalabalık ve izdiham... İnanamıyorum” diyen Meg Ryan, VIP’te bir süre dinlendi. “Türkiye’de romantik, güzel sarışın olarak anılıyorsunuz” sorumuz üzerine Meg Ryan, “Beni böyle bulmanız ne hoş. Teşekkür ederim” diyerek mütevazı bir cevap verdi.

Nazik itiraz

İstanbul Moda Haftası’nın (IFW) açılışında kurdele kesmesi için kendisine uzatılan makası şaşkınlıkla karşılayan Meg Ryan, güler yüzlü tavırlarıyla dikkat çekti. IFW kapsamında koleksiyonlarını tanıtan markaların standını, Devlet Bakanı Zafer Çağlayan ile birlikte gezmesi beklenen Meg Ryan, yaşanan arbededen rahatsızlık duyarak “Bunun böyle olmaması gerekir. Böyle olmamalı. Böyle yapamayız” dedi. Meg Ryan’ın kaosa nazikçe itiraz etmesi ise dikkatlerden kaçmadı.
“İstanbul’da çok kısa kalıyorsunuz. Daha uzun kalmak ister miydiniz” sorumuz üzerine Meg Ryan, “Keşke bu mümkün olsaydı” yanıtını verdi. Türkiye’ye oldukça uzun bir yoldan geldiği için yorulduğunu söyleyen Meg Ryan, yoğun kar yağışı karşısında şaşırdığını söyledi.

Ağırlamak için oteller yarıştı

ERKEK Severse, Melekler Şehri, Fransız Öpüçüğü, Top Gun gibi çok ses getiren 50’ye yakın filmde rol alan Meg Ryan’ın İstanbul’a gelmesi otelleri harekete geçirdi. Otellerin çoğu, Hollywood’un ünlü ismini ücretsiz ağırlayıp, sporsor olmak için birbiriyle yarıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!