Güncelleme Tarihi:
Oyak Çimento Grubu bu satın alma ile sektördeki pazar payını yüzde 14,7'den yüzde 18,4 yükseltirken günlük 10.000 ton yükleme – boşaltma kapasitesi bulunan limanı da bünyesine katmış oldu. Lafarge Marmara Grubu'ndan Aslan Çimento ile birlikte OYAK Çimento Grubu'na devredilen diğer şirketler ise, Birtaş A.Ş., Marmara Madencilik, Aslan Beton, Assan A.Ş. ve Aslan Çimento Vakfı olarak açıklandı.
Türkiye’nin ilk çimento fabrikası olan Aslan Çimento 1.5 milyon metrekare arazi üzerine kurulu ve yıllık 1.2 milyon ton klinker üretim kapasitesine sahip bulunuyor.
130 MİLYON EURO NAKİT OLARAK ÖDENDİ
OYAK Çimento Grubu, 130.3 milyon Euro'ya gerçekleştirdiği bu satınalma işleminin ödemesini ise nakit olarak gerçekleştirdi. Konuyla ilgili açıklama yapan Celalettin Çağlar, "130.3 milyon Euro, 30 Aralık 2009 günü Lafarge Grubu'na nakden ödenerek tüm hisseler grubumuza geçmiştir" dedi. Satınalmanın finansmanı ile ilgili olarak ise Çağlar, "Gerek OYAK Bankası'nın satışından, gerekse OYAK Grubu'nun diğer operasyonların sağlanan kaynaklar tek bir kasada toplanıyor. Kasa gelen paraların üzerinde de nereden geldiği yazmadığına göre satınalamanın finanasmanının OYAK Grubu kasasından yapıldığını söyleyebiliriz" dedi.
PIRLANTA DEĞERİNDE BİR FABRİKA
Oyak Çimento Grubu Başkanı Celalettin Çağlar, satın aldıkları Lafarge Aslan Çimento fabrikasını hem bulunduğu konum hem de sahip olduğu limanı ile Türkiye'deki çimento fabrikaları içerisinde pırlanta değerinde olduğunu vurguladı. Çağlar, bu satın alma ile Marmara'daki etkinliklerini daha da artırdıklarını söyledi.
Çağlar, "Her ne kadar 2009 yılında küçülmüş olsa da Marmara Bölgesi, Türkiye’nin %30’unu temsil etmekte, gelecete en fazla büyüyecek bölge olma özelliliğini korumaktadır. Böyle bir bölgenin en güzel yerinde yeralan Aslan Çimento’yu devralmaktan son derece memnunuz" dedi.
"YENİ YIL 2009'A GÖRE DAHA İYİ GEÇECEK"
Türkiye Çimento sektöründe son yıllarda yaşanan küçülmelerin ardından 2010 yılında önceki yıllara göre daha iyi gelişmeler yaşanmasını beklediğini açıklayan Çağlar, Türkiye'deki çimento sektör 2007 yılındaki satış rakamlarını yeniden yakalayacağını söyledi. Çimento fabrikaları için en önemli verimliliğin makinaların çalışma kapasiteleri olduğunu ifade eden Celalettin Çağlar, OYAK Çimento Grubu olarak 2009 yılında yüzde 84 kapasite ile çalıştıklarını 2010 yılında hedeflerinin kapasitelerini yüzde 91'e ulaştırmak olduğnu açıkladı.
2010 yılının ikinci yarısında inşaat sektöründe bastırılmış talebin açığa çıkacağını söyleyen Çağlar, "Altyapı yatırımlarının süreceğini ve ihracatın 2009 yılı seviyelerinde gerçekleceşeğini öngörüyoruz" dedi.