Güncelleme Tarihi:
LEHMAN ve Nakamoto’dan 10 yıl sonra Para Reformu Konferansı’nda, Bağımsız ve Milli Para Sistemi (Vollgeld) ile kripto paralar üzerine yeni tartışmaları masaya yatırıldı. Finansal krizden ve Bitcoin’in başlangıcından 10 yıl sonra, Bağımsız ve Milli Para’nın tanıtılması için yapılan İsviçre referandumu yılında, Alman NGO Monetative, Frankfurt School Blockchain Center ve International Movement for Monetary Reform (IMMR) işbirliğinde, varolan para sistemi hakkında bir konferans düzenlendi. Hali hazırdaki para sistemindeki olası değişiklikler ve problemlerin yanı sıra iki radikal değişiklik de bu konferansta gündemdeydi.
Bağımsız ve Milli Para Sistemi (Vollgeld) ve kripto paralar ile para birimi rekabetinin konu edildiği konferans Frankfurt School Blockchain Center’da 24 Kasım’da gerçekleşti. Konferans üniversitelerden önde gelen uluslararası ekonomistlere, merkez bankalarına ve finans kuruluşlarına ev sahipliği yaptı.
ÜNLÜ İSİMLER KATILDI
Açılış konuşmaları OECD Başekonomisti William White, Deutsche Bank eski başekonomisti Prof.Dr.Thomas Mayer, Dr. Michael Kumhof, Prof. Dr. Laurence J.Kotlikoff ve Prof. Dr. Peter Bofinger tarafından gerçekleştirildi.
Farklı oturumlardaki konuşmacılar arasında İspanya merkez bankası eski başkanı Miguel Angel Fernandez Ordonez, İsveç Merkez Bankası e-krona Projesi’nin önde gelen araştırma görevlilerinden Dr. Carl Claussen, Bağımsız ve Milli Para Sistemi (Vollgeld) yaklaşımının mimarı, Prof.Dr. Joseph Huber ve Frankfurt School Blockchain Center Başkanı Prof. Dr. Philipp Sandner yer aldı. Almanya’daki Yeşiller Partisi Finans Komitesi Başkan vekili Dr. Gerhard Schick ise diğer katılımcılar ile birlikte açık oturuma katıldı.
PROBLEMLER MASAYA YATIRILDI
Uluslararası Para Zirvesinde, para sistemleri konusunda araştırmalar yapan Vollgeld Türkiye Temsilcisi Dr. Artuğ Çetin yaptığı açıklamada, “Para sistemi denildiği zaman paranın kullanıma sürülmesi, halka nasıl servis edilmesi gerekliliği ve kullanıcı tarafından nasıl irdelendiğinin tanımlandığı bir sistemden bahsediyoruz. Bugünkü para ve bankacılık sistemi kısmi bir rezerve bağlı olan kaydi para sistemidir" şeklinde konuştu.
24 Kasım’da konferansta, kısmi rezerve dayalı kaydi paranın meşru Merkez Bankaları yerine, günümüzdeki sistemde ticari bankalar tarafından üretilmesi ve kredi vermek suretiyle kullanıma sürülmesi, dolayısıyla buna bağlı olarak da ticari bankaların alım gücü üretmesine dayalı problemler masaya yatırıldı.
SON 24 SAATTE YAŞANANLAR