Güncelleme Tarihi:
CUMHURBAŞKANI Recep Tayyip Erdoğan, 2015 yılında küresel İslami finansın büyüklüğünün, 2,1 trilyon dolara ulaştığını belirterek, "Biz bunları artık şu veya bu parayla değil, gelin bu paraları altına dönüştürelim ve altınla ifade edelim. Altınla bunu ifade ettiğimiz zaman işte o para birimlerinin baskısı altında kalmayız, ondan bunu kurtarmış oluruz" dedi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, İstanbul Kongre Merkezi'nde düzenlenen İslam İşbirliği Teşkilatı Ekonomik ve Ticari İşbirliği Daimi Komitesi (İSEDAK) 32. toplantısının açılış oturumunda, 2015 yılında 347 milyar dolarlık ticaret hacmiyle, yüzde 20'yi aşan teşkilat içi ticaret oranına ulaşıldığını belirterek, yeni eylem programında gelecek 10 yıl içinde, teşkilat içi ticarette yüzde 6 oranında bir artışın hedeflendiğini ve bunun mütevazi bir hedef olduğunu ifade etti.
TERCİHLİ TİCARET
Erdoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Üye ülkelerin, ticaret alanındaki potansiyeli göz önüne alındığında atacağımız adımlarla, ticareti yüzde 25 gibi bir artışla bunu geleceğe taşıyalım. Bu noktada, İSEDAK'ın ticaret alanında en önemli projesi olan İslam İşbirliği Teşkilatı Tercihli Ticaret Sistemi'nin fiiliyata geçmesi şarttır. Üye ülkelerin, güncel taviz listelerini, İSEDAK'a iletmeye davet ediyorum. Bunda artık gecikmeyelim.”
İslam ülkelerindeki mülteci ve zorunlu göç meselelerinin, geçen günlerde düzenlenen İSEDAK Yoksulluğun Azaltılması Çalışma Grubu'nda ele alınmasını çok anlamlı bulduğunu aktaran Erdoğan, "İslam ülkeleri olarak, ülkelerimizi küresel düzeyde yaşanan krizlere karşı daha dayanıklı hale getirmek mecburiyetindeyiz. Bu bağlamda, İslami finans, varlık temelli yaklaşımı ve ahlaki ilkelere verdiği önemle krizlere deva olacak çözümleri önemsiyorum. Onun için de sürekli, faizsiz, faizsiz, faizsiz bunu konuşuyoruz da burada bizler uluslararası döviz baskısından nasıl kurtulacağız? Finans sektöründe, katılımcı finans anlayışının, para biriminde hatta altına endeksli bir adımın atılmasının çok daha isabetli olacağı inancındayım. İslami finans piyasasının hacmi, 2009'dan 20015'e kadar yılda ortalama yüzde 15'lik büyüme gösterdi. 2015 yılında küresel İslami finansın büyüklüğü, 2.1 trilyon dolara ulaştı. Biz bunları artık şu veya bu parayla değil, gelin bu paraları altına dönüştürelim ve altınla ifade edelim. Altınla bunu ifade ettiğimiz zaman işte o para birimlerinin baskısı altında kalmayız, ondan bunu kurtarmış oluruz” diye konuştu.
Bu adımı atmakta büyük fayda olduğuna dikkat çeken Erdoğan şöyle devam etti: “Bu sistemin potansiyelinin, mevcut rakamın çok daha üstünde, 7 trilyon dolar civarında olduğu tahmin ediliyor. Konunun önemine binaen bu yıl ki bakanlar görüş alış verişi oturumunun temasının teşkilat üyesi ülkelerde İslami finans stratejilerinin geliştirilmesi olarak belirlenmesini son derece isabetli buluyorum. Burada bunun tartışılması lazım.”
SARAY'DA İLK EKK
CUMHURBAŞKANLIĞI Sarayı, bugünkü kritik Para Politikası Kurulu (PPK) öncesinde Ekonomi Koordinasyon Kurulu (EKK) toplantısına ev sahipliği yaptı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, dün akşam sürpriz EKK toplantısına başkanlık etti. EKK’nın Erdoğan başkanlığında toplanacağı bilgisi tüm gözleri kritik toplantıya çevirdi. İSEDAK toplantısı için İstanbul’da bulunan Erdoğan, Ankara’ya gelerek EKK’yı topladı. Erdoğan’ın resmi programında bulunmayan toplantının saat 19.30’da başlayacağı ifade edildi. Ancak Saray’dan EKK ile ilgili resmi hiçbir bilgi paylaşılmadı. Saray’da ilk kez yapılan EKK’ya Başbakan Binali Yıldırım ve ekonomi yönetiminin yanı sıra üst düzey ekonomi bürokratlarının katıldığı belirtildi. Merkez Bankası’nın faiz kararını açıklayacağı PPK’dan saatler önce yapılan EKK’da ekonomideki son gelişmelerin yanı sıra rekora koşan dolardaki hareketliliğin masaya yatırıldığı öğrenildi.