Güncelleme Tarihi:
BÜTÜN mesleklerin ve bilim dallarının en temel meselesi olan ‘İngilizce öğrenimi’ yılda yaklaşık 350 milyon dolarlık İngilizce kitap (eğitim kitapları) pazarı yarattı. İşin ‘nahoş’ tarafı ise bu eğitim materyallerinin tamamına yakınının İngiltere merkezli yayıncılık kuruluşlarından ithal ediliyor olması. 2004 yılında kendi ‘İngilizce test ve eğitim kitapları’ yayıncılık şirketini kuran M. Necip Ethemoğlu, ‘yerli’ üretim kitaplarla yılda yaklaşık 1.5 milyon adetlik satış yapabiliyor ve ithal ürünlerle rekabette olmaya kararlı. YDS Publishing’in yakın zamanda ihracata da başlayacaklarını belirten Ethemoğlu, şu anda 50 kişilik istihdamla yola devam ettiklerini söylüyor ve şöyle konuşuyor:
“30 yıldır eğitim camiasındayım. 16 yaşında dershanede çalışmaya başladım ve 21 yaşımdayken de (1982) kendi dershanemi kurdum. İstanbul Üniversitesi İşletme mezunuyum. 1990’da İstanbul ve Antalya’da dershaneleri olan bir girişimciydim. Sonra dershaneciliği bıraktım ve sadece yayıncılıkta karar kıldım. Bu konuda 13 senelik geçmişim var. Bir dil kursuna haftada üç gün danışmanlık yapıyordum ve o dönemde onlara ‘test yayıncılık’ diye bir proje geliştirdim. Bir süre sonra da (2004) oradan ayrılıp bu konuda kendi işimi kurdum.
İNGİLİZCE SINAV VE EĞİTİM
2004’te İngilizce odaklı eğitim ve test (sınav) kitapları yayıncılığına başladım. Okul öncesinden, üniversite seviyesine kadar her seviye için İngilizce kitaplar hazırlayıp, pazarlama ve dağıtımını yapıyoruz. Türkiye’de İngilizce eğitimi her zaman çok önemlidir ama ne yazık ki çok da başarılı olamamıştır. Son dönemde hükümetin, ilköğretimde ikinci sınıftan itibaren İngilizce ve beşinci sınıflarda hazırlık niteliğinde İngilizce öğretim kararı almış olması bizce çok doğru adımlar.
350 MİLYON DOLARLIK PAZAR
Genellikle kurslarda ve okullarda ithal İngilizce kitaplar kullanılıyor ki bunlar aynı zamanda çok pahalıdır. Biz bu konuda çok ciddi mücadeleye girdik. Çünkü, pazarın yüzde 98’inin ithal olduğunu görüyoruz ve 350 milyon dolarlık bir pazar var. Yurt dışına giden bu paralar için eğitim camiası biraz da esprili şekilde ‘bütün paralar Kraliçeye gidiyor’ diye konuşur. Tabii ki ithal ürünler kaliteli ürünler ve onlarla rekabet etmek çok zor. Bu ürünleri üretebilmek için belli bir kapasiteye sahip olmak lazım. Biz onların standartlarında ve kalitesinde ürünler çıkarıyoruz. Yakında ihracata da başlayacağız. Avantajımız da büyük. Çünkü biz rakiplerimizin yarı fiyatına piyasadayız.”
YUNANİSTAN BAŞARDI BİZ DE YAPABİLİRİZ
M. Necip Ethemoğlu, YDS Puplishing olarak İngilizce öğretimine dönük 4 bine yakın ürün ve yılda 1.5 milyon adet civarında kitap satışına ulaştıklarını hatırlatarak şöyle devam ediyor: “Üç şirketimiz var. Yayıncılık ana işimiz ve dijital alan için (akıllı tahtalar vs) içeriği de kendimiz üretiyoruz. Aslında önümüzde bir Yunanistan örneği var. Yunanistan İngilizce kitap pazarında 10 yıl önce bizdeki gibi tamamen yabancı firmalar hakimdi. Onlar bu işe odaklandılar ve kendi ürünlerini geliştirdiler. Şu anda yabancıların pazar payı Yunanistan’da yüzde 20’yi geçmiyor ve kendi markalarıyla ihracata da başladılar. Bizim de başarabilmemiz için öğretmenlerimizin artık bizim ürünlerimizi tercih etmeye başlaması çok önemli. Ayrıca Bakanlığımızın da bu konuda teşvik etmesi gerekiyor.”