Güncelleme Tarihi:
ENDEAVOR Türkiye ve Uluslararası Girişimcilik Merkezi (UGM) koordinasyonunda tüm dünya ile eş zamanlı olarak Türkiye’de de kutlanan Global Girişimcilik Haftası için açılış gongu dün çaldı. Borsa İstanbul’un ‘Özel Pazar’ projesinin lansmanı kapsamında düzenlenen gong törenine Global Girişimcilik Haftası’na destek veren 200’ün üzerinde kamu, özel sektör kuruluşu, sivil toplum örgütü ve üniversitelerin temsilcisinin yanı sıra, genç girişimciler de katıldı. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Genç Girişimciler Kurulu Başkanı Ali Sabancı, Türkiye’de girişimcilik ekosisteminin geliştirilmesine yönelik çalışmaların artık yavaş yavaş olumlu sonuç vermeye başladığını belirterek, “Girişimcilik artık Türkiye’nin gündemine girmeyi başardı. Özellikle finansman konusunda çok büyük adımlar atıldı. Finansmanın konumu yavaş yavaş değişiyor. Eskiden finans kaynaklarına erişim en büyük zorluktu. Ama bugün finansman en önemli sorun olmaktan çıktı. Artık bir bahane olmaya doğru gidiyor” diye konuştu.
BEN OLDUM DİYEN YOK
Borsa İstanbul Başkanı ve Genel Müdürü İbrahim Turhan’ın da katılımı ile gerçekleşen açılıştaki konuşmasında Ali Sabancı, bugün dünyada paranın fikirden daha bol hale geldiğini söyledi. Ali Sabancı, 2009’da Global Girişimcilik Haftası kapsamında 81 ilde 7 bin 500 kişiye ulaştıklarını, geçen yıl ise, bu rakamın 55 bine çıktığını kadetti. Son 5 yılda ulaştıkları kişi sayısının ise 147 bini aştığını kaydeden Ali Sabancı, “Girişimcilik ülke kalkınması için çok önemli bir kavram. Neden derseniz, kişisel olarak ‘tamam ben artık oldum, en iyi noktaya geldim’ diyen tek bir girişimci tanımıyorum. İşte bu hep daha iyiye ulaşma arzusu ülke kalkınmasında da beklenen gelişimi sağlıyor. Girişimciliği destekleyen ortamın sürekliliği bu açıdan çok önemli” diye konuştu.
ALTIN KAŞIK ŞART DEĞİL
Türkiye’de girişimciliğin istenen ivmeyle artması için iyi girişimcilik örneklerinin de ortaya çıkmasının son derece etkili olduğunu kaydeden Ali Sabancı, şöyle konuştu: “Global Girişimcilik haftasının ikinci gününde (bugün) G3 Forumu adı verdiğimiz etkinlik çerçevesinde genç girişimcilerle, başarılı olmuş iş dünyası temsilcilerinin bir araya getiriyoruz. Çok başarılı olmuş bir şirketin sahibi olmak için ‘ağzınızda altın kaşıkla doğmak’ gerekmediğini göstermek üzere, bu yıl G3 Forumu’nun ana konuşmacılarından biri Acun Medya’nın Yönetim Kurulu Başkanı Acun Ilıcalı. Girişimcilere ilham verecek öyküsünü kendisi anlatacak.”
2015’te 7-8 büyük halka arz gelir
İBRAHİM Turhan, 2015’te halka arzının gerçekleştirilmesi planlanan Borsa İstanbul’un, ortaklık görüşmeleriyle ilgili olarak da bilgi verdi. Şu anda Borsa İstanbul’a ait yüzde 35 oranındaki hissenin satışı için 3-4 farklı kurumla masada olduklarını belirten Turhan, Borsa İstanbul’un değerleme çalışmalarının da devam ettiğini kaydetti. 2014 yılının 2 seçimli zor bir yıl olduğunu söyleyen Turhan, “Bu yıl halka arzlar açısından biraz durgun geçti. Ancak 2015 yılının daha hareketli geçmesini bekliyoruz. 2015’in ikinci yarısından sonra halka arzların artmasını bekliyoruz. Bu alandaki çalışmalar da hız kazanıyor” diye konuştu.
Turhan: Helvayı ‘Özel Pazar’ karacak
BORSA İstanbul Başkanı İbrahim Turhan, ‘Özel Pazar’ın girişimcilerle yatırımcıları uzun vadeli ortaklıklar kurmak amacıyla bir araya getirecek önemli bir platform olduğunu belirterek, şöyle konuştu: “AB’de girişimci olmak isteyenlerin oranı yüzde 37, ABD’de yüzde 51 iken, bu rakam Türkiye’de yüzde 82 gibi son derece yüksek bir seviyede. Bu aslında önemli bir kazanım. Ancak sadece un-şeker-helvanın olması yeterli değil. Bunları bir araya getirip helva yapacak bir niyet ve uygun aletlerin olması gerekir.
Özel Pazar platformumuz helva yapmak için gerekli tüm bileşenleri bir araya getirecek. Özel Pazar, web tabanlı ve üyelik esaslı bir yapı. Yatırımcılar ve girişimciler birbirlerini web tabanlı dijital platform üzerinden bulacaklar. 2 ayrı pazar segmenti var, birincisi yeni girişimler diğeri ise yükselen girişimciler dediğimiz kuruluşunun üzerinden bir süre geçmiş, 5 milyon lira aktif ya da satış büyüklüğüne ulaşmış, tercihen de 3-4 yıl içinde halka açılmayı planlayan, şirketler.”
YENİLERE DAHA ESNEK
Borsa İstanbul Başkanı Turhan yeni girişimler için kriterlerin çok daha esnek olduğunu dile getirerek, “6 aydan çok, 5 yıldan az faaliyet gösteren şirketleri bu kategoriye alıyoruz. Burada bizi doğru şirketlere yönlendirecek komitemiz var. Şu an itibariyle 62 yatırımcı, 29 yeni girişim, 18 yükselen girişim, 3 yükselen girişim ortağı, 6 servis sağlayıcı ve 1 aracı şirketten oluşan 119 üyelik bir aile haline geldik” dedi.