Güncelleme Tarihi:
İki lider, görüşmelerine rağmen akşam saatlerine kadar yeni hükümetin başbakanı belli olamadı. Başbakanlığa en yakın aday olan Avrupa Merkez Bankası’nın eski Başkan Yardımcısı Lukas Papadimos başbakanlığı kabul etmek için hükümetin ömrünün 6 aydan fazla olmasını, kabinede iki partiden bakanlar yer almasını, bazı bakanlıklara da çalışma arkadaşlarını getirmeyi şart koştu. Erken seçimlerin 19 Şubat’ta yapılmasında anlaşan Papandreu ile Samaras, Papadimos’u ikna etmeye çalışırken, ikinci aday isim olan Avrupa Ombudsman’ı Nikiforos Diamanduros’un başbakan olması ihtimalini incelemeye başladılar. Yunan medyasına gore Papadimos hem Papandreu hem de Samaras’a “Ben kukla başbakan olmam” dedi.
Sıkı dostlar anlaşamadı
Gençlik yıllarında ABD’de üniversite öğrencisiyken aynı evi paylaşan ve sıkı dost olan Papandreu ile Samaras yeni kabinenin içeriği hakkında da dün geç saatlere kadar anlaşamadı. Samaras, hükümetin geçici bir hükümet olacağını belirterek kabineye partisinden bakan vermek istemedi. Papandreu ise Avrupa’ya güçlü bir mesaj için bakanların iki partiden gelen siyasetçiler olmalarını savundu. Şimdiki Başbakan Yardımcısı ve Ekonomi Bakanı Evangelos Venizelos’un yeni hükümette de aynı görevleri üstlenmesi bekleniyor.
Bugün (Salı) ya da en geç yarın (Çarşamba) ilk bakanlar kurulu toplantısını gerçekleştirmesi beklenen yeni hükümetin programı için de anlaşmazlıklar bulunuyor. AB’nin 110 milyar euroluk 1. Kurtarma Paketi’nin 8 milyar euroluk 6. dilimini vermesi ve 100 milyar euro borç silinmesi ile 130 milyar euro yeni krediyi içeren 2. Kurtarma Paketi’nin uygulamasına başlanması için iki büyük siyasi partilenin uzlaşmasını ve hangisi iktidara gelirse gelsin önceden atılan imzalara sadık kalacağı şartı koşması üzerine, iflastan kaçınmak ve euroda kalmak amacıyla kurulması kararlaştırılan hükümetin dışişleri bakanının kim olacağı da merak konusu.
Merkel’den teşekkür
Papandreu, dün Almanya Başbakanı Angela Merkel’i arayarak bilgi verdi. Merkel, yeni hükümet için teşekkür etti ve “İstifa kararını takdirle karşıladım. Yunanistan’ın önünde zor bir yol var ama başka çare de yok” dedi.
Fransa Başbakanı Francois Fillon, Yunanistan’da “ulusal birlik hükümeti”nin mükemmel çözüm olduğunu belirterek, “Yunanistan’ın iflasını haftalar ya da aylarca bekleyemezdik. Şu anki durumuna da acilen netlik kazandırmalı” dedi.
Yunanistan’ın euroya geçişinin mimarıydı
BAŞBAKANLIĞI kesin sayılan Lukas Papadimos (64) Avrupa’da saygı gören akdemisyen bir bankacı. Yunanistan’ın 2001 yılında euroya girmesinin mimarlarından olan Papadimos, bu kez eurodan drahmiye dönüşü önlemek için çalışacak. 1947 yılında doğan Papadimos, Atina Koleji ardında da ABD’de MİT üniversitesinden mezun oldu. MİT, Columbia ve Atina üniversitelerinde öğretim üyeliği yaptı. 1985 yılında Yunan Merkez Bankası’na girdi ve 1994’de bu bankanın yönetim kurulu başkanı oldu. 2002’de Avrupa Merkez Bankası Başkan Yardımcılığı’na getirildi. Yorgo Papandreu, 2009 seçimlerini kazandığında kendisine Ekonomi Bakanlığı’nı önerdi ancak Papadimos redddeti. 2010’da Atina’ya döndü ve Papandreu’nun maaşsız mali danışmanları arasında yeraldı.