Yorgo KIRBAKİ/ATİNA
Oluşturulma Tarihi: Nisan 24, 2010 00:00
Bugüne kadar Avrupa’nın parasını değil, desteğini istediği vurgulayan Yunanistan, vadesi gelen borçlarını ertelememek için dün Avrupa Birliği (AB)-Uluslararası Para Fonu (IMF) birleşimli ‘yardım mekanizması’ için düğmeye bastı.
Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreu, ‘milli zorunluluk’ diyerek yardım alacaklarını açıklarken, Maliye Bakanı Yorgo Papakonstantinu da AB Komisyonu, Avrupa
Merkez Bankası ve Eurogrup’a gönderdiği mektupla “yardım istiyoruz” çağrısı yaptı. Böylece, 25 Mart’taki AB zirvesinde kararlaştırılan “yardım mekanizması” için “Hedefimiz başvurmamak. Kendi imkanlarımızla başaracağız” diyen Yunan hükümetinin direnci bir aydan az sürdü. Bu yıl için 40-45 milyar
Euro’ olacağı öngörülen yardım tutarının, 3 yıl için Yunanistan’a 85-90 milyar Euro’yu bulacağı belirtiliyor.
Meis’ten imdat çağrısıYorgo Papandreu bu tarihi kararı açıklamadan önce artık borçlanmak için Yunanistan’ın “kırmızı çizgileri” kalmadığını itiraf etti. Papandreu, AB-IMF birleşimli yardım talebini dün Atina’da değil de Kaş’ın karşısındaki Meis Adası’na ziyareti sırasında açıkladı. Kaderin cilvesi, Papandreu’nun AB-IMF başvurusu, Ortodokslarda doğum günü gibi kutlanan isim gününe (23 Nisan Aziz Yorgo Günü) denk düştü.
Milli zorunluluk olduPapandreu, AB zirvesinde alınan kararların faizlerin düşmesine yeterli olacağını ve Yunanistan’ın kendi imkanlarıyla borçlanmaya devam edeceğini sandığını, ancak piyasaların bu beklentilere karşılık vermediklerini söyledi. Papandreu, “Yardım mekanizmasının çalıştırılması artık milli zorunluluk haline geldi. Batmak üzere olan bir tekne devraldık. Avrupalı ortaklarımızın teknemizi sağlam ve güvenilir malzemelerle yeniden inşa edebilmemiz için bize rüzgar almayan bir liman sunacaklarına eminim. Hedefimiz Yunanistan’ı kurtarmaktır” dedi.
Yardım talebini karşılamaya hazırızULUSLARARASI Para Fonu (IMF) Başkanı Dominique Strauss-Kahn, Yunanistan’ın Euro bölgesi-IMF yardım mekanizmasını harekete geçirme isteğini hızlı şekilde karşılamaya hazır olduklarını söyledi. IMF-Dünya Bankası toplantıları için Washington’da bulunan Yunanistan Maliye Bakanı George Papaconstantinou’nın bugün IMF Başkanı Dominique Strauss-Kahn ile görüşmesi bekleniyor.
Türkiye’den ekonomik yardım söz konusu değilBAŞBAKANLIK, Türkiye’nin Yunanistan’a ekonomik yardım teklif ettiğine ilişkin haberleri yalanladı. Başbakanlık basın merkezinden yapılan açıklamada, Erdoğan’ın, 16 Nisan’da Papandreu ile yaptığı telefon görüşmesinde, ziyaretin detaylarının konuşulduğu, iki ülke ilişkileri hakkında görüş alışverişinde bulunulduğu vurgulandı. Açıklamada, “Görüşmede ekonomik yardım önerisi ve benzeri konular gündeme gelmedi” denildi. Yunanistan’ın en çok satan gazetelerinden Ta Nea, Erdoğan’ın Papandreu’yu telefonla arayarak ekonomik yardım teklif ettiğini ancak Papandereu’nun teklifi reddettiğini iddia etmişti. Aynı gazete 1 Nisan’da da Türkiye’nin Yunanistan’a yüzde 2.5 faizle 20 milyar lira teklif ettiğini yazmıştı.
Erdoğan 14-15 Mayıs’ta 10 bakanla Atina’daBAŞBAKAN Tayyip Erdoğan’ın mayıs ayında Atina’ya yapacağı ziyaretin tarihleri 14-15 Mayıs olarak açıkladı. Estonya’nın başkenti Tallinn’in evsahibi olduğu NATO dışişleri bakanları toplantısında Türkiye’yi temsil eden Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile Yunanistan Dışişleri Bakan Vekili Dimitri Druças, yaptıkları görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenlediler. Davutoğlu, Başbakan Erdoğan’ın Atina’ya yapacağı ziyarete, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan dahil yaklaşık 10 bakanın katılmasının beklendiğini ifade etti. Ziyareti “tarihi” olarak niteleyen Davutoğlu, Erdoğan’ın Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreu ile görüşmesinin ardından iki ülke arasında ortak bir bakanlar kurulu gibi bir toplantının da düzenleneceğini de kaydetti.
Moody’s Yunanistan’ın kredi notunu düşürdüYUNANİSTAN, AB ve IMF’den yardım alacağını açıklarken, uluslararası
kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s Yunanistan’ın kredi notunu bir kademe indirdi. Kuruluş, Yunanistan’ın kredi notunu, A2’den, A3’e düşürdü. Moody’s, Yunanistan’ın borç stoğunun önemli bir risk oluşturduğunu ve daha önce tahmin edilenden daha maliyetli bir şekilde istikrara kavuşturulabileceğini bildirdi. Bu arada Euro da, Yunanistan’ın borç sorununun derinleşmesiyle değer kaybetti. Avrupa para piyasalarında, Euro, Mayıs 2009’daki düzeyine inerek, 1.3230 dolara geriledi. Ancak yardım haberiyle toparlanan Euro, 1.33 doları aştı.
Kimden ne kadar borç isteneceği belirsizMALİYE Bakanı Yorgo Papakonstantinu IMF yetkilileriyle görüşmek üzere dün ABD’ye giderken, yardım mekanizmasının nasıl işletileceği konusunda belirsizlikler bulunuyor. 19 Mayıs’ta 9 milyar Euro’dan fazla borç vade ve faizi ödemesi gereken Yunanistan’ın ilk aşamada kimden ve ne kadar borç isteyeceği, faiz oranı ve ne gibi tedbirler almak zorunda bırakılacağı belirsiz. Yunan hükümeti bu aşamada IMF’nin devreye girmesini istemiyor izlenimini veriyor. Euro bölgesindeki ikili anlaşmalarla sağlayacağı kredilerle mayıs ayını atlatacağı görüşünde. Ekonomistler, 300 milyar Euro borçlu Yunanistan’ın devlet tahvillerinin 200 milyar Euro’luk bölümünün AB üyesi ülke banklarının kasalarında olduğuna dikkat çekiyor. AB ülkelerinin paralarını kaybetmemek için yardım edeceğini savunurken, “Eski borçlar yeni alınacak borçlarla ödenecek. Geriye birkaç yıl sonra ödenrmesi gerekecek yüksek faizler kalacak” diyor.