Papandreu’dan ‘Kaosu önlemek için AB’yle anlaşmaya onay verin’ çağrısı

Güncelleme Tarihi:

Papandreu’dan ‘Kaosu önlemek için AB’yle anlaşmaya onay verin’ çağrısı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 12, 2012 00:00

Yorgo KIRBAKİ - Yunanistan Parlamentosu AB ve IMF’nin vereceği ikinci kurtarma paketinin ön koşulları için bugün kader oylamasına gidecek. Eski başbakan Yorgo Papandreu “Anlaşma iyi olduğu için değil, ülkeyi kaostan kurtarmak için ‘evet’ demeliyiz” dedi.

YUNANİSTAN iflastan kurtulmak için, 130 milyar Euro’luk ikinci mali paketin önünü açacak anlaşmayı bugün parlamentoda oylayacak. Azınlık hükümetini destekleyen siyasi partiler arasında günlerdir süren müzakerelerin ardından önceki gün Bakanlar Kurulu’nda onaylanan Avrupa Birliği (AB) ve Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) ikinci paketi almak için şart koştuğu önlemleri içeren anlaşmanın bugün parlamentoda da onaylanması bekleniyor. Oylama öncesinde parti liderleri milletvekillerini ‘evet’ demeleri için iknaya çalıştılar. Anlaşmanın onaylanmasına, ancak iki büyük partinin fireler vermesine kesin gözüyle bakılıyor.

Kaosu önlemek için ‘evet’

Teknokrat Lukas Papadimos’un başbakanlığındaki geçici hükümeti 300 üyeli Yunan parlamentosunda toplam 236 sandalyeleri bulunan Pasok (153) ve merkez-sağcı Yeni Demokrasi partileri (83) destekliyor. Pasok lideri ve eski Başbakan Yorgo Papandreu ve Yeni Demokrasi partisi lideri Andonis Samaras dün milletvekillerini toplayarak oylamadaki kayıpları asgariye indirmeye çalıştı. Papandreu milletvekillerine, “İyi olduğundan değil Yunanistan’ın ayakta kalmasını sağlayacağından anlaşmaya ‘evet’ oyu vermenizi istiyorum. İflas sonsuz bir kaos yaratacaktır. Bu Yunanistan için tek seçenek, bazılarının vicdan sorunları varsa milletvekilliği görevlerinden istifa etsinler” diye seslendi.

Aday olamayacaklar

Oylamada ‘hayır’ oyu kullanacak milletvekillerinin bir daha aday olmayacağını belirterek muhtemel fireleri önlemeye çalışan Samaras ise devlet tahvillerine yönelik saç tıraşı olarak tanımlanan değerlerinin düşürülmesi planının tamamlanmasından hemen sonra parlamentonun dağılmasını ve erken seçime gidilmesini isteyeceklerini açıkladı. Samaras, Yunanistan’a dayatılan şartların yanlış olduğunu ancak ikinci pakete yönelik anlaşmanın ülkenin kaos durumundan çıkabilmesi için bir başlangıç teşkil ettiğini söyledi. Parlamentodaki oylama AB ve IMF’nin vereceği ikinci paketin ön şartlarından sadece biri. Yunanistan’ın kamu borcu ve bütçe açığını azaltmak üzere uygulayacağı ekonomik önlemleri içeren anlaşmanın onaylanması durumunda Eurogroup’un öne sürdüğü üç şarttan biri yerine getirilmiş olacak. Eurogroup, Papandreu ve Samaras’dan anlaşmaya genel seçimlerden sonra da uyacaklarına dair yazılı taahüt vermelerini ve anlaşmada açık kalan 325 milyon Euro ek kaynağın da ikinci paketin onaylanmasından önce bulunmasını şart koştu.

En fakir ülke olacak

Bugün akşam saatlerinde başlaması planlanan oylama sonucunda Yunanistan’ın Euro Bölgesi’nde mi kalacağı yoksa iflas edip drahmiye mi döneceği belirlenecek. İflas tehlikesini en azından bir süre için kaldıracak ve ülkenin Euro’da kalmayı sağlayacak ikinci paket anlaşmasının oylanması, Yunan halkını Avrupa’nın en fakirlerinden birine dönüştürecek.

Müdahalede geç kaldım, bedeli koltukla ödedim

YORGO Papandreu, iki yıllık başbakanlığı döneminde bazı konularda müdahalede geç kaldığını itiraf ederek, “Ancak hak etmediğim kadar ağır bir haçı sırtımda taşımak zorunda kaldım. Ülkemi kurtarabilmek için başbakanlık koltuğum dahil ağır bedel ödedim” dedi.

‘Hayır’ diyen vekiller istifa etmiş sayılacak

YUNANİSTAN bugünkü kritik oylamadan evet sonucu çıkmasını şansa bırakmadı. Pasok lideri Yorgo Papandreu ve Yeni Demokrasi partisi lideri Andonis Samaras, oylamada ‘hayır’ diyecek milletvekillerini istifa etmiş sayacaklarını açıkladı. Bugünkü oturumda milletvekillerine söz verilmeyecek, konuşmalar sınırlandırılacak.

Venizelos: Tabancayı şakağa dayayan şartlar

YUNANİSTAN Ekonomi Bakanı Evangelos Venizelos, 130 milyar Euro’nun dışında 15 milyar Euro daha almaları ihtimalinin bulunduğunu söyledi. AB ve IMF’nin şartlarını ‘tabancayı şakağa dayamaya’ benzeten Venizelos, “Anlaşma ve borç silinmesi Euro Bölgesi içinde kalıp bir çeşit iflas olma özelliği taşıyor. Sadece bu iflas başıbozuk değil” dedi.

Tasarruf için 20 askeri birliği iptal edecek

YUNANİSTAN, ekonomik dar boğazı aşmak için ordunun ihtiyaçlarını karşılamakta güçlük çeken hükümetin, ülke genelinde 20 askeri birliği iptal etmeyi planlıyor. Yunan basınında çıkan haberlerde, geçmişte farklı amaçlarla daha çok ülkenin kuzey bölgelerinde oluşturulan bu birliklerin bugünkü koşullarda işlevinin kalmadığı ve ülke ekonomisine yük olduğu belirtilerek, tasarruf amacıyla kapatılmalarının düşünüldüğü bildirildi. Atina’da yayımlanan Ethnos gazetesi, ülke genelinde bulunan kara kuvvetlerine ait yaklaşık 850 askeri birliğin çoğunun 1930-1940 yılları arasındaki savunma doktrini anlayışına göre oluşturulduğunu belirttiği haberinde, bugün ülkenin savunmasına katkısı olmayan bu birliklerin ülke ekonomisine olan yıllık maliyetinin 5 milyon Euro’yu bulduğunu yazdı. Ethnos gazetesi, kapısına kilit vurulması düşünülen toplam 3 bin dönümlük 20 askeri birliğin Yunanistan’ın Makedonya bölgesinde bulunduğunu belirttiği haberinde, daha önce de aynı nedenlerle ülke çapında 84 askeri birliğin kapatılmasının kararlaştırıldığını ancak, bugüne kadar hiç birinin kapatılmadığını kaydetti.

Papadimos’a memorandum imzalama yetkisi

HÜKÜMETİN yeni yardım karşılığında AB ve IMF’nin talepleri doğrultusunda almayı kararlaştırdığı sert tedbirler içeren yeni ekonomik kalkınma programıyla ilgili Bakanlar Kurulu’nda kabul edilen yasa tasarısı, tahvil takası planı (PSI), bankaların sermayelendirilmesi ve Yunanistan Başbakan Lukas Papadimos ile Başbakan Yardımcısı Evangelos Venizelos’a yeni yardımla ilgili memorandumu imzalama yetkisi veren üç maddeden oluşuyor. Papadimos ve Venizelos’un AB ve IMF yetkilileriyle imzalayacağı memorandumun uygulanmasıyla ilgili yasanın ise 15 gün içinde Yunan Parlamentosu tarafından onaylanması gerekiyor.

S&P İtalya’da 34 bankanın notunu kırdı

ULUSLARARASI kredi derecelendirme kuruluşu Standard and Poor’s (S&P), aralarında UniCredit, Intesa Sanpaolo, Banca Nazionale del Lavoro ve Mediobanca gibi önemli bankaların da bulunduğu 34 İtalyan finansal kuruluşun notunu düşürdü. S&P kararın ocak ayında İtalya’nın uzun vadeli kredi notunun iki kademe düşürülmesinin sonucu olduğunu açıkladı. Kuruluş ayrıca, not indirim kararının İtalya’nın mali kırılganlığı ile bankaların düşük kâr beklentisini yansıttığını vurguladı. S&P bankacılık sektörü ülke risk değerlendirmesini ‘3’ seviyesinden ‘4’e indirdiğini bildirdi. S&P, 13 Ocak’ta yüksek kamu borcu nedeniyle İtalya’nın uzun vadeli kredi notunu ‘BBB+’ya çekmiş, kredi not görünümünü ise ‘negatif’ olarak belirlemişti. İtalya’nın 1 trilyon 900 milyar Euro’ya ulaşan kamu borcunun gayrisafi yurt içi hasılaya (GSYH) oranı yüzde 120’lere ulaşmış bulunuyor. Hükümet, kamu borcunu azaltmak için bu yıl düzenleyeceği farklı vadeli tahvil ihaleleriyle 450 milyar Euro borçlanmayı hedefliyor. Ancak piyasalarda ciddi bir güven sorunu yaşayan İtalya’nın borçlanma maliyeti çok yüksek seviyelerde bulunuyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!