A.A.
Oluşturulma Tarihi: Ekim 01, 2008 10:57
Türkiye Şeker Fabrikaları (TÜRKŞEKER) Genel Müdürü Azmi Aksu, şeker pancarı üreticisine bayramdan sonra 6 Ekim'de 100 milyon YTL'ye yakın söküm avansı ödemesi yapılacağını bildirdi.
Aksu, 100 milyon YTL'lik söküm avansı ile birlikte pancar üreticisine yapılan ödeme tutarının 583 milyon YTL'ye ulaşmış ve aşağı yukarı, alınacak pancarın bedelinin yüzde 50'sinden fazlasının ödenmiş olacağını söyledi.
Bu yıl 16 polarlık pancar için ton başına 100 YTL avans fiyat açıklandığını hatırlatan Aksu, TÜRKŞEKER Yönetim Kurulu'nun bayramdan sonra toplanarak kesin alım fiyatını belirleyeceğini ve bunun çiftçiyi memnun edecek bir fiyat olacağını açıkladı.
Geçen yıl 95 YTL alım fiyatı açıklanmasına karşın, polar değerleri nedeniyle çiftçinin ortalama ton başına 103 YTL geçtiğini kaydeden Aksu; pancar alım fiyatlarının artırılmasına karşın, şu aşamada şeker fiyatına zam yapmayı düşünmediklerini söyledi. Şekerde kaçakçılığın azaltılması nedeniyle şeker fabrikalarının çok iyi bir sezon geçirdiğini ve hemen hemen stoksuz yeni sezona girdiğini anlatan Aksu, pazar şartlarını dikkate alarak şu aşamada zam yapmayı uygun bulmadıklarını kaydetti.
Aksu, “Özelleştirme programında bulunan şeker fabrikalarının özelleştirilmesinden sonra Türkiye'nin şeker üretiminin riske gireceği” yönündeki değerlendirmelerin hatırlatılması üzerine de, satış halinde firmaların şeker pazarlama kotasını da devir alacaklarını belirterek, “Bu firmalar, bu kotayı ve pazar payını kaybetmemek için üretimini devam ettirmek durumunda. Aksi takdirde Şeker Kurumu, 2-3 yıllık ortalamalara bakarak bu kotaları düşürür. Üstelik Türkiye'nin şekere ihtiyacı var. Piyasada alıcısı olan bir malı firma neden üretmesin? Özelleştirme olsa bile Türkiye'nin şeker üretimi garanti altında” dedi.
Pancar üreticilerinin ülke ekonomisine katkılarının artırılması ve ekim alanlarının gereği gibi kullanılabilmesi amacıyla şirketin 2008-2009 pazarlama yılı için toplam pancar üretim kotasının, bir önceki yıla göre yüzde 11,48 oranında artırılarak, 10 milyon 200 bin tona yükseltildiğini hatırlatan Aksu, 25 şeker fabrikasında 8 milyon 100 bin ton şeker pancarı işlenerek, 1 milyon 138 bin ton şeker üretileceğini ve yan ürün olarak 324 bin 100 ton melas elde edileceğini söyledi.