AYSEL ALP/ANKARA
Oluşturulma Tarihi: Aralık 08, 2014 10:51
Nişasta ve Glikoz Üreticilerinin Türkiye'de kotalar kalksın, şeker fabrikalarının özelleştirilmesi 'üretim kotaları' üzerinden yapılsın önerilerini Pancar Çiftçilerinden sert tepki geldi. Pankobirlik Genel Müdürü Taner Taşpınar, "Bu öneriler gerçekleşirse 150 bin pancar çiftçisi maden ocağına inmek için sıraya girer. 10 milyon insanı geçindiren sektör çöker. Terör artar, Doğu ve Güneydoğu'dan İstanbul, İzmir, Mersin, Adana'ya göç hızlanır. Türkiye için intihar olur" uyarısı yaptı.
ayalap@hurriyet.com.tr
Cargill, Ülker gibi şirketlerin üyesi olduğu Nişasta ve Glikoz Üreticileri Derneği'nin Başkanı Rint Akyüz, AB'de 1 Ocak 2017'den itibaren şeker sektöründe kotaların kalkacağını buna karşın kota sisteminin bir tek Türkiye'de devam edeceğini söylemişti. Akyüz, "Kota kalktıktan sonra AB iç piyasa fiyatları dünya fiyatları ile eşitlenecek. Yani şeker, AB gıda sanayicileri tarafından rekabetçi fiyatlarla kullanılırken, Türk gıda sanayinin dünya pazarlarındaki rekabetçi gücü giderek düşecek" demişti. Akyüz, yine şeker fabrikalarını özelleştirirken 'üretim kotaları' ile şeker fabrikalarının ayrı ihale edilmesi halinde kendilerinin de kotalar için teklif verebileceklerini açıklamıştı.
"VATANDAŞ ŞEKERİ DAHA PAHALI YER" Akyüz'ün açıklamalarına tepki gösteren Pancar Ekicileri Kooperatifleri Birliği Genel Müdürü Taner Taşpınar, "Zonguldak'ta, Soma'da, Ermenek'te yüzlerce canımız gitti. Ermenek'te ölen işçilerin aileleri, çiftçilikten geçimimizi sağlayamayınca oğullarımız madene indi, açıklaması yaparken, Türkiye 10 milyon nüfusun geçimini sağlayan, 150 bin çiftçinin doğrudan ekip biçtiği, her yıl ekonomiye 3 milyar
dolar katma değer sağlayan bir sektörü adeta bitirmek için uğraşılıyor. AB, 2017'de kotaları kaldıracak ama bunun için 11 yıldır hazırlık yapılıyor. Türkiye'de kotalar kalkar ya da şeker fabrikalarının üretim kotaları nişasta ve glikoz üreticilerinin eline geçerse, şeker pancarı ekim alanları daralır, buralar imara açılır, kırsal kesimde işsizlik artar. Kentlere göç hızlanır. Şeker ithalatı artar ve yurtiçi piyasada şeker fiyatları yükselir. Her açıdan Türkiye için intihar olur" dedi.
DÜŞEN PANCAR ŞEKERİ! Taşpınar, bilim insanlarının obezitedeki artış ile nişasta bazlı şeker ve glikoz tüketimindeki artış arasında doğrudan bir bağlantı olduğuna dikkat çektiklerini belirtirken, "Hareket et obez olma, diyorlar. Amerika'da şeker tüketiminde bir azalma olmasına karşın obezite oranında artış olduğunu söylüyorlar. Ama şunu söylemiyorlar. Tüketimi azalan şeker; pancar ve kamış şekeri. Oysa nişasta bazlı şeker ve glikoz tüketimi artıyor" diye konuştu.