Güncelleme Tarihi:
Pan Börek’in temeli 10 yıl kadar önce atıldı. Markanın sahibi konumundaki Gün Gıda Üretim İç ve Dış Ticaret A.Ş.’nin ortakları yönetiminde Günay’ın yanı sıra Can ve Berat Kırdar da bulunuyor. Kırdar kardeşler Türkiye’nin en eski catering firması Gün Mutfak’ın
Üç ortağın hikâyesi ise 2001 krizi sonrası kesişti. Ortaklar, başlangıçta Hindistan’dan kibrit ithalatına başladı. Bu alanda yaşanan kimi sıkıntılardan sonra 2005’de Pan Börek’i kurma fikri gelişti. Pan Börek kısa sürede önemli bir konuma yükseldi. 2011’de cirosu 2.2 milyon TL olan şirket geçtiğimiz yıl 3.9 milyon TL’ye yakın bir ciro elde etti. Özellikle internet üzerinden alınan siparişlerin yanı sıra, İstanbul’un çeşitli yerlerinde açılan şubelerde kilo ile börek satışı yapıldı. Türkiye'nin birçok iline kargo yolu ile börek gönderimi yapıldı. Pizzacılara rakip olan Pan Börek franchising sistemini de geliştirdi.
NAKİT SIKINTISI YAŞANDI
Ancak şirket bu yılın başından itibaren sıkıntı yaşamaya başladı. 20 Haziran günü yapılan Yönetim Kurulu toplantısında, iflas erteleme başvurusunun yapılması kararlaştırıldı. Gün Gıda adına Av. A. Murat Canko aracılığıyla 26 Haziran’da Anadolu Asliye Ticaret Mahkemesi’ne şirketin alacaklılara karşı korumaya alınması için talepte bulunuldu. Mahkemeye yapılan başvuruda yaşanan sorunun kaynağında ise nakit akışında yaşanan bozulma olduğu kaydedildi. Özellikle Almanya’ya gönderilen ürünlerin ödemelerinde yaşanan sorun şirketin mali dengesini sarstı.
TAPULARA İPOTEK
Mahkemeye sunulan iyileştirme raporu uyarınca şirkete tedbir kararı verildi. Gıda Mühendisi Murat Yılmaz ve Serbest Mali Müşavir Mustafa Uğur ise denetim kayyumu olarak atandı. Dava dosyasında Günay ve Kırdar ailesinden isimlere ait bazı gayrimenkullerin de ipotek ettirildiği anlaşıldı. İyileştirme projesinde, şirketin faaliyetlerine sürdürmesine olanak sağlanması durumunda cironun bu yıl 5 milyon TL seviyesine çıkarılacağı anlatıldı.
VADELİ SATIŞLARA DİKKAT
Av. Kemal Özdemir, vadeli satışlarda sürenin uzamasının nakit akışı dengesini bozduğuna işaret etti. Av. Özdemir, "Ödeme sıkıntısına düşüp pasifleri aktiflerini aşan şirketler hukuki bir koruma olan iflas ertelemeye başvuruyor. Burada önemli olan şey davacı şirketin mahkemeye sunduğu iyileştirme projesi. Bilirkişi iyileştirme projesini olumlu bulursa mahkeme davacı şirketin başvurusunu kabul edip iflasın ertelenmesine karar verecektir. Bu durum da borca batık şirketin kendisini toparlaması mümkün olabilecektir" dedi.