Güncelleme Tarihi:
ÇUKOBİRLİK Yönetim Kurulu Başkanı Abdurrahman Bal, önceki yıllarda “avans fiyat” uygulaması yapan kurumlarının artık günlük olarak dünya fiyatlarını takip ederek ürün fiyatlandırması yaptığını bildirdi.
Bu sezon üretici ortakların getirdiği pamuğa peşin ödeme yaptıklarını ifade eden Bal, hasadın başladığı Eylül ayı başından itibaren 5 bin 200 ton ürün aldıklarını, yaklaşık 1,60 ile 1,70 lira arasında değişen fiyatların üreticiler tarafından tatminkar bulunduğunu söyledi.
Bal, Adana'dan Diyarbakır'a, Anamur'dan Nusaybin'e kadar 12 ilde 34 kooperatif aracılığıyla yaptıkları alımlarda hiçbir üreticinin ürününü geri çevirmediklerini belirterek, şunları kaydetti:
“Tüm bölgeyi 3 grupta fiyatlandırdık. Buna göre, 42 randıman Çukurova pamuğunun kilosuna 1,64 TL ödüyoruz. Hatay, Gaziantep, Adıyaman, Kahramanmaraş, Şanlıurfa ve Mardin yöresi pamuğu için yine 42 randımana 1,60 TL, Diyarbakır il ve ilçelerinden gelen pamuğa ise kiloda 1,68 TL ödüyoruz. Fiyat farkı, pamuktaki lif uzunluğunun yetiştiği bölgelere göre değişmesinden kaynaklanıyor. Lif uzunluğu en fazla pamuk Diyarbakır'da yetiştiğinden bu yörenin pamuğunu en yüksek fiyattan alıyoruz. Bu yörenin pamuğunu sezon başında 1,72 TL'den aldığımız günler oldu.”
Bal, ÇUKOBİRLİK'in artık tamamen kendi imkanlarıyla alım yaptığını, buna rağmen üreticiyi mağdur etmediğini belirterek, “Piyasa fiyatlarını günlük olarak takip ediyoruz. Bu sayede kurumumuz da üretici de zarar görmüyor” dedi.
Bal, alımlarda kota belirlemediklerini, sezon sonuna kadar gelen tüm ürünü alacaklarını kaydetti.
ÜRETİCİ CEPHESİ
Adana Çiftçiler Birliği İkinci Başkanı Mutlu Doğru ise Çukurova'da bu yıl pamuk ekim alanlarının yüzde 25 artığını tahmin ettiklerini belirterek, “Bu yıl üreticiyi en fazla pamuk güldürdü. Gerek devletin uyguladığı prim desteği, gerekse piyasada oluşan fiyatlar üreticiye bayram yaşatıyor. Çiftçi fiyatlardan memnun. Gelecek yıl ekim alanlarında büyük artış bekliyoruz” dedi.
Doğru, yörede birinci ürün pamuk hasadının tamamlanmak üzere olduğunu, buğdaydan sonra ikinci ürün olarak ekilen pamuğun hasadının ise yaklaşık 15 gün daha süreceğini belirterek, şöyle devam etti:
“Geçen yıl pamuğun kilosu 80 kuruşa satıldı. Ancak, bu yıl devletin prim desteği erken açıklanınca üretici için itici bir güç oldu. Bunun yanı sıra pamuk üretiminde dünyanın önde gelen ülkelerinden Pakistan'da yaşanan sel felaketi stokların azalmasına neden oldu. Hindistan'da da üretim azaldı. ABD gibi gelişmiş ülkeler ise son yıllarda pamuk üretiminden çekiliyor. Buna bağlı olarak, başta en büyük pamuk stokçusu ABD olmak üzere dünya pamuk stokları giderek daralıyor. Bu stokları Türk çiftçisi doldurmaya talip olursa yöre ve ülke ekonomimiz bundan yarar görecektir. Çünkü, Türkiye her yıl pamuk ithalatı için 500 milyon doların üzerinde para ödüyor. Bu para Türk çiftçisinin cebinde kalmalı. Bu yüzden Çiftçiler Birliği olarak pamuk ekimini özendirici politikalar izliyoruz.”