"Pamuk fiyatları daha fazla düşmez"

Güncelleme Tarihi:

Pamuk fiyatları daha fazla düşmez
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 31, 2011 13:22

Geçen yılın Ocak ayında kilo fiyatı 2,5 lira olan pamuğun, bir ay öncesine kadar 7 lira sınırına dayanan fiyatı son günlerde 4,5 liraya kadar geriledi. Pamuk fiyatlarının daha fazla düşmeyeceği, üreticilerin paniğe kapılmalarına gerek olmadığı bildirildi.

Türkiye'nin en önemli tarım merkezlerinden Çukurova'da, mart ve nisan ayında toprakla buluşan pamuk tohumları gün ışığına çıkarak, 4-5 yapraklı evreye girince, çapalama işlemine başlandı. Doğu ve Güneydoğu Anadolu'dan gelen tarım işçilerinin özenle çapalayarak, yabancı otlardan temizlediği pamuğun hasadının ağustos sonu ve eylül ayında yapılması planlanıyor.

Adana Ticaret Borsası Başkanı Muammer Çalışkan yaptığı açıklamada, geçen yılın ocak ayında kilo fiyatı 2,5 lira olan pamuğun, bu yıl başından itibaren anormal bir yükselişe geçtiğini ve bir ay öncesine kadar 7 TL sınırına dayandığını anımsattı.

Çalışkan, şu anda 4,50 TL'ye kadar gerileyen pamuğun üreticiyi kaygılandırdığını ancak, bu kaygıyı yersiz bulduklarını belirterek, “Pamuk fiyatları düşebileceği en alt seviyeye geldi, daha fazla düşmez. Bu yüzden paniğe gerek yok. Hatta, yeni sezon ürünü pamuğun piyasaya çıkacağı eylül, ekim aylarında bile bu seviyenin altına gerilemeyeceğini tahmin ediyoruz. Zaten pamukta anormal bir yükseliş yaşanmıştı, şu anda fiyatlar normal seyrinde” dedi.

Hızlı düşüşte piyasadaki beklentilerin etkili olduğunu belirten Çalışkan, “Her üründe olduğu gibi pamukta da bir miktar düşüş başlayınca, alıcılar 'daha da düşer mi?' beklentisi içine girerek, alımı kestiler. Bu durumda piyasada oluşan arz ve talep dengesizliği fiyatların daha hızlı gerilemesini kamçıladı' diye konuştu.
Çalışkan, dünyada pamuk fiyatlarına yön veren en önemli borsanın New York Borsası olduğunu, bu borsadaki 2010 Aralık ayı kontratlarını dikkate aldıklarında düşüşün daha geç olacağını tahmin etmelerine rağmen erken başlamasının kendilerini de şaşırttığını belirterek, en büyük pamuk alıcı ve satıcılarının karşılaştığı, pamuğun referans borsası New York Borsası'nı yakından takip edip, üreticileri yönlendirmeye devam edeceklerini kaydetti.

PRİM DESTEĞİ

Türk pamuk üreticisinin kaygılı olduğu bir dönemde, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın pamuk destekleme primini açıklamasının çiftçiyi rahatlatığına da dikkati çeken Çalışkan, “Bakanlık, pamuğun destekleme primi açıklamasını daha önce ertelemesine rağmen üreticilerin fiyat düşüşünden kaynaklanan kaygılarını dikkate alarak, kararını yeniden gözden geçirdi. Bu kapsamda, destekleme priminin açıklanması piyasaları da üreticiyi de rahatlattı' diye konuştu.
Çalışkan, devletin pamuk için açıkladığı 42 kuruşluk destekleme primini tatminkar bulduklarını, pamuk üreticisinin bu yıl da zarar etmeyeceğini vurgulayarak, şöyle devam etti:

“Pamuğun geçmişten günümüze her zaman 'beyaz altın' olduğunu söyledik, bunu söylemeye de devam edeceğiz. Çünkü, dünya nüfusu hızla artıyor. Toplumlar bilinçlendikçe, eğitim seviyesi yükselip gelir seviyesi arttıkça, pamuklu giysilerin sağlığa avantajları daha iyi anlaşılıyor. Bu da petrolden elde edilen elyaf yerine doğal pamuk elyafına olan talebi artırıyor. Buna karşın, ABD gibi bazı pamuk üreticisi ülkeler yavaş yavaş üretimden çekiliyor. Bu yüzden pamuğa olan ihtiyaç her zaman devam edecek.”

Çalışkan, 1970 ve 80'li yıllarda pamuğun en büyük ekim alanlarının bulunduğu Çukurova'da da üreticilerin bu yıl tarlalarının önemli bir bölümünü pamuğa ayırdığını anımsatarak, “Ancak, ekimin başlamasından bir süre sonra düşüşe geçen fiyatlar nedeniyle birçok üreticisi kararını yeniden gözden geçirdi. Pamuk ekim kararından vazgeçen üreticilerimiz de oldu. Buna rağmen sadece Çukurova yöresinde ekim alanlarındaki artışın geçen yıla göre yüzde 30 olacağı yönündeki tahminlerimiz sürüyor” diye konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!