Güncelleme Tarihi:
İzmir Ticaret Borsası önderliğinde, Gaziantep, Şanlıurfa, Balıkesir başta olmak üzere 11 borsa ve odanın bir araya gelerek oluşturduğu Ege Tarım Ürünleri Lisanslı Depoculuk AŞ (ELİDAŞ), Türkiye'nin pamuk ürünündeki ilk lisanslı deposunu Selçuk ilçesinde açtı.
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'ndan alınan lisansla faaliyete başlayan 15 bin ton kapasiteli depo, çırçır fabrikalarının getirdiği pamukları laboratuvar analizleri sonrası sınıfı ve kalitesini belirleyerek kabul ediyor. Depoda tutulan pamuklar için üretilen elektronik ürün senetleri Merkez Kayıt Kuruluşu tarafından piyasalaştırılıyor. Senetler, İzmir Ticaret Borsası Elektronik Platformu'nda (İZBEP) alınıp satılabiliyor.
Geleneksel yapıda üretici, tarladan topladığı pamuğu çırçır fabrikalarına veriyor, ya ürünün parasını alıyor ya da fabrikanın deposunda bekletiyordu. Bu süreçte fiyat değişikliklerine ve spekülatif hareketlere karşı korumasız kalan üretici, paraya ihtiyaç duyması nedeniyle ürününü fiyatın düşük olduğu hasat döneminde elden çıkarmak durumunda kalıyordu.
Yeni sistemle üretici, depodaki ürünü karşılığı çıkarılan elektronik ürün senedini teminat olarak göstererek bankadan uygun faizli kredi çekebilecek, İZBEP'te oluşan fiyatı uygun gördüğü zaman senetlerini elden çıkarabilecek. Depodaki ürünler hasat sezonu sonunda senet sahibi tarafından teslim alınacak. Ürünler depoda en fazla bir hasat dönemi kadar tutulabilecek, tekrar analize sokularak yeni bir senet hazırlanması kaydıyla en fazla bir sezon daha uzatma alınabilecek.
Çırçır fabrikası ve sanayiciyi depolama külfetinden kurtaracak sistem, yatırımcılara da yeni bir enstrüman kazandıracak. Ürün senetleri, hisse senedi, altın, döviz gibi yatırım aracı olarak değerlendirilebilecek. İZBEP'te gerçekleşen işlemler sonucu oluşan fiyat, bankalardaki tarım fonlarına dayanak olabilecek. İsteyen tüm yatırımcılar borsa ajanları aracılığıyla İZBEP platformunda alım satım yapabilecek.
Bankalar hazırlık yapıyor-
Kocagöz, bankaların elektronik ürün senetlerini dayanak gösteren yatırım fonları ve kredi programları başlatmak için çalışma yaptığını bildirerek, şunları söyledi:
“Türkiye'de birçok kişi, fiyat dalgalanmalarının olduğu tarım ürünlerine yatırım yapamamaktan şikayetçiydi. Pamuk çok ucuzsa artık herkesin bu ürüne yatırım yapma imkanı var. Yatırımcının istekli olacağını düşünüyorum. Sistem sayesinde pamuktaki işlem hacmi 4-5 kat artacak. Malın daha fazla alıcı ve satıcının elinde dönmesi, derinlik ve şeffaflığı getirecek. Türk tarımı için çok kullanılacak ve büyük ihtimalle devrim olarak anılacak bir piyasayı kurmaya çalışıyoruz.”