Pamuk borsası düştü

Güncelleme Tarihi:

Pamuk borsası düştü
Oluşturulma Tarihi: Eylül 18, 2006 10:24

Türkiye'de Pamuk hasadı devam ederken, dünya borsalarındaki fiyat düşüşünün üreticileri endişelendirdiği bildirildi.

Haberin Devamı

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu Üyesi ve Adana Ticaret Borsası (ATB) Başkanı Fethi Coşkuntuncel, AA muhabirine yaptığı açıklamada, geçen yıl pamuğa verilen 32 YKr primin bu yıl ekim alanlarına olumlu yansıdığını, üretim artışının çiftçi gelirine de yansımasını umut ettiklerini belirtti.

Pamuğun Türkiye için stratejik bir ürün olduğunu ancak, son bir yıl öncesine kadar ekim alanlarının giderek daraldığını anımsatan Coşkuntuncel, “Bu yıl ülke genelinde yüzde 30-40'lık ekim alanı artışı Türk tekstili ve ülke ekonomisi için umut verici. Ancak, hasadın devam ettiği şu genlerde dünya borsalarındaki fiyat düşüşü üreticiyi kaygılandırdı” dedi.
Coşkutuncel, üreticinin umutsuzluğa kapılmaması gerektiğini, geçen yıl olduğu gibi bu yıl da devletin vereceği destekleme priminin tatmin edici olması halinde sıkıntıların giderileceğini ifade ederek, şunları söyledi:

Haberin Devamı

“Pamuk hasadıyla birlikte piyasada talep fazlası oluştu. Bunda pamuk ithalatının da etkisi büyük. Sanayici, ithal pamuğa verdiği parayı Türk çiftçisinden esirgiyor. Şu anda, fiyatlar geçen yılın başlangıç noktasında seyrediyor. Yurt içinde lif pamuğun kilosu 1.70 YTL, kütlü pamuk ise 65 YKr'den satılıyor. Oysa, ithal lif pamuğun kilosu dışardan 1,92 YTL'ye geliyor. Kalite yönünden Türk pamuğu ile ABD pamuğu arasında fark yok. Sanayici, içerde fiyatların yükselmemesi için ithal pamuk kozunu kullanıyor.”

Coşkuntuncel, sanayicinin de Türk çiftçisine sahip çıkması gerektiğini savunurken, “Türk çiftçisi üretmezse sanayici ithal pamuğa tamamen mahkum kalır. Fiyatlar tavan yapar, tekstilin maliyeti yükselir. Bu durumda hem üretici hem de ülke ekonomisi zarar görür” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!