Güncelleme Tarihi:
7 KADIN HAYATINI KAYBETMİŞTİ / WEB TV
İSTANBUL’daki sel felaketinde ölen 8 kadın işçinin yakınları, işçilerin çalıştıkları Pameks Tekstil’in kişi başına önerdiği 110 ile 190 bin lira arasında değişen tazminatları kabul ettiler ve davadan çekildiler. Pameks Tekstil 8 kadın işçinin ailelerine 1 miyon lira peşin ödeme yaptı. İşçilerin avukatı Fatih Çakır, sekiz aile adına maddi manevi tazminat davası açtıklarını, işverenin uzlaşma istemesi üzerine, verilen rakamlar doğrultusunda ailelerin bunu kabul ettiğini ve şikayetlerinden vazgeçtiğini belitti. Avukat Fatih çakır, işverenin 8 aileye toplam 1 milyon liranın üzerinde peşin ödeme yaptığını söyledi.
Araçta öldüler
9 Eylül sabahı İkitelli Basın Ekspres Yolu’nu adeta göle çeviren sel suları, Pameks Tekstil’in servis aracı olarak kullandığı kapalı tip panelvan araçla şirket önüne gelen işçilerin araçta boğularak ölmelerine neden olmuştu. Felaketten sonra Pameks Tekstil’in sahibi Cevdet Karahasanoğlu, servis sorumlusu Ferit Öncü ile araç sürücüsü Mehmet Oğur tutuklanmıştı. Bakırköy 4’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde açılan davada sorumlular hakkında, “Taksirle Birden Fazla Ölüme Sebep Olma” suçundan 2 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası istenmiş, soruşturma sürecinin devam ettiği günlerde, şirket yetkilileri, mağdur aileleri şirkete götürerek her aileye 60’ar bin lira kan parası teklif etmişti ve aileler bunu kabul etmemişti.
İş kazası savunması
İlk etapta anlaşma sağlanamaması üzerine, ailelerin avukatı Fatih Çınar, şirketin iddiasının aksine olayın iş kazası olduğunu iddia etmiş, “Ölen kişinin geride kalan yakınlarının ‘destekten yoksun kalma tazminatı’ ve ‘manevi tazminat’ hakları bulunduğu iddiasıyla davayı yürütmüştü.
Sel anında kapalı panelvan araçtan çıkamayarak ölen Güldane Çiftçi(22), Naciye Karadeniz(47), Nebahat Salkım(38), Bircan Karataş(21), Nuriye Can(34), Fikriye Öztürk(43), Altun Yüksek(45) ve Özlem Ünal(19) fabrikaya 2 kilometre mesafedeki İnönü Mahallesi’nde oturuyordu. Pameks Tekstil’in Yönetim Kurulu Üyesi Cevat Karahasanoğlu, olaydan sonra Yalçın Doğan’a verdiği ropörtajda, selde ölen işçiler için, “Adını henüz koymadık, ama onlar bizim insanlarımız, ailelere yine biz sahip çıkacağız” diye söz vermişti. Sel ile servis aracını havada çarpışan iki uçağa benzeten Karahasanoğlu, “Su O kadar basınçlı ki sel arabayı fırlatıyor. Yangın kazmasıyla cama vuruyorlar, mümkün değil, yan kapıyı açmaya çalışıyorlar, olmuyor. Bu araç yerine, çelik zırhlı araba olsaydı, yine böyle olurdu” dedi.
Kan parası değil
SEL baskınında ölen kadın işçilerin yakınlarına karşı tazminat sorumluluklarını yerine getirdiklerini belirten Pameks A.Ş, bir açıklama yaparak, tazminatın ‘kan parası‘ olarak nitelenmemesini istedi. 9 Eylül 2009 tarihinde meydana gelen sel felaketinde kaybedilen 7’si araç içinde, biri de araçtan çıktıktan sonra tedavi gördüğü hastanede ölen sekiz kadın çalışanın şirketleri için büyük değer taşığıdının vurgulandığı açıklamada şöyle denildi: “Meydana gelen felaket ve kayıplarımız nedeniyle tarifi imkansız üzüntü içinde olduğumuzu belirtmek isteriz. Öngörülemeyen ve önlenemeyen boyutlara ulaşan yıkıcı sel felaketi nedeniyle oluşan kayıpların telafisi mümkün değil. Ancak bugüne kadar her zaman çalışanlarımızın yanında olduğumuz ve haklarını koruduğumuz gibi, felaketin yıkıcı etkilerinin giderilmesi ve yaraların bir nebze olsun sarılması adına Pameks A.Ş. olarak
tüm imkanlarımızı seferber etmiş bulunuyoruz.”