Palto durdu, konfeksiyon yürüdü inşaatçı ’yumuşak kış’la güldü

Güncelleme Tarihi:

Palto durdu, konfeksiyon yürüdü inşaatçı ’yumuşak kış’la güldü
Oluşturulma Tarihi: Ocak 14, 2007 00:00

Havaların uzun süredir mevsim normallerinin üzerinde sıcak seyretmesi, hava şartlarından aşırı etkilenen iki sektörü sevindirdi. Kışlık giysi üretenler hariç hazır giyim üreticileri hem iç pazara hem de ihracata ek sipariş alıyor. İnşaat sektörü ise inşaata ara vermek zorunda kalmadığı için hem malzeme tüketmeye devam ediyor hem de istihdama katkı sağlıyor.

KIŞ mevsiminin karlı, soğuk hava şartları başta İstanbul olmak üzere yurdun batı kesimine bir türlü gelmeyince ekonominin iki büyük sektörünün yüzü güldü. Kışlık giysi üretenler dışında hazır giyim üreticileri iç pazara hem de ihracata ek satış fırsatı buldu. 3 yıldır Türkiye ekonomisinin büyümesindeki ana sektör olan inşaat, ara vermeden projeleri bitirme imkanı buluyor. İnşaat sektöründe ’inşaatların kesintisiz devam edebilmesi hem bu sektöre malzeme üreten sanayiyi hem de geçici istihdamı olumlu etkiliyor.

PALTO SATILMIYOR AMA: Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği Başkanı Aynur Bektaş, havaların mevsim normallerinin üzerinde sıcak gitmesinin Türk hazır giyim sanayicilerini olumlu etkilediğini savundu. Bektaş, "Sadece dokuma grubundaki üreticilerimiz sıkıntıda çünkü onların ürettikleri palto gibi kışlık giysilere rağbet olmuyor. Hatta bu anlamda sezon başlamadan indirim başlamak zorunda kaldı. Ancak Türk tekstil ve hazır giyim sanayi ağırlıklı olarak örme ürünlerde üretim ve ihracat yaptığı için havaların sıcak gitmesi sektörü toplamda olumlu etkiliyor" dedi.

İHRACATÇI DA MEMNUN: İhracata çalışan hazır giyimcilerin büyük bölümünün de hem Avrupa’daki hava şartları nedeniyle hem de iç piyasadan gelen ek taleplerle daha çok ürün satabildiğini belirten Bektaş şunları söyledi: "İhracatçının da yüzü güldü çünkü iç pazardan hálá tişört, tayt, atlet siparişi alıyor. Ben geçen hafta Roma’daydım İtalyanların en pahalı markaları, indirim sezonu başlamadığı halde ürünlerinde fahiş indirimler teklif ederek satış yapmaya çalışıyorlardı."

İNŞAATA DEVAM: Olumlu hava koşulları inşaat sektörünü birçok açıdan olumlu etkiliyor. İnşaatlar kesintisiz devam ediyor ve birçok projede piyasalardaki olumsuzluklar nedeniyle oluşan gecikmeler telefi ediliyor. Bazı projelerde ise teslim tarihleri öne çekiliyor. Ayrıca sıcak havalarda pazarlama da olumlu etkileniyor. Bir çok projede hafta sonu ziyaretçi sayısı yükseldi ve satışlar da tıpkı hava sıcaklığı gibi mevsim normallerinin üzerine çıktı.

YİNE DE KAR YAĞSA İYİ OLUR: Türkiye İnşaat Sanayicileri İşveren Sendikası Başkanı Şükrü Koçoğlu ise havaların iyi gitmesinin sektörü olumlu etkilediğini belirterek, "İnşaatların devam edebilmesi, inşaat malzemesi üreten çok sayıda sektörün ürün satabilmesini sağlıyor. Ayrıca istihdamın da kesintiye uğramasını önlüyor. Bu nedenle ekonomik açıdan havaların olumul etkisini görüyoruz" dedi. Koçoğlu, yine de sektör olarak anormal hava şartlarının devamından yana olmadıklarını, çünkü kar yağmamasının da başak sektörleri olumsuz etkilediğini, barajaların dolması gerektiğini belirtti.

Dumankaya: İki ay önde gidiyoruz

DUMANKAYA İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş. Yönetim Kurulu Üyesi Ali Dumankaya şu anda 3.000 konutluk proje yürüttüklerini belirterek, "Havaların sıcak olması bizim inşaatlarımızı planladığımızdan 2 ay öne çekti. ’Nisan sonu tamamlanır’ diye düşündüğümüz işleri şubat sonunda bitirmiş olacağız" dedi.

Taşyapı: Teslimleri daha erkene aldık

TAŞYAPI İnşaat Taahhüt Sanayi ve Ticaret A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Emrullah Turanlı, hava şartlarının projelerini olumlu etkilediğini söyledi ve "Bu nedenle bazı projelerde teslim tarihlerini erkene aldık. Piyasada satışlarda durgunluk olduğu söyleniyor ama bizim satışlarımız canlı" dedi.

Muscan: Satışlar havalardan önemli

MUSCAN İnşaat’ın sahibi Uğur Güngör, şu anda 2 bin 050 konutluk 3 projede inşaatlarının sürdüğünü belirterek, "Tabii ki havaların bu şekilde sıcak gitmesi inşaatlarımızı olumlu etkiliyor. Kesinti olmadan inşaatlara devam edebiliyoruz. Ancak sektör için asıl önemli olan satışların iyi gitmesidir. Sıcaklık satışlara yansımadı" dedi.

Diyarbakır’da soğuktan 30 fabrika üretime ara verdi

DİYARBAKIR’da yaşanan aşırı soğuklar yaşamı adeta felç etti. 12 gün önce başlayan kar yağışının ardından yaşanan don ve sıcaklığın eksi 23 dereceye düşmesi vatandaşlar zor günler yaşıyor. Son 77 yılın en soğuk günün yaşandığı kentteki ev ve iş yerinde borular dondu sular akmıyor. Diyarbakır’daki fabrikalarda da üretim durdu. 30’u aşkın fabrikada üretime ara verildi. Diyarbakır Organize Sanayi Bölgesi İş Adamları Derneği Başkanı Cevat Özyıldız, başta mermer ve un üretimi yapan fabrikalar olmak üzere çok sayıda işletmede üretimin durduğunu söyledi. (A.A.)

Şimdi kış bastırırsa tüketici kazançlı çıkar

İSTANBUL Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Süleyman Orakçıoğlu, aralık ayında iç piyasada satışların iyi gittiğini havalar nedeniyle bu durumun devam ettiğini söyledi. Orakçıoğlu, "Aslında eskiden olduğu gibi artık kış aylarında sadece çok kalın yünlü kumaşlarla koleksiyon yapılmıyor. Bu mevsimin koleksiyonlarında da tişörtler, ince kumaşlar var. Havalar da sıcak olunca genelde sektör olumlu etkileniyor" dedi. Orakçıoğlu, şu anda birçok mağazanın sezon indirimine girdiğini belirterek, "Şimdi tam dakışlıklarda indirimler başlamışken birkar bastırsa bundan en çok tüketici kazançlı çıkar. Çünkü kışlığını en ucuz fiyata alma imkanı bulur. Ancak şin ede bu sezonu değerlendirmek için yubatı görmek de yarar var" dedi.

Yüzde 70-80 indirimli satışlara hazır olun

DENİM Sanayicileri Derneği Başkanı Nedim Özbek, havaların mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi nedeniyle denim sektörünün iç pazarda pantolon hariç satış sorunu yaşadığını söyledi. Özbek şöyle konuştu: "Denim kumaşlar genellikle kalındır ve özellikle üst giyim için yaptığımız ürünlerde satışlar çok durgun. Kışlıkları iç pazarda satamaz olduk. Bu sezonun ürününü stokta tutamayacağımıza göre yakında büyük indirim furyaları başlayabilir. Yüzde 70-80’lik indirimlere hazır olun" dedi. Özbek, ihracatta ise hava şartları yüzünden herhangi bir sorun yaşamadıklarını çünkü ihracat bağlantılarının önceden yapıldığını anlattı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!