Güncelleme Tarihi:
ANSA'nın haberinde 10 binlerce Pakistanlı’nın dini lider Tahir-ul Kadri önderliğinde protesto yürüyüşünde bulunduğu belirtilerek, Eşref'le birlikte aralarında Su ve Enerji Bakanı'nın da bulunduğu 15 kişi hakkında daha tutuklama kararı çıkartıldığı ifade edildi.
Mediaset Grubu kanallarından Canale5 öğle haberlerinde ise Eşref hakkında çıkartılan tutuklama kararının, mobil enerji üretimiyle ilgili bir ihalenin verilmesi için Türk şirketinden rüşvet aldığı ve ülkeyi zarara uğrattığı gerekçesiyle alındığı bildirildi.
Eşref’in Su İşleri ve Enerji Bakanılığı yaptığı 2010 yılında mobil enerji üretimini gerçekleştirmek üzere ülkeye giden Karadeniz Holding bünyesindeki Karkey Karadeniz Elektrik Üretim A.Ş.’ye ait Kaya Bey ve Ali Can Bey gemileri ülkeye gitmiş ve enerji üretimine başlamıştı.
Bir milletvekilinin Eşref’in ihalede yolsuzluk yaptığı iddiasıyla açılan soruşturma kapsamında, gemilerin bağlı olduğu şirkete, 17.2 milyon dolarlık borç çıkartılmış, faiziyle 120 milyon doları bulan bu borç ödenene kadar gemilerin Pakistan’da alıkonulacağı açıklanmıştı. Olay iki ülke arasındaki ilişkilerin gerilmesine neden olmuştu.
'O ŞİRKET BİZ DEĞİLİZ'
Konu ile ilgili görüşlerine başvurduğumuz Karkey Enerji Şirketi yetkilileri, hurriyet.com.tr’ye özel yaptıkları açıklamalarda şu bilgileri verdi:
"Hiçbir alakamız yok. Tamamen basından takip ettiğimiz bir gelişme. Şirket olarak mağdur durumdayız. Kendilerinin de hukuka aykırı olarak gördüğü karar gereğince gemilerimiz alıkonulmuş durumda. Uluslararası alanda hukuki süreci başlattık ve süreci devam ettiriyoruz. Biz de sade bir Türk vatandaşları olarak süreci takip ediyoruz."
Ülkede geçtiğimiz Mart ayında başlayan soruşturmalar sonucunda, 2006 yılından beri verilmiş olan 19 geçici süreli enerji projesi iptal edilmişti. Bu projeler arasında Karkey'e ait 2 yüzer santral gemisinin Karaçi'ye elektrik sağlaması da bulunuyordu.