‘Pahalılık liderliği’ Moskova’dan Tokyo’ya geçti, İstanbul 53’e indi

Güncelleme Tarihi:

‘Pahalılık liderliği’ Moskova’dan Tokyo’ya geçti, İstanbul 53’e indi
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 08, 2009 00:00

Üç yıl üst üste ‘pahalılık şampiyonu’ olan Moskova, bu yıl tahtını Tokyo’ya bırakırken, hemen arkasından yine bir Japon şehri olan Osaka ikinci sıraya yerleşti.

Haberin Devamı

Moskova ancak üçüncülük koltuğuna oturdu. İnsan kaynakları yönetim danışmanlığı firması Mercer’in altı kıtada 143 şehri kapsayan 2009 yılı Yaşam Maliyeti Araştırması sonuçları açıklandı. Geçen yıl pahalılıkta 23’üncü sırada yer alan İstanbul ise 30 basamak gerileyerek bu yıl 53’üncü sıraya geriledi. Yaşam maliyeti açısından İstanbul geçen yıla göre daha ‘ucuz’ bir şehir oldu.

En ucuz Johannesburg

Yaşam maliyeti en düşük şehir ise Johannesburg oldu. Küresel kriz ve dolardaki dalgalanma sıralamayı alt üst etti. 100 puana sahip referans şehir New York’un baz alındığı ve döviz hareketlerinin Amerikan dolarına kıyaslanmasıyla sıralamanın yapıldığı Mercer Araştırması’nda, bu yıl Tokyo index puanında 143.7 ile birinci oldu ve bu skorla listede sonuncu olan Johannesburg’dan 3 kat daha pahalı bir şehir olarak dikkat çekti. Bu yılki araştırmada, sıralamalarda büyük farklılıkların görülmesinin nedeni ise dövizdeki iniş ve çıkışlar olarak açıklanıyor. Özellikle sterlin ve Euro’nun dolar karşısında değer yitirmesiyle, Avrupa’da birçok şehir bir önceki yıla göre listede farklı noktalarda yer aldı. Birçok Avrupa ülkesi sıralamalarda aşağıya inerken; Amerika, Çin ve Orta Doğu’daki ülkelerde ise yukarıya doğru bir sıçrayış söz konusu.

Haberin Devamı

Çin’de tersine eğilim

Rus rublesinin doları karşısında kan kaybetmesiniyle Moskova pahalılıkta üçüncülüğe düşmüş olsa da hâlâ Avrupa’nın en pahalı şehri. Araştırmanın ortaya koyduğu önemli tespitlerden biri de, son yıllarda Moskova’da tavan yapmış olan emlak fiyatlarının 2008’in ilk yarısına kıyasla düşmesi. Cenevre’nin dördüncü, Zürih’in altıncı, Kopenhag’ın yedinci sıradan listeye girdiği araştırmada, Milano 11’inci, Paris ise en pahalı 13’üncü şehir oldu.  Çin şehirlerinde ise tam tersi bir eğilim görüldü, Çin para biriminin diğer dövizlere göre değerini koruması, Pekin’i 9’uncu yaptı. Dubai ve Abu Dhabi belirgin yükseliş gösterdi.

Amerikan şehirleri yükseldi

ABD dolarının diğer paralar karşısında değer kazanmasından dolayı, Amerikan şehirleri sıralamada yukarılara taşındı. New York, Amerika’daki en pahalı şehir ünvanını korurken, dünyada ilk 10’a girdi ve 22’nci sıradan 8’inciliğe yükseldi. Los Angeles 23’üncü, Washington ise 66’ncı sırayı aldı.Montreal 103’üncü, Toronto 85 ve Ottowa 121’inci sıraya geriledi. 2008’e göre 74 basamak sıçrayan Caracas 15’inci oldu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!