Güncelleme Tarihi:
Rusya ile Türkiye arasında yaşanan kriz döneminde basında sürekli satışı ile ilgili haberler çıkan FİBA Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Özyeğin’in Rusya’daki bankası olan Credit Europe Bank’ın kesinlikle satılmayacağı Rusya Merkez Bankası’na bildirildi.
Credit Europe Bank Rusya Genel Müdürü Haluk Aydınoğlu, konu ile ilgili yaptığı açıklamada basında yer alan, "Türkiye ile Rusya arasında yaşanan krizden dolayı bankayı satıp Rusya’dan çıkıyorlar" söylentilerinin gerçeği yansıtmadığının altını çizerek süreci şöyle anlattı:
Bu haberler basında ilk kez yer aldığında, hem Murat Özyeğin’in Türkiye’de yaptığı basın açıklamasına hem de bizim banka olarak ve grup olarak yaptığımız basın açıklamasına bakarsanız, Fiba Group olarak Rusya’daki stratejik opsiyonlarımıza bakacağız; biz sadece satış opsiyonunu değil bütün opsiyonları değerlendirmek istiyoruz’ diye bir cümle kurmuştuk. O opsiyonlar Rusya’da devam etmek, yüzde 100 çıkmak veya ortaklığa gitmek şeklindeydi. Açıkçası biz bu üç opsiyona da baktık. Çünkü Rusya uzun süredir bir durağanlığa girmişti, ülkeler arası ilişkilerin ister istemez etkili olabileceği bazı düşünceler vardı. Bunların hepsine bakılınca, neler yapılabilir diye bir değerlendirme yapılmak istenmişti.
Biz opsiyonlara baktık sermayedara sunduk, o da ’bu koşullarda satmayı düşünmüyoruz, ekonominin de düzeldiğini görüyoruz, ilişkilerin düzeleceğini görüyoruz ve ben devam etme kararı aldım’ dedi. Biz bu kararı Merkez banakasına da bildirdik.
’FIRSATÇILIK YAPMAK ISTEYENLER ÇIKTI’
Aydınoğlu, gazetelerde "Türkiye ile Rusya arasında ilişkiler krize girdi bankayı o yüzden satıyorlar" şeklinde çıkan haberler sonrasında, bazı fırsatçılarında ortaya çıktığını belirterek, gazetelerde haber çıktıktan sonra; alakalı, alakasız hiç alımı gerçekleştirmesi mümkün olmayanlar dahil olmak üzere; biz almak istiyoruz’ diyen bankalar oldu" dedi.
’BANKANIN NE KADAR SAĞLAM TEMELLERİ VE MÜŞTERİ PORTFÖYÜ OLDUĞUNU BİR KEZ DAHA TEYİT ETTİK
Önümüzdeki yıl bankanın 20.yılını kutlayacaklarının da altını çizen Haluk Aydınoğlu, yaşadıkları süreçte bankanın çok ciddi denetlemelerden geçtiğini de anlatarak, bankanın işleyişinin ne kadar sağlıklı olduğu, ne kadar iyi bir alt yapısı, ne kadar iyi bir müşteri portföyü olduğunu olduğunu bir kez daha gördüklerini söyledi.
Aydınoğlu, Rusya’da devam kararı almalarında etkili olan en önemli etkenlerin başında artan bireysel müşteri sayısının olduğunu belirtti.
Rusya’da her gün artan rakamlarla bireysel mevduat sahiplerinin bankalarında mevduat hesabı açtıklarını dile getiren Aydınoğlu, "Biz banka olarak kendi fonumuzu kendi bulan bir bankayız: biz kendi grubumuzdan da çok kaynak kullanmıyoruz, diğer ülkelerden de borçlanmıyoruz, kendi fonlarımızı çok uzun zamandan bu yana kendi bulan bir bankayız, son 5-6 yılda toplam 74 milyar ruble tutarında 19 tane ruble bono ihraç etmişiz. Bunları Rusya’da iç piyasaya sattık. Bankalar aldı, sigorta fonları aldı, emeklilik fonları aldı. Biz bireysel mevduat topluyorduk ama bu süreçte teknolojimizi de biraz daha iyileştirerek bireyselde iyi bir atılım yaptık. Bizim bireysel mevduat portföyümüz 7-8 milyar Ruble civarındaydı bugün geldiğimiz rakam 26 milyar Ruble. Bunların hepsi ufak mevduat sahiplerinin parası. Bence bu bankanın ileriye dönük değeri anlamında çok önemli bir adım."dedi.