Güncelleme Tarihi:
Danışma Kurulu'nun tanıtımı dolayısıyla düzenlenen toplantıda konuşan Özyeğin Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Hüsnü Özyeğin, turizmin, son 25 yılda en hızlı büyüyen sektörlerden birini oluşturduğunu, Türkiye'de kalıcı ve iyi bir sektör olduğunu vurguladı.
Özyeğin, “Dünyadaki bu krize baktığımız zaman; turizm krizden etkilendi, ama en az etkilenen sektörlerden birisi. Dünyanın bu ağır krizden geçmesine rağmen genelde hiç kimse tatilinden feragat etmiyor” dedi.
Türkiye'de güneş ve deniz turizminin ön planda olduğunu, şehir turizminin arzu ettikleri gibi gelişmediğini ifade eden Özyeğin, Türkiye'nin kültürel turizm konusunda arzu edilen seviyeye daha gelmediğini söyledi.
Eskiden yöneticiliğin her yerde yapıldığını, şimdi ise otel ve hastane yöneticiliği gibi farklı kavramlar bulunduğunu belirten Özyeğin, “Bizim de çok güçlü bir işletme fakültemiz olduğu için bunu otel yöneticiliği ile entegre ettiğimiz zaman ortaya çok iyi otel yöneticileri çıkacağına inanıyoruz” dedi.
Swissotel ile yaptıkları işbirliği anlaşmasının büyük önem taşıdığını, Swissotel'in sadece Türkiye'de değil, çevre ülkelerdeki yönetici ihtiyaçlarını da Özyeğin Üniversitesi ile işbirliği yaparak karşılamasının söz konusu olduğunu kaydeden Özyeğin, önümüzdeki 10 yıl içinde öğrencilerinin en az 10'unun yabancı öğrencilerden oluşmasını sağlamayı hedeflediklerini bildirdi.
“MOSKOVA'DAKİ 150 BİNİ GENÇTEN MİNİMUM YÜZDE 10'UNU TÜRKİYE'YE ÇEKEBİLİRİZ”
Hüsnü Özyeğin, “Türkiye'ye 1,5 milyon Rus turist gelirken niye 15-20 bin Rus öğrencisi gelmesin? Sadece Moskova'da oturan gençlerden 150 bini yurt dışında okuyor. Biz bu gençlerden minimum yüzde 10'unu Türkiye'ye çekebileceğimize inanıyoruz” dedi.
Çevre ülkelere büyük önem verdiklerini ifade eden Özyeğin, üniversite eğitimi ve otel yöneticiliği alanında çevre ülkelerle yapılabilecek çok şeyler bulunduğunu söyledi.
Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Özyeğin, turizmle sürekli ilgili olduğunu belirterek, “Türkiye'de herhalde en çok otel finanse eden bankacıyım. Çok inandığım bir sektör. Swissotel'i de aldıktan sonra, üniversiteyi de kurunca, böyle bir işbirliği de ilk defa yapılıyor. Bu bizi uluslararası arenaya taşıyacak” dedi.
“Turizmde büyüme hedefleriniz var mı?” sorusu üzerine, Özyeğin, “Yok, hayır. Mas turizme (kitle turizmi) girmeyi düşünmüyorum. Çünkü bildiğim bir iş değil. Mas turizmi başka şeyler gerektiriyor; tur operatörlüğü, charter uçakları, pazarlama gerektiriyor. Grubumuzun stratejik bir konusu değil. Ayrıca grubumuzun yaptığı işlerde müşterilerimizle rekabet etmek istemiyoruz” şeklinde konuştu.
Özyeğin, şehir turizmde başka bir otel düşünüp düşünmediklerine ilişkin bir soruya da, “Önümüzdeki yıllarda düşünmüyorum” karşılığını verdi.
Hüsnü Özyeğin, Swissotel'in, uluslararası eğitim ihtiyaçları için Özyeğin Üniversitesi'ni seçtiğini bildirdi.
Özyeğin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Erkut da İstanbul'da 31-32 adet 5 yıldızlı otel bulunduğunu, 10 yılda bunun 2'ye katlanacağını belirterek, bu oteller için yeterli sayıda kalifiye eleman bulunması konusunda sıkıntı yaşanacağını, söz konusu programın bu ihtiyacı bir ölçüde kapatabileceğini düşündüklerini kaydetti.
Erkut, “Otel Yöneticiliği Lisans Programı ile öğrencilerimizi, 21. yüzyılın lider iş alanlı olan konaklama ve yiyecek-içecek sektörünün ihtiyaç duyduğu, evrensel bilgilere sahip, üstün hizmet kalitesi anlayışını benimsemiş profesyoneller olarak yetiştireceğiz” diye konuştu.
EN İYİ 20 OTEL YÖNETİCİLİĞİ PROGRAMI ARASINDA YER ALMA HEDEFİ
Özyeğin Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu Otel Yöneticiliği Lisans Programı Müdürü Teoman Alemdar ise 2021 yılı itibariyle dünyada bu alandaki en iyi 20 eğitim programı arasında anılmak istediklerini ifade etti.
Swissotel The Bosphorus İstanbul Genel Müdürü ve Türkiye ve Doğu Avrupa Bölgesi Başkan Yardımcısı Gerhard Struger de, dünyadaki bütün Swissotel'lerinin orta düzey yöneticilerinin eğitimi konusunda Özyeğin Üniversitesi ile yaptıkları anlaşma nedeniyle Çin'deki görüşmeleri iptal ettiklerini belirterek, ortaklığın kendilerini çok heyecanlandırdığını ifade etti.
Struger, Türkiye'nin hem otel yöneticiliği alanında hem de turizmde geleceğinin çok parlak olduğuna inandıklarını kaydetti.
Verilen bilgiye göre, 2009-2010 akademik yılında ilk öğrencilerini kabul etmeye hazırlanan Özyeğin Üniversitesi Otel Yöneticiliği Lisans Programı, özel sektörle yüksek öğrenimi bir araya getiren yeni bir yapı oluşturdu. Özyeğin Üniversitesi Otel Yöneticiliği Lisans Programı Danışma Kurulu üyeleri şu isimlerden oluşuyor
“Özyeğin Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu Otel Yöneticiliği Lisans Programı Müdürü Teoman Alemdar, SKAL International Dünya Başkanı Hülya Aslantaş, Visitur Yönetim Kurulu Başkanı Talha Çamaş, Dedeman Holding Yüksek İstişare Kurulu Başkanı Nazire Dedeman,Polat Turizm Otelcilik ve Sanayi A.Ş. Genel Müdürü & Oteller Koordinatörü Naci Gedik, Sabancı Üniversitesi Öğretim Üyesi Korel Göymen, İstanbul Yiyecek ve İçecek Kurucu Ortağı ve Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Gürs, Gate Gourmet/USAŞ Murahhas Üyesi ve Yürütme Komitesi Başkanı Mohammed Hamam, Atlas Arazi Geliştirme Limited Başkanı Tavit Köletavitoğlu, Serim Yiyecek İçecek ve Ağırlama Hizmetleri Danışmanlık ve Ticaret Ltd. Şti., İstanbul Kültür Sanat Vakfı Gastronomi Disiplin Sorumlusu Osman Serim, Swissotel The Bosphorus İstanbul Genel Müdürü ve Türkiye ve Doğu Avrupa Bölgesi Başkan Yardımcısı Gerhard Struger, Marmaris Martı Otel İşl. A.Ş Yatırımlar ve İş Geliştirme Koordinatörü Oktay Varlıer.”
Kurul, yıl içinde Özyeğin Üniversitesi Otel Yöneticiliği Lisans Programı akademik kadrosu ile bir araya gelerek öğrencilerin iş dünyası ile ilişkileri, stajlar olanakları, proje geliştirme konusunda öneri ve düşünceleri paylaşacak.
Özyeğin Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu Otel Yöneticiliği Lisans Programı, 5 yıldızlı otellere profesyonel yönetici yetiştirmeyi hedefliyor. İngilizce dilinde eğitim verecek 4 yıllık programa ilk yıl 50 öğrenci alınacak.