Özyeğin, 61.8 milyon Euro’ya Millennium Bank’ı alarak Türk bankacılığına geri döndü

Güncelleme Tarihi:

Özyeğin, 61.8 milyon Euro’ya Millennium Bank’ı alarak Türk bankacılığına geri döndü
Oluşturulma Tarihi: Şubat 11, 2010 00:00

Finansbank’ı satmasıyla birlikte Türkiye’de banka patronluğunu bırakan Hüsnü Özyeğin, Millennium Bank’la geri döndü. Yurtdışındaki bankası Credit Europe Bank aracılığıyla Millenium Bank’ın yüzde 95’ini Portekizli BCP’den alan Özyeğin, bunun için 61.8 milyon Euro ödeyecek.

TÜRK bankacılık sektörünün önde gelen isimlerinden biri olan, ancak 2006 yılında Finansbank’ı satarak banka sahipliğini bırakan Hüsnü Özyeğin, Millennium Bank’la geri döndü. Özyeğin, sahibi olduğu Hollanda merkezli Credit Europe Bank’la, Portekizli Banco Comercial Portugues’in (BCP) elinde bulunan Millennium Bank’ın yüzde 95’ini satın aldı. Fiba Grubu olarak Hüsnü Özyeğin 61 milyon 800 bin liraya Millennium Bank’ın yeni sahibi olurken, Portekiz’in en büyük bankacılık grubu olarak bilinen BCP de 7 yıldan sonra Türkiye’den çıkmış oluyor.

Yüzde 5 için opsiyon

Fiba Grup’tan yapılan açıklamada, “Halen Credit Europe Bank adı altında Hollanda, Almanya, Belçika, İsviçre, Rusya, Romanya, Ukrayna, Dubai ve Malta’da faaliyetlerini sürdüren Fiba Grubu, alımın tamamlanmasıyla birlikte Türkiye’de bankacılık sektörüne geri dönmüş olacaktır” denildi. Ayrıca, satış sonrasında Banco Comercial Portugues’in Millenium Bank A.Ş’de kalan yüzde 5 hissesi için tarafların karşılıklı olarak hisse alım-satım opsiyonları bulunduğu da açıklandı.

12’nci ülke Türkiye

Millenium Bank’ı satın alan Hollanda merkezli Credit Europe Bank’ın yüzde 99.17’si Fiba Grubu’na ait. Banka 11 ülkede faaliyet gösteriyor. Toplam aktif büyüklüğü 10 milyar dolar olan bankanın 190 şubesi var. 5 bin 920 çalışanı olan bankanın 3 milyon müşterisi bulunuyor. Bu satın almayla birlikte Türkiye Credit Europe Bank’ın faaliyet gösterdiği 12’nci ülke olacak. Satışın Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’dan (BDDK) onaylanmasıyla birlikte, Fiba Grubu Türkiye’de de İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa ve Antalya’da 18 şubesiyle bireysel bankacılık ve KOBİ’lere ticari bankacılık hizmeti sunan bir bankanın sahibi olacak.

Portekizliler 7 yıl kaldı
/images/100/0x0/55ea5ae6f018fbb8f87a890f


Portekiz’in en büyük bankalarından biri olan Banco Comerical Portugues (BCP), 2003 yılında Türkiye’ye Sitebank’ı alarak girdi. Banka önce BankEuropa adıyla faaliyete başlamıştı. Aralık 2006 itibariyle dünyada olduğu gibi Türkiye’de de, Portekiz’deki ana kuruluşunun ismini aldı ve Millennium Bank oldu. BCP’nin Türkiye’deki bankasını satmaya niyetli olduğu biliniyordu. Hatta Millennium Bank’a ilk talip olarak, çoğunluk hisseleri İsrailli Hapoalim’in elinde bulunan Bank Pozitif’in adı geçmiş, ancak Credit Europe Bank isminin ortaya çıkması ile birlikte görüşmelerin sona erdiği söylenmişti.

Angola’da büyümek için

BCP yaptığı açıklamada satış işleminin bankanın Portekiz, Angola ve Polonya’da büyümeyi öngören stratejisi kapsamında yapıldığı belirtildi. Satıştan elde edilen vergi öncesi 5.4 milyon Euro’luk gelirin BCP’nin sermaye oranını olumlu etkileyeceği açıklandı. Gelinen bu aşamada, BDDK’nın onayından sonra Türkiye operasyonuna son verecek. 1985 yılında kurulan Millennium Bcp Grup, 1.800 civarındaki şube ve yaklaşık 25’lik pazar payıyla Portekiz’in özel sektördeki en büyük bankacılık ve finansal hizmetler kuruluşu olarak anılıyor.

Centilmenlik anlaşması biter bitmez ‘çocuğuna’ rakip oldu

HÜSNÜ Özyeğin, 2006 yılında Finansbank’ın çoğunluk hissesini 2006 yılında Yunanlı National Bank of Greece’a (NBG) 2.3 milyar Euro’ya satmıştı. Satış sırasında bir centilmenlik anlaşması yapmış ve üç yıl boyunca finans sektöründe faaliyet göstermeme sözü vermişti. Anlaşmanın süresi 19 Ağustos tarihinde doldu. Özyeğin, bir yıl önce verdiği demeçte Finansbank’la rekabet etmemek için Türkiye’de bankacılık sektörüne girmek istemediğini söylemişti. Daha önce “Finansbank benim çocuğum onunla rekabet istemiyorum” demişti.

BDDK yerli sermayenin atılımından mutlu oluyor

BANKACILIK Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Tevfik Bilgin, Fiba Grubu’nun Türkiye’de bankacılığa geri dönmesiyle ilgili olarak, “Yerli sermayenin böyle atılımları bizi mutlu ediyor. Hoş bir gelişme” dedi. Bilgin, İstanbul Sanayi Odası (İSO) tarafından düzenlenen, İstanbul Sanayi Forumu’nda gazetecilerin soruları üzerine, bunun ilk açıklama olduğunu, gelişmenin ilerleyen aşamalarında kendilerine onaya geleceğini kaydetti. Bilgin, o aşamada birçok şeyi kendilerinin kontrol ettiğini belirterek, “Yerli sermayenin bir şekilde gösterdiği atılım önemli. Bana göre güzel bir haber” diye konuştu.

Credit Europe Bank 11 ülkede faaliyette
11 ülde 190 şubeyle faaliyet gösteriyor.
Toplam aktif büyüklüğü 10 milyar dolar.
5920 çalışanı ve 3 milyon müşterisi var.

Millennium Bank’ın 5 şehirde şubesi var
5 şehirde 18 şubeyle faaliyet gösteriyor.
Aktif büyüklüğü 2008 itibariyme 1.2 milyar TL.
300 civarında çalışanı bulunuyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!