Oluşturulma Tarihi: Ocak 25, 2007 00:00
Dünya Ekonomik Forumu’nun dünyanın en etkin ve saygın medya temsilcilerinden oluşan Medya Konseyi’ne (IMC) Türkiye’den iki isim katıldı. Hürriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ertuğrul Özkök ile Milliyet Gazetesi Yazarı Osman Ulagay IMC’ye girdi. 107 kişilik liste, dünyadan 3 bin gazeteciyle yapılan anket sonucunda belirlendi.
DÜNYA ekonomisine yön veren şirketlerin patronlarının buluştuğu, hükümet temsilcilerinin iş bağlantıları için gittiği Davos toplantılarıyla tanınan Dünya Ekonomik Forumu’nun (WEF) Uluslararası Medya Konseyi’ne (IMC) Türkiye’den iki isim katıldı. Dünyanın en etkin ve en saygın 107 medya temsilcisinden oluşan IMC’de Hürriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ertuğrul Özkök ile Milliyet Gazetesi Yazarı Osman Ulagay yer aldı.
DEVLER KONSEYDE: Küresel ekonominin çöpçatanı olarak da anılan WEF’nin Medya Konseyi’nde CNN International Genel Müdürü Chris Cramer, New York Times Yönetim Kurulu Başkanı ve Yayıncısı Arthur Sulzberger Jr, Google’ın 1.65 milyar
dolar karşılığında satın aldığı YouTube’un kurucusu Chad Hurley, Washington Post gazetesinin CEO’su David Graham, Google’ın CEO’su Eric Schmidt, Reuters Yayın Yönetmeni Geert Linnebank, Financial Times Editörü Lionel Barber Bloomberg Yayın Yönetmeni Matthew Winkler, Le Figaro Yayın Yönetmeni Nicolas Kristof gibi dünya medyasının önemli isimleri yer alıyor.
2006’DA KURULDU: WEF tarafından 2006 yılında kurulan IMC’nin amacı daha iyi bilgilendirilmiş kamuoyu yaratmak ve global sorunların karmaşıklığının daha iyi anlaşılmasını sağlamak. IMC, WEF’in kış aylarında yapılan yıllık genel toplantısı ve yaz aylarında yapılan büyüyen global şirketler toplantısı olmak üzere yılda iki kere toplanıyor.
23 ÜLKEDEN TEMSİLCİ: Medya Konseyi’nde yer alan 107 kişinin 47 gibi çok büyük bir kısımını Amerikalılar oluşturuyor. 13 kişi İngiltere’den, 8 kişi Almanya’dan, 6 kişi Fransa’dan olmak üzere 23 farklı ülkeden medya temsilcileri konseyde yer alıyor.
Muhabirlikle başlayan CEODÜNYA Ekonomik Forumu’nun listesindeki Amerikan medya dünyasının en bilinen simalarından Donald Graham’ın büyük babası Eugene Meyer, Washington Post’u 1933’te iflas satışından almıştı. Donald Graham’ın babası 1946-1961 arasında şirketin başında yer aldı. Başkan Richard Nixon’ı yerinden eden Watergate skandalının patladığı yıllarda Donald Graham’ın annesi şirketin başındaydı. 1971’de şirkete muhabir olarak katılan Donald Graham, 1979’da görevi annesinden devraldı, 1991’de Washington Post Company’ye CEO oldu.
Garajdan çıkan milyarderDÜNYA Ekonomik Forumu listesinde en çok dikkat çeken isimlerden biri de garajdan çıkan milyarder Chad Hurley. Henüz 20’li yaşlarında olan Chad Hurley ve arkadaşı Steve Chen’in beraber bir garajda kurduğu You Tube isimli site 19 ayda hızla hızla büyüyerek günde 100 milyon video yayını hizmeti vererek Google’ın dikkatini çekmişti. Google’ın 1.65 milyar dolar ödeyerek You Tube’u almasıyla Hurley ve Chen bir anda milyarder olarak tüm dünyanın bir kez daha ilgi odağı olmuştu.
Maaşından söz ettiren patronDÜNYA Ekonomik Forumu’nun "Medya Konseyi"ni oluşturan isimlerden en çok ilgi uyandıranlardan biri de New York Times gazetesinin yayımcısı Arthur Sulzberger Jr. oldu. Yıllık geliri 3 milyar dolar civarında olan gazetenin yayıncısı bir zamanlar bir milyon dolar maaşı, 1.5 milyon dolar prim ve 3.6 milyon dolar sınırlı hisseden oluşan maaşı ile rakip kuruluşlardan NewsWeek’in haberlerine konu olmuştu. Sulzberger Jr’ın maaşını açıklayan Newsweek dergisinin sahibi ve Washington Post gazetesinin CEO’su Donald Graham da aynı listede yer alıyor.
Eğlence dünyasının en zengin kadınıDÜNYANIN en güçlü kadınları arasında gösteriliyen, tevizyon dünyasının önde gelen isimleri arasında yer alan Harpo’nun Başkanı Oprah Winfrey, Dünya Ekonomik Forumu’nun listesindeki dikkat çekici isimlerden. Kendi adını taşıyan programının yanı sıra radyo, dergi ve internet gelirleri de bulunan Winfrey’in yıllık gelirinin 225 milyon doları bulduğu tahmin ediliyor. Winfrey toplam 1.5 milyar dolara varan servetiyle eğlence dünyasının en zengin kadını durumunda.