Nuray BABACAN/ Şehriban OĞHAN - ANKARA
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 13, 2004 01:38
TBMM Halkbank Soruşturma Komisyonu, eski Başbakan Yardımcısı Hüsamettin Özkan’ın malvarlığını TBMM Başkanlığı’ndan istendi. Başkanlık, Özkan’a ait mal bildirimi bulunmadığı bilgisini verdi. Bunun üzerine komisyon, Tapu’ya yazı göndererek, Özkan ve ailesine ait gayrimenküllerin listesini istedi.
HAKKINDA soruşturma yürüttükleri eski Başbakan Yardımcısı Hüsamettin Özkan’ın malvarlığına ulaşmaya çalışan TBMM Halkbank Soruşturma Komisyonu ilginç bir sürprizle karşılaştı. Komisyon, uzun çabalar sonucunda Özkan’ın malvarlığına ulaştı.
Komisyon, Halkbank’daki usulsüzlük iddialarını araştırırken, dönemin ilgili bakanı Hüsamettin Özkan ile birlikte eski Devlet Bakanı Recep Önal ile bankanın eski genel müdürü Yenal Ansen’in malvarlığındaki artışları saptamak istedi.
HİÇ BİLDİRİMİ YOKMUŞ
Komisyon, malvarlığı listesine ulaşmak için TBMM Başkanlığı’na bir yazı gönderdi. Başkanlık, Özkan’a ait hiçbir mal bildiriminin bulunmadığı bilgisini verdi. Milletvekillerinin mal bildiriminde bulunma zorunluluğunu bilen komisyon bu olaya şaşırdı. Bunun üzerine komisyon, Tapu’ya yazı göndererek, Özkan ve ailesine ait gayrimenkullerin listesini istedi. Özkan ile birlikte Önal ve Halkbank eski Genel Müdürü Yenal Ansen’in de gayrimenkullerine ulaşıldı. Ancak banka hesapları, ziynet eşya ve nakit paraları öğrenilemedi.
Özkan ve ailesine ait malvarlığı listesinde İstanbul Beykoz Konakları’ndaki üç villa dikkat çekerken, Recep Önal ve ailesinin Orhangazi’de çok sayıda gayrimenkule sahip olduğu ortaya çıktı. Yenal Ansen’in ise iki bakandan daha az gayrimenkule sahip olduğu saptandı.
Daha önce komisyona 60 sayfalık savunma gönderen Özkan, kendisine yöneltilen sorular üzerine ikinci bir savunma yaptı. Özkan ikinci savunmasında, Halkbank tarafından verilen tartışmalı kredilerin büyük bölümünün kendisinden önceki döneme ait olduğunu söyledi. Özkan, Halkbank’ın batık kredilerinin toplamının önergede iddia edildiği gibi 3,5 katrilyon değil, YDK raporlarında da yeraldığı gibi 933 trilyon lira olduğunu iddia etti. Özkan, kendisinin bakanlık yaptığı dönemde 13 kredinin incelemeye alındığını, bunlardan yalnızca üçünde sorun saptandığını da ifade etti. Özkan, şöyle dedi:
‘Yaşanan olayları üçlü bir koalisyon hükümetinin farklı iki partisine ait, iki bankanlıkta görev yapan bürokratlar arasındaki husumet meselesi olarak değerlendirdim. Bugünkü kanaatim de budur. Bunun da ne kadar doğru olduğunu yaşadığım süreç içinde çok açık görüyorum. Hakkımdaki önerge dönemin genel müdürü ile husumet içinde olanların bazı medya mensupları ve siyasileri de yanına alarak hakkımda yürüttükleri kampanyadan başka bir şey değildir.’
Özkan’ın gayrimenkul listesi (1997-2004)
Hüsamettin Özkan adına: Topçular’da bir mesken, Ortaköy’de üç dükkan.
Kızı Nafize Özlem Alkın adına: Beykoz Konakları’nda iki villa (İntifa hakkı Hüsamettin Özkan’a ait).
Kızı Didem Özkan adına: Beykoz Konakları’nda villa (İntifa hakkı Hüsamettin Özkan’a ait).
Kardeşi Necdet Özkan adına: Zekeriyaköy’de üç arsa.
Anne ve babası Şehribay ve Mustafa Özkan adına: Beşiktaş’ta bir mesken, Sarıyer’de bahçeli ev, Sarıyer’de 3 arsa.
Kayınvalidesi Hatice Betül Özbay adına: Kadıköy’de iki ev.