Özince bankaların yeni patronu

Güncelleme Tarihi:

Özince bankaların yeni patronu
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 31, 2002 10:51

Türkiye Bankalar Birliği Başkanlığı'na, Genel Kurul'da 41 oy alan İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince seçildi.

Haberin Devamı

Özince, Bankalar BirliÄŸi BaÅŸkanlığı'na Aydın Ayaydın, Ãœnal Korukçu ve Osman Tunaboylu'dan sonra seçimle gelen 4. baÅŸkan oldu.Â

Bankalara 2. kez başkanlık edecek Özince, İş Bankası eski Genel Müdürü Ünal Korukçu'nun emekliye ayrılmasının ardından, 2 Kasım 1998-31 Mayıs 2000 tarihleri arasında Bankalar Birliği Başkanlığı görevinde bulunmuştu.

3 Ağustos 1993 tarihine kadar Merkez Bankası başkanları aynı zamanda Türkiye Bankalar Birliği Başkanlığı yapıyordu.

45. TBB GENEL KURULU

Türkiye Bankalar Birliği'nin (TBB) 45. seçimli genel kurul toplantısı, Yapı Kredi Plaza'da başladı.

Genel Kurul'da 57 bankanın genel müdür veya genel müdür yardımcısı düzeyindeki temsilcileri oy kullanarak yeni yönetim kurulunu beliledi

BaÅŸkanlık için oluÅŸturulacak oy pusulasında aktif büyüklüğüne göre ilk 10 banka yer aldı.Â

Haberin Devamı

Tüzüğe göre, kamu bankalarından 3, diğer ticari bankalardan yıl sonu bilançolarına göre aktif toplamları en büyük ilk 6 banka arasından 4, takip eden diğer ticari bankalardan 3, kalkınma ve yatırım bankaları grubundan 1, sermayelerinin yarıdan fazlası yabancılara ait olan bankalar ile Türkiye'de şubesi bulunan yabancı bankalar grubundan da 1 üye TBB Yönetim Kurulu'nu oluşturuyor.

Ziraat Bankası eski Genel Müdürü ve Türkiye Bankalar Birliği Başkanı Osman Tunaboylu'nun geçen yıl Nisan ayında emekliye ayrılmasından sonra, Türkiye Bankalar Birliği Başkanlığı'na Türk Ekonomi Bankası Genel Müdürü Akın Akbaygil vekalet ediyor.

TBB'NİN YENİ YÖNETİM KURULU

Seçimler sonucunda, kamu sermayeli bankalardan Ziraat Bankası, Halk Bankası ve Vakıfbank yönetimde yer aldı. Diğer ticari bankalardan yılsonu bilançolarına göre aktif toplamları en büyük ilk 6 banka arasından Akbank, Yapı Kredi Bankası, Türkiye İş Bankası ve Garanti Bankası, takip eden diğer ticari bankalardan, Finansbank, Denizbank ve Dışbank, kalkınma ve yatırım bankaları grubundan Eximbank, yabancı bankalar grubundan da Citibank, Yönetim Kurulu'nun diğer üyelerini oluşturdu. Pamukbank ve Şekerbank da denetçiliğe getirildiler. Türkiye Bankalar Birliği'nin yeni Yönetim Kurulu 2 yıl görev yapacak.

"BÃœYÃœK ONUR DUYDUM"

Haberin Devamı

Özince, Türkiye Bankalar Birliği Başkanı seçilmesinin ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, gerek bankacılık sektöründe, gerek ekonominin genelinde ve ülkenin ileriye dönük gelişiminde önlerinde oldukça dikkatli ve çok ciddi çalışılması gereken bir dönem olduğunu belirtti.

Böyle bir dönemde Bankalar Birliği Başkanlığı'nın çok büyük sorumluluk gerektirdiğini ifade eden Özince, şöyle konuştu:

''Her geçen gün bu konudaki sorumluluk artıyor. Çünkü bu sektörün geleceği Türkiye'nin geleceği açısından her geçen gün daha da önem kazanıyor.

Başkanlık müessesesinin Türkiye İş Bankası'na verilmesi benim ve müessesem için büyük bir onur ve sorumluluk getirmektedir. Ancak bunu tam katılımlı ve sektörün genelini, bankacılık mesleğini kapsayan bir anlayışla sürdürmek arzusundayım. Bankalar Birliği'nin ve bankacılık mesleğinin ait olması gereken saygınlığı daha da artırması yolunda olacak çabalarımız.''

Özince, TBB Başkanı seçilmesinin anrdından gazeticelere ilk açıklamasını yaparken, ''çiçeği burnunda bir başkanım. Herşeyi konuşmayalım, fazla sıkıştırmazsanız memnun olurum'' esprisinde bulundu.

Haberin Devamı

Ersin Özince, geçtiğimiz dönemde görev yapan Başkan Vekili Akın Akbaygil'in çok zor bir dönemde bu görevi başarıyla bugüne kadar getirdiğini kaydetti.

Bankalar Birliği'nin sorumlu, düzgün ve olumlu tavrının bankacılık sektörü reformunu çok doğru yönde etkilediğini dile getiren Özince, Bankalar birliği Yönetim Kurulu'nun da bu konudaki kararlılığı doğrultusunda polemiklerden uzak durulduğunu bildirdi.
   Â
ADAY OLDUĞU SEÇİMİ KAYBETMİŞTİ
 
Bir gazetecinin, bunun ikinci görev dönemi olduğunu hatırlatarak, temel önceliklerini sorması üzerine Özince, kendisinin şahsen ilk kez Bankalar Birliği Başkanlığı'na seçimle geldiğini hatırlattı.

Bu görevi, önceki dönemde İş Bankası Genel Müdürlüğü'nü devralma suretiyle yaptığını, bundan önceki seçimde de aday gösterildiği halde seçilemediğini belirten Özince, şunları söyledi:

Haberin Devamı

''Ben önümüzdeki dönemde özellikle toplumun bankacılık sektörüyle ilgili düşüncelerinin mümkün olduğunca en iyiye, en olumluya götürülmesini, ayrıca biz bankacılık sektörü mensuplarının da bu sorumluluğu genelimizle çok daha paylaşarak taşımamıza birlik olarak gayret edeceğimizi düşünüyorum.''

Özince, ''Yani sektöre güveni mi ön plana çıkaracaksınız?'' sorusu üzerine, ''tabii'' yanıtı verdi.

Türkiye'de özellikle cumhuriyet döneminde çok ciddi bir bankacılık sektörü düşüncesinin gelişerek bugünlere gelindiğini anlatan Özince, ''bu sektörün geçtiğimiz dönemlerde son birkaç yıldır yaşadığı sıkıntılar, bizim mesleki itibarımızı çok sorgulatmıştır, bizleri de çok üzmüştür. Bunun artık ciddi şekilde geriye çevrilmesinin zamanı geldi diye düşünüyoruz'' dedi.
   Â
Ä°STANBUL YAKLAÅžIMI
 
Özince, İstanbul Yaklaşımı'nın da eldeki imkanlar doğrultusunda uygulanacağını düşündüğünü ifade ederek, şunları kaydetti:

Haberin Devamı

''Bankacı olarak dile getirmek gerekirse borçlunun ve alacaklıların imkanları doÄŸrultusunda bu yapılabilir. Bu sözümün arasında özel bir anlam yok. Borçlunun borcunu ödemeye niyeti veya imkanı yoksa, konu ÅŸundan ibarettir; Ä°stediÄŸiniz ÅŸekilde yaklaşın, mevduat faizi ve vergi mükellefinin parası tehlike altındadır. Dolayısıyla 2 ÅŸey lazım. Borçlu borcunu ödemek niyetinde olacak ve buna da imkan olacak.Â

İmkan yoksa başka çare bulunacak. O değeri başka bir sermayedarın desteğiyle götürmek mümkün mü ona bakmak lazım. Veya yürütülmesi mümkün olmayan şirketler için rekabetin kuralları nasıl işliyorsa, bankalar da nasıl işlediyse, reel sektör firmalarında da aynı şekilde işlemesi, bu işin nihai olarak mali sorumluluğunu üstlenen vatandaşı birinci derecede ilgilendirir.''
 
Finansal yapılandırmayı, bankacılık sektörünün imkanlarının da mümkün kılması gerektiğini belirten Özince, her bir borç ilişkisinin İstanbul Yaklaşımı kapsamına girmesini mümkün olmayacağını, mümkün olmasını istemenin de çok büyük bir hata olacağını söyledi.

Ticari ve sınai faaliyeti ile fon yaratma kapasitesi ve borcunu ödeme niyeti olan firmalara elden gelen toleransın gösterilmesinde öteden beri sorun olmadığını vurgulayan Özince, devamla şunları söyledi:

''Hastanın eldeki tıbbi araç gereçleri, personelinin miktarı belliyken, estetik ameliyatla uğraşmanın zamanı değil. Şu anda can kurtarmanın zamanıdır. Dolayısıyla borcunun normal koşullarla ödeyebilecek firmaların bu kapsamda (kredilerimize erteleme yapalım) şeklinde düşüncesi gerçek ihtiyacı karşılamamızı engeller.

Türk bankacılarıysak, bize bir miktar güvenilecekse, BDDK da bunu otorite olarak izlemeye devam ediyorsa, Türkiye'nin reel sektörünü de dikkate alarak mesleğimizin gereğini yapacağız.''
   Â
BAÅžBAKAN'IN SAÄžLIÄžI
 
Başbakan Bülent Ecevit'in sağlık durumunun piyasalara olan etkisinin hatırlatılması üzerine de, Ecevit'in bir an önce sağlığa kavuşmasının en büyük temennisi olduğunu belirten Özince, ''öte yandan Türkiye, en ufak bir esintide herşeyin riske gireceği bir ülke olarak
düşünülmemelidir'' dedi.

Özince, Türkiye'nin siyasi ve ekonomik yönden çok daha istikrarlı bir ülke olmasının yarınlar için en önemli ihtiyaç olduğunu sözlerine ekledi. 
   Â
ÖZİNCE KİMDİR?
 
H. Ersin Özince, 1953 yılında Havran'da doğdu. 1975 yılında ODTÜ İdari İlimler Fakültesi İşletme Bölümü'nden mezun olduktan sonra 2 Ocak 1976 tarihinde Türkiye İş Bankası Teftiş Kurulu Başkanlığı'nda stajyer müfettiş yardımcısı olarak meslek hayatına başladı.

Teftiş Kurulu'nda Müfettiş Yardımcısı ve Müfettiş olarak görev yaptıktan sonra 1986 yılında Muhasebe Müdürlüğü'ne Müdür Yardımcısı olarak atandı. 1988 yılında aynı müdürlükte Grup Müdürlüğü'ne yükselen Özince, Fon Yönetimi Müdürlüğü'nün kuruluşu sırasında birimin hazırlık çalışmalarını yürüterek 1989 yılında İş Bankası'nın ilk Fon Yönetimi Müdür oldu. 1992 yılına kadar bu görevini sürdüren H. Ersin Özince, 1992 yılında Yenişehir/Ankara Şubesi Müdürlüğü'ne getirildi.
  Â
25 Mayıs 1994 tarihinde Türkiye İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı olan Özince, önce Muhasebe, Fon Yönetimi ve Menkul Kıymetler müdürlüklerinin, daha sonra bunlara ilaveten Emekli Sandığı, Bankacılık Hizmetleri ve Mali Müşavirlik birimlerinin sorumluluğunu yüklendi.

Mayıs 1997'den itibaren 1. Krediler Müdürlüğü'nün üst yönetimi ile Genel Müdür'e vekalet etme görevlerini üstlenen Özince'nin sorumluluk alanı Mart 1998'den itibaren Genel Müdür Vekilliği, 1. Krediler, Fon Yönetimi, Menkul Kıymetler ve Ankara, İstanbul ve İzmir İstihbarat Müdürlüklerini kapsadı.

28 Ekim 1998 tarihinde İş Bankası'nın 15. Genel Müdürü olan Özince, meslek hayatı boyunca Harvard Business School'daki üç aylık üst düzey yöneticilik eğitimi de dahil olmak üzere çeşitli yurtdışı eğitim programlarına katıldı.

Ä°ngilizce bilen Özince, evli ve iki çocuk babası.   Â

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!