Özilhan özel sektörü eleÅŸtirdi

Güncelleme Tarihi:

Özilhan özel sektörü eleştirdi
OluÅŸturulma Tarihi: Mart 07, 2002 11:24

Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan, çuvaldızı biraz da kendilerine batırarak, "Şirketlerin şeffaflık, hesap verebilirlik, ilkelerine göre yönetilmediği bir ortamda şirket bilançolarının gerçek durumu yansıtmasını bekleyebilir miyiz?" diye sordu.

Haberin Devamı

Tuncay Özilhan, TÜSİAD'ın düzenlediği "Kurumsal Yönetim: Türkiye'de iş Hayatınının Değişen Çehresi" konulu konferansın açılışında yaptığı konuşmada, toplantıyı düzenlemekteki amaçlarının, kurumsal yönetim konusunu ve böylece özel sektördeki yönetim problemlerini masaya yatırmak olarak açıkladı.

Uygulanan makroekonomik politikalar ve kamu yönetimi ile ilgili araştırmalar yayınladıklarını, görüş ve önerilerini kamuoyu ile paylaştıklarını hatırlatan Özilhan, "Bu seminerle biraz da çuvaldızı kendimize batırmayı hedefledik" dedi.

"BU BORSAYA YABANCILAR YATIRIM YAPAR MI?"
 
Toplumda tüm kesimlerin karşılıklı etkileşim içinde olduğunu vurgulayan Özilhan, kamu sektörünün çok yetkin olmadığı bir ülkede özel sektörün ne kadar iyi bir performans gösterebileceği sorusunu yöneltti.

Haberin Devamı

Özilhan, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Ya da özel sektörün kendi iç sorunlarını görmezden gelerek kamudan neyi ne kadar talep etmeye hakkı vardır? Daha da ileri gidelim, kendi sorunlarının çözememiş bir özel sektör, kamuya atfettiği bütün sorunlar çözülmüş olsa bile, dünya piyasalarında istediği yere oturabilir mi?

Şirketlerin şeffaflık, hesap verebilirlik, adillik ve sorumluluk ilkelerine göre yönetilmediği bir ortamda, şirket bilançolarının gerçek durumu yansıtmasını bekleyebilirmiyiz? Bu koşullar altında bankalarımız bu şirketlere nasıl kredi verebilir? Makyajlanmış bilançolar üzerinden verilen kredilerin bankacılık sektörünün şimdi içinde bulunduğu durumda hiç mi payı olmamıştır?

Küçük hissedarların haklarının iyi korunmadığı bir ortamda borsa yeteri kadar gelişebilir mi? Bu borsaya yabancılar yatırım yaparmı? Bu şirketlere yabancı sermaye ortak olur mu? Gerçeği yansıtmayan bilançolarla vergi gelirlerinin artışı sağlanabilir mi? Şirketleri güçlü olmayan bir ekonominin toplam rekabet gücü ne kadar yükselebilir.?''

ÖZEL SEKTÖR DE ŞEFFAF OLMALI

Özilhan, özel sektör kuruluÅŸları kadar kamu yönetiminin de ÅŸeffaflık, hesap verebilirlik, adillik ve sorumluluk ilkeleri etrafında yeniden yapılanması gerektiÄŸini düşündüklerini bildirdi.   Â

Haberin Devamı

Tuncay Özilhan, TÜSİAD olarak çok ciddi bir yeniden yapılanma sürecinden geçildiğine inandıklarını söyledi.
  Â
Bu yeniden yapılanmanın ne sadece kamuyla ne de sadece makro konularla sınırlı kalamayacağının görüldüğünü belirten Özilhan, "Mutlaka mikro ölçekte de değişim olmak zorunda. Yeniden yapılanma sürecine ayak uyduramayan şirketler, yeni dönemde sahnedeki yerlerini değişime ayak uydurabilenlere terketmek zorunda kalacaklar" dedi.

Bu değişimin gereklerini ise şirketlerin şeffaflık, hesap verebilirlik, adillik ve sorumluluk ilkeleri etrafında yapılanmalarını gerektiren ve en genel anlamıyla kurumları yönlendirme ve icraatın performansını irdeleme sistemi olarak tanımlanabilecek kurumsal yönetimin belirlediğine işaret eden Özilhan, kurumsal yönetimin özellikle 1997 ortalarında başlayan Asya finansal krizinden sonra büyük önem kazandığını hatırlattı.
Â
ŞİRKETLER DE YENİDEN YAPILANMALI
   Â
Tuncay Özilhan, küreselleşme çağında şirketlerin yeni uluslararası ekonomik ve ticaret düzenine ayak uydurabilmek için kendi yapılanmalarını güçlendirmelerinin önem kazandığını kaydederek, şunları söyledi:

Haberin Devamı

"Türk ekonomisinin güçlendirilmesi için kapsamlı bir ekonomik program uyguladığımız şu dönemde, şirketler kesiminin de bir yeniden yapılanmaya ihtiyacı vardır. Türkiye bu krizi tüm kesimlerin ortak çabasıyla aşacaktır.

Makro ekonomik yapımızı güçlendirirken, şirketlerimizin uluslararası piyasalarda rekabet gücünün artırılması için kurumsal yönetim uygulamalarını gündemlerimize almak zorundayız.

Türk şirketlerinin dünya piyasalarında kendilerini kabul ettirebilmeleri, yabancı şirketlerin Türkiye yatırımlarının önünün açılması, Avrupa Birliği`ne girmeye hazırlanan Türkiye'nin Avrupalı şirketler karşısında rekabetçi olabilmesini sağlamak kurumsal yönetim ilkelerinin uygulanmasıyla mümkün olacaktır."
 
TÜSİAD'ın kurumsal yönetimle ilgili çalışmaları hakkında bilgi de veren Özilhan, Türkiye'deki şirket uygulamalarını ve Türk Ticaret Kanunu'nun yürürlükte olan hükümlerini gözden geçirerek, yönetim kurullarının yapısı ve işleyişine odaklanılarak Türkiye'ye yönelik bir kurumsal yönetim kodu oluşturduklarını bildirdi.

Haberin Devamı

Özilhan, bu kurumsal yönetim kodu ve mevcut uygulamaları tespit etmek amacıyla yapılan anket çalışmasına kısa zaman içinde son şekillerini vererek kamuoyuyla paylaşmayı arzu ettiklerini söyledi.
   Â
KAMU YÖNETİMİ DE KURUMSAL YÖNETİM İLKELERİNİ BENİMSEMELİ
   Â
TÜSİAD Başkanı Tuncay Özilhan, kurumsal yönetim ilkelerinin sadece özel sektör şirketlerine yönelik kavramlar olarak algılanmamasını isteyerek, "Şeffaflık, hesap verebilirlik, adillik ve sorumluluk yönetim konusunda genel olarak benimsenmesi gerekli olan genel ilkelerdir. Özel sektör kuruluşları kadar kamu yönetiminin de bu ilkeler etrafında yeniden yapılanması gerektiğini düşünüyoruz" ifadesini kullandı.
 
Kurumsal yönetim ilkelerinin uygulanmasının, AB adaylık sürecine önemli katkılarda bulunacak bir anlayış değişikliğinin de ifadesi olduğuna dikkat çeken Tuncay Özilhan, "Şeffaflık ve hesap verebilirlik ilkeleri etrafında örgütlenmiş bir kamunun, devlet-vatandaş ilişkilerinin yeniden tanımlanması ihtiyacına cevap verebileceği inancındayız.

Haberin Devamı

Bu ilkeler etrafında yeniden yapılanan kamuve özel sektörleri ile makroekonomik yapısını istikrara kavuşturmuş bir Türkiye'nin önünde hiçbir engel kalmayacağına inanıyoruz" dedi. 

YAKINDA İSTANBUL YAKLAŞIMI ÇALIŞIR

Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan, "Sanıyorum önümüzdeki günlerde IMF ikna edilecek ve İstanbul Yaklaşımı çalışabilir hale gelecek" dedi.

Tuncay Özilhan, İMKB'de düzenlenen "Kurumsal Yönetim: Türkiye'de İş Hayatının Değişen Çehresi" konulu toplantı sürerken gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Özilhan, "Siz IMF ile yaptığınız toplantının ardından umutlu olduğunuzu söylemiştiniz. Fakat IMF heyetinin temasları sırasında bankacıların şikayetlerini dile getirdikleri duyumları var" sorusu üzerine, moral depolayan unsurun Şubat ayı enflasyonunun beklentilerin altında gerçekleşmesi olduğunu söyledi.

Özilhan şunları kaydetti: "Mevsimsel etkileri çıkardığımız zaman yüzde 0.7 civarında bir fiyat artışı oldu, Şubat ayında. İleriye dönük baktığımızda bu tempoda devam edilmesi durumunda yüzde 35'in yakalanabileceği ümidini verdi.

O günkü toplantıdan sonra ben de onun etkisiyle ümitli olduğumu söyledim. Bu ümidim de aynen devam ediyor. Bu biraz psikolojik. Türk müteşebbisi, Türk işadamı, yöneticisi bu çabayı sarfetmek mecburiyetinde.

Yüksek enflasyon beklerseniz malınıza zam yaparsınız, sendikalar daha fazla zam ister. Bu dengeyi bozabiliyor. Hükümet aynı tedbirleri devam ettirmesi halinde yüzde 35 civarında bir enflasyonu Türkiye yakalayabilir. Önemli olan psikolojik olarak da bunu kabullenmeye başlayalım.

1994 krizinde 3 ay içinde birçok şey değişebildi. Bu kriz daha derin, yapısal reformlarla çözülecek. 15-20 yıl hatta daha uzun bir dönemin problemleri çözülüyor. Onun için sabırdedik, sabır demeye devam ediyoruz."
   Â
"IMF ASLINDA İSTANBUL YAKLAŞIMI'NIN ÇALIŞMASINI İSTİYOR"
 
Özilhan, munzam karşılıklar kararnamesinde çalışmaların geç kalıp kalmadığını soran bir gazeteciye de şu karşılığı verdi:

"Geç kalınıyor bunda mutabıkım. Biz de o toplantıda IMF heyetine söyledik. Bankalar Birliği de söyledi. Tahmin ediyorum, IMF'nin orada birtakım kısıtlamaları var. IMF aslında İstanbul Yaklaşımı`nın çalışmasını istiyor.

Ama bu karşılıklar yönetmeliği çerçevesinde çalışmasının zor olacağını gördük. Türkiye'de maalesef birtakım şeyleri gördükten sonra tedbir alınıyor. Sanıyorum önümüzdeki günlerde IMF ikna edilerek bu tedbir alınacak ve İstanbul Yaklaşımı çalışabilir hale gelecek. Bu tedbir alınmaz ve bu değişiklikler gerçekleştirilmezse İstanbul Yaklaşımı çalışmaz."
   Â
"HEP KAMUYU TENKÄ°T ETTÄ°K, BÄ°ZÄ°M DE ÅžEFFAFLAÅžMAMIZ LAZIM"
 
"Çuvaldızı kendinize batırdınız. Bugünkü toplantıda kendinizi eleştirdiniz. Bunun sebebi nedir?" sorusu üzerine de Tuncay Özilhan, "Hep kamuyu tenkit ettik. Daha kurumsal hale gelmesi lazım. Devlete şeffaf olunması gerekir diyoruz. Bizim de şeffaflaşmamız lazım. Kriz ortamından çıkarken özel sektörün kendini derleyip toparlaması gerek" dedi.
 
Özilhan kamunun yeniden yapılandırılması için yapılan çalışmalara ilişkin bir soruya da "TÜSİAD olarak kamunun yeniden yapılandırılmasını gündeme getirmeye devem edeceğiz" karşılığını verdi.
                                                                                   
                                                    Â

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!