Özensiz kamyoncuya trafik yasak

Güncelleme Tarihi:

Özensiz kamyoncuya trafik yasak
Oluşturulma Tarihi: Ocak 10, 2014 11:36

HER gün trafikte seyreden binlerce kamyon şöförünün trafiğe çıkması için artık sadece ehliyet almak yetmeyecek. Standartlara göre bundan sonra trafiğe çıkacak olan kamyon şöförlerinin insan ilişkilerine özen göstermesi, araç temizliğine dikkat etmesi ve iyi gözlem yeteneğine sahip olması da gerekecek.

Haberin Devamı

Yeni yılla birlikte kamyoncular için de ulusal meslek standartları belirlendi. Standartlara göre kamyon şöförü “her türlü iklim şartlarında ve coğrafi koşullarda çalışan kişi” olarak tanımlandı. Kamyon şöförünün vardiyalı sistemde çalıştığı için gerekli görüldüğünde günün çeşitli saatlerinde ve tatil günlerinde de çalışmasının gerekebileceği vurgulanarak, “Mesleğin icrası esnasında iş sağlığı ve güvenliği önlemlerinin alınmasını gerektiren zararlı koku, gürültü, kaza, yaralanma ve meslek hastalığı riskleri bulunmaktadır” uyarısı yapıldı.

GÜRÜLTÜYE KARŞI DİKKAT
Belirlenen kriterlere göre kamyon şöförünün ekonomik araç kullanma tekniklerini uygulayarak çevre korumaya karşı gerekli katkıları sağlaması gerektiği vurgulandı. TESK’in hazırladığı şartlara göre trafikte çoğunlukla gürültüye neden olan kamyonculardan, “Gürültü kirliliğini önlemek için gerekli önlemleri alması” da istendi.

Haberin Devamı

Mesleki Yeterlilik Kurumu’nun TESK’le birlikte belirlediği şartlara göre artık kamyon şöförlerinin iş sürecinde müşteriyle bilgi paylaşımı yaparak, yük ve eşyayı zamanında, hasarsız ve tam olarak teslim ettiğine dair bildirimde bulunması, günlük hava ve yol koşullarına göre sefer ve zaman planlaması yapması, aracın imalatçı firmasının tavsiyesine göre belirlenen süre ve kilometrede aracın periyodik bakımını yapması, aracın dış temizliğini kontrol ederek temizlenmesini sağlaması, yük ve eşyayı verilen adrese, belirlediği güzergahı takip ederek, zarar ve hasar vermeden süresi içerisinde taşıması da şartlar arasında sayılacak.

GÖZLEM ŞARTI GETİRİLDİ
Ayrıca şöförlerin özel yük taşıması gerekli durumlarda ilgili kurumlardan gerekli idari izinleri alması, gözlemleyerek, çalışma sırasında karşılaştığı zorlukları ve eksiklikleri dikkate alarak, çalışanların eğitim ihtiyacını tespit etmesi, yeni çalışmaya başlayan çalışanın bilgi ve beceri durumunu gözlemlemesi, acil ve stresli durumlarda soğukkanlı ve sakin olması, iletişim kurduğu kişilere karşı güler yüzlü, nazik ve hoşgörülü davranması ve mesleki eğitim ve gelişim için araştırmaya istekli olması da gerekecek.

Haberin Devamı

Standartlara göre kamyon şöförünün dikkat ve konsantrasyon, harita okuma, temel ilk yardım bilgisi, yol ve adres bilgisi, zaman kullanma bilgisi, harita okuma bilgisi, güvenli ve ekonomik araç kullanma, el, göz, ayak koordinasyonu, temel düzeyde hesap yapabilme, mesleki terim bilgisi gibi becerilere de sahip olması şartlar arasında sayılıyor.

BAKMADAN GEÇME!