Özelleştirmede Cumhuriyet tarihinin en büyük çekine imza attı

Güncelleme Tarihi:

Özelleştirmede Cumhuriyet tarihinin en büyük çekine imza attı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 22, 2000 00:00

Haberin Devamı

ÖZELLEŞTİRMEDE Cumhuriyet tarihinin en büyük peşin ödeme rekoru kırılan POAŞ'ın devir sözleşmesine imzayı başarılı bir kadın yönetici, İmre Barmanbek attı. Doğan Holding Genel Koordinatörü ve İş Doğan Petrol Yatırımları A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı İmre Barmenbek, 17 yıldır Doğan Holding'de görev yapıyor. Barmanbek, POAŞ'ın özelleştirmesinin her aşamasında Doğan Holding'i temsil etti.

Doğan Holding'in başarılı kadın yöneticisi 58 yaşındaki İmre Barmanbek, 1963 yılında Ankara Üniversitesi Siyasal Bilimler Fakültesi'nden mezun oldu. Barmenbek, aynı yıl Maliye Bakanlığı'nda hesap uzman yardımcısı olarak görev yaptı.

Kamudaki görevine 1967 yılında hesap uzmanlığına yükselerek devam eden İmre Barmanbek, daha sonra iki yıl DPT Teşvik Uygulama Dairesi'nde uzman olarak çalıştı.

ÖZEL SEKTÖRE GEÇİŞ

1977 yılında kamudaki çalışma hayatına nokta koyan İmre Barmanbek, bu tarihten sonra özel sektörde hızla başarı basamaklarını tırmanmaya başladı.

1983 yılında Doğan Holding'de Mali Koordinatör görevini üstlenen İmre Barmanbek, daha sonra holdingde Mali İşlerden Sorumlu Başkan Yardımcısı oldu. İmre Barmanbek, daha sonra Doğan Holding Mali İşler ve Finansman Grup Başkanlığı görevlerini üstlendi. Barmanbek, geçen yıl Haziran ayında da Doğan Holding Genel Koordinatörlük görevine getirildi.

Parayla döşeli 7.5 kilometre yol olur

İŞ Doğan Petrol Yatırımları A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı İmre Barmenbek, Petrol Ofisi A.Ş'nin (POAŞ) alımı sırasında kredi kullandıkları bankalar içinde sadece bir kamu bankası bulunduğunu söyledi. Barmenbek, imza töreninin ardından İş Doğan Petrol Yatırımları A.Ş. Başkan Vekili Caner Çimenbiçer ile birlikte gazetecilerin sorularını yanıtladı. Barmenbek, POAŞ için ödedikleri 1 milyar 260 milyon dolarlık paranın, 100 dolarlık 126 bin desteyi bulduğunu belirtirken, ‘‘Bu para bir TIR'dan fazla... Eğer 10 milyon liralık banknotları üstüste koyarsanız 7.5 kilometre oluyor’’ dedi.

İmre Barmenbek, amaçlarının POAŞ'ı 2-3 evvelki pazar payına eriştirmek olduğunu söyledi.

POAŞ'ın yüzde 42'sinin hálá Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'na bağlı olduğunu hatırlatan Çimenbiçer, ‘‘Bir tarafta İş Doğan Petrol Yatırımları, bir tarafta da ÖİB olarak POAŞ'ın geleceğini birlikte belirleyeceğiz ve orda çalışan deneyim sahibi kişilerle...’’ diye konuştu.

İŞ DOĞAN PETROL ŞİRKETİ

Yeni kurulan şirket konusunda bilgi veren Barmenbek, şirketin ödenmiş sermayesinin 315 trilyon lira (yaklaşık 500 milyon dolar), her iki grubun payının yüzde 50'şer olduğunu belirtirken, özelleştirme parasının ödenmesinde bu özkaynağın kullanıldığını söyledi. Çimenbiçer ise ödenen 1 milyar 260 milyon dolarlık rakamın kabaca 500 milyon dolarlık kısmını özkaynaklardan, geri kalanının dışardan finanse edildiğini kaydetti.

POAŞ'ın kamu kuruluşlarına akaryakıt satmayı sürdürüp sürdürmeyeceği yönündeki bir soru üzerine ise ÖİB Başkanı Bayar, POAŞ'ın yüzde 42'lik bölümünün hálá kamuya ait olduğunu hatırlatarak, ‘‘Kamunun talebi devam ederse memnuniyetle devam ederler diye düşünüyorum’’ dedi.

ANT, Milli Savunma

Bakanlığı'na bağlanacak

ÖZELLEŞTİRME İdaresi Başkanı (ÖİB) Uğur Bayar, Orduya ve NATO'ya hizmet veren ve Petrol Ofisi A.Ş (POAŞ) bünyesinde bulunan ANT Teşkilatı'nın, Milli Savunma Bakanlığı'na (MSB) bağlanacağını bildirdi.

ÖİB Başkanı Bayar, ANT'ın POAŞ'tan tamamen ayrılacağını, ancak bunun fiziki bir geçiş süreci olacağını belirterek, bu konudaki kararnamenin imzalanmaya başladığını söyledi.

Yalova: POAŞ uluslararası arenada önemli dönemeç

ÖZELLEŞTİRMEDEN sorumlu Devlet Bakanı Yüksel Yalova, POAŞ'ın devri sırasında yaptığı konuşmada, ‘‘Rakam milyar dolar olduğu için belki ilktir, ama bence bunun ötesinde zihniyet devri itibariyle ilktir’’ dedi. Yalova, POAŞ imza töreninin basit bir ticari sözleşme, hisse devri olmadığını, bu konuda en doğru tanımlamanın, ‘‘zihniyet devri’’ olarak yapılacağını söyledi. Yalova, şöyle devam etti:

‘‘Bizim için ortaya konulacak her engel, çalışma azmimizi artırmaktan başka, hiç bir işe yaramaz. Türkiye'nin yapmak zorunda olduğu tercihle ilgili örnek vermek gerekirse, özel sektör bir ton kağıt üretiminde 600-700 kilowatsaat elektrik tüketirken, kamu 1700 kilowatsaat tüketiyorsa, aralarındaki farkın hesabını kamu adına birilerinin sorması gerekir. Hesabı verilmelidir. POAŞ bizim, uluslararası arenada hedeflediğimiz nokta bakımından, önemli bir dönemeçtir. Bu dönemece, bugün eğer başarı diyorsak, bunu sağlayanlara, emek verenlere, bedel ödeyenlere şükranlarımı sunuyorum.’’

Yalova, POAŞ'ın satışının, özelleştirme açısından önemli bir dönemeç olduğunu vurgularken, aynı zamanda zihniyet devrimi itibariylede bir ilki oluşturduğunu belirtti.

15 yılda 7.7 milyar dolarlık özelleştirme

ÖZELLEŞTİRME start aldığı 1985 yılından 2000 Nisan ayına kadar olan dönemde toplam 7.2 milyar dolarlık özelleştirme yapıldı. Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB) 1985 yılından bu yana 208 şirket ve iştiraki özelleştirme kapsamına aldı. Bunlardan 136'sında kamu payı kalmadı. ÖİB'nin kuruluşundan bu yana yapılan özelleştirmelerden 7.7 milyar dolar özelleştirme geliri elde edildi. Özelleştirmeden elde edilen gelirlerin yüzde 52'si halka arz yoluyla sağlandı. ÖİB, 2000 yılı içinde 5.3 milyar dolarlık bir özelleştirme yaparak, 3.2 milyar dolarlık nakit girişi planlıyordu. Bu planlarda, POAŞ'ın satış bedeli olan 1 milyar 260 milyon doların sadece yüzde 40'ı olan 504 milyon dolarının peşin ödeneceği gözönüne alınıyordu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!