Güncelleme Tarihi:
Özelleştirme konusunda yapılanlardan çok yapılamayanlarla sürekli gündemde olan Özelleştirme İdaresi (Öİ) Başkanlığı, ''uzmanlık'' sahasının dışında bir skandalla çalkalanıyor. Kadın çalışanların iç çamaşırlarıyla ilgili olarak başlatılan araştırma, çalışanların iç çamaşırı giyip giymediğini tespit etmeyi amaçlıyor.
Türkiye, uluslararası bir soruna dönüşen Telekom kriziyle boğuşurken, Öİ'nin, kadın memurelerin iç çamaşırlarıyla yakından ilgilenmesi, krizin kaynağı konusunda da önemli ipuçları verdi. Alınan bilgiye göre, her şey, Öİ'deki kadın çalışanların ''açık renk giysileri büyük bir rahatlıkla giymeleri''yle ve bu durumun üst düzey yöneticilerin dikkatini çekmesiyle başladı. Özelleştirme konusunda sergiledikleri performansla dikkat çekemeyen Öİ Başkanlığı yöneticileri, ''dikkatlerini,'' bazı çalışanların üzerinde yoğunlaştırdılar. Yoğun gözlemlerden sonra, bu çalışanların, ''karşıdan bakılınca sanki iç çamaşırı giymemiş'' izlenimi uyandırdıkları fark edildi.
ANA GÜNDEM MADDESİ
Bunun üzerine, personelin kıyafetleri üst yönetim tarafından incelemeye alındı ve bizzat Özelleştirme İdaresi Başkanı Uğur Bayar'ın yönetiminde düzenlenen bir toplantının ana gündem maddesi oldu. Hararetli tartışmalardan sonra Bayar, Başkan Yardımcısı Demir Erman'ı konuyu incelemekle görevlendirildi. Devlet Malzeme Ofisi eski Genel Müdürü olan Erman'ın bu işle görevlendirilmesi, kurum çalışanları arasında, ''memurelerin iç çamaşırlarını, deneyimli bir malzemeci kontrol edecek'' esprilerinin yaygınlaşmasına yol açtı.
TİTİZ BİR ARAŞTIRMA
Çünkü, hiç kimse, Erman'ın gerçekten de böyle bir inceleme ile görevlendirildiğine inanamamıştı.
Ne var ki, durum ciddiydi ve bu önemli memleket meselesinin kısa sürede çözülmesi gerekiyordu. Başkan Yardımcısı Demir Erman'ın ''son derece titiz bir biçimde'' yürüttüğü belirtilen ''araştırma ve incelemeler''inden sonra, ''iç çamaşırsız dolaştığı'' sanılan Özelleştirme İdaresi memurelerinin ''g-string'' giydikleri tespit edildi. ''G-string''in en önemli özelliği, pantolon veya eteğin altından belli olmamasıydı.
KİMSEYE KARIŞMADIK
Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'nın ''özelleştirme''çalışmalarını aksattığı türünden bir gerekçeyle bile desteklenmeyen bu tuhaf araştırma, bir grup Özelleştirme İdaresi çalışanının Hürriyet'in Ankara Bürosu'nu arayarak durumu anlatmasıyla ortaya çıktı.
Konuya ilişkin olarak Hürriyet'in sorularını cevaplandıran ve Özelleştirme İdaresi Başkan Yardımcısı sıfatının yanına bir de ''iç çamaşırı kontrol görevlisi uzmanlığı''nı ekleyen Demir Erman, şunları söyledi:
‘‘Hiç kimseye bir şey demedik. Özelleştirme İdaresi'ndeki insanlar da devlet memuru olduklarına göre, nasıl giyineceklerini bilirler. Normal devlet memurları nasıl giyiniyorlarsa, bizim hanım personelimiz de öyle giyinir.’’
Üreticilere göre saçma
OĞUZ BAŞ (Ay-Yıldız Genel Müdürü)
Geri kalmışlığın bir göstergesi
Bu sorunun ya da bayanların string giymesi konusunun Özelleştirme İdaresi’nin başarısına müspet ya da menfi ne gibi katkısı oluyor anlamadım. Diğer yönden bu tür mahrem konulara girilmesi de ayıp. Özelleştirme İdaresi ciddi çalışan, çağdaşlığın ve iletişimin simgesi diye bilinen bir kuruluş. Ama bu sorun geri kalmışlığın bir simgesi gibi görünüyor. Ayrıca g-string dünyada uzun yıllardır, Türkiye'de de 5 yıldan fazla bir zamandır yükselen bir trend. Bu soruya 100 kişiden 99'u saçma der. Bir kişi de yorumsuz kalır. Komik çok komik..
Deha Orhan (Ten İçgiyim'in sahibi)
Artık herkes bunu giyiyor
G-String, son 7 yıldır ülkemizde çok revaçta olan bir tarz çamaşır. Özelleştirme İdaresi'nin bu yaklaşımını örümcek kafalılık diye yorumluyorum. Türkiye'de hemen hemen artık bütün kadınlar ve genç kızlar artık g-string giyiyor. Çünkü, artık kumaş pantalonların altından iz şeklinde görünen normal kilotların dışında hemen hemen hiç görünmeyen g-string tercih ediliyor. G-String'ler düz kilot satışına göre yüzde 70 artış gösterdi.
• Bayar: Böyle bir talimatım yok