Özelleştirme anaokulu öğretmenine emanet

Güncelleme Tarihi:

Özelleştirme anaokulu öğretmenine emanet
Oluşturulma Tarihi: Aralık 04, 2005 12:52

Cumhurbaşkanlığı Devlet Denetleme Kurulu, KİT’lerin özelleştirme işlemlerini yürüten "uzmanlar" arasında, İngiliz ve Alman dili ve edebiyatı, Prehistorya ve Ön Asya Arkeolojisi, anaokulu öğretmenliği, sekreterlik gibi dallardan mezun olanların bile bulunduğunu belirledi.

Türkiye’nin en büyük KİT’lerinin özelleştirme işlemlerini yürüten "uzman" kadrolarında İngiliz ve Alman dili ve edebiyatı, Prehistorya ve Ön Asya Arkeolojisi, anaokulu öğretmenliği, sekreterlik gibi dallardan mezun olanların bile bulunduğu belirlendi. Cumhurbaşkanlığına bağlı Devlet Denetleme Kurulu’nun Özelleştirme İdaresi’nin 2001 yılından sonraki faaliyetleriyle ilgili olarak hazırladığı raporda, Özelleştirme İdaresi, atamalarda keyfi davranmakla suçlandı.
Raporda, ÖİB’de 135 uzman ve 35 uzman yardımcısı kadrosu bulunduğu ve uzman kadrolarının 117’sinin, uzman yardımcısı kadrolarının ise 28’inin dolu olduğu belirtildi.

ÖNCE İSTİSNAİ MEMUR SONRA UZMAN

Özelleştirme İdaresi Başkanlığı Personeli Atama ve Görevde Yükselme Yönetmeliğine göre, uzman ve uzman yardımcılarının en az 4 yıllık eğitim veren üniversite ve yüksek okulların hukuk, iktisat, siyasal bilgiler, işletme, iktisadi ve idari bilimler bölümleri ile mühendislik fakültelerinin gerek duyulan bölümlerinden mezun olmalarının ve yapılacak görevde yükselme sınavında başarılı olmalarının zorunlu olduğu hatırlatılan raporda, uygulamada sınav zorunluluğunun çeşitli yöntemlerle aşıldığı belirtildi. Başka kurumlardan gelenlere Yönetmeliğin 25. maddesine dayanılarak sınav uygulanmadığı; ilk kez kamu hizmetine girenlerin ise önce sınav gerektirmeyen istisnai memurluklara; bir süre sonra da uzman yardımcılığına veya uzmanlığa atandıkları bildirildi. 2001 ve sonrasında atanan uzman ve uzman yardımcılarının hiçbirinin de sınavdan geçmediği belirtildi.

Uzman yardımcılığından uzmanlığa geçişlerin de hizmet süresi/liyakat ya da sınav gibi nesnel bir değerlendirmeye bağlı olmadığı vurgulanan raporda, doğrudan uzman olarak atanmış olanlar yanında, 8 yıldan beri uzman yardımcısı olarak çalışan personelin de bulunduğu bildirildi.

ÖN ASYA ARKEOLOJİSİ MEZUNUNDAN ÖZELLEŞTİRME UZMANI

DDK’nın raporunda proje gruplarında görevlendirilen ve KİT’lerin özelleştirme işlemlerini gerçekleştiren uzman ve uzman yardımcıları arasında; iktisat, işletme, maliye, mühendislik gibi dallarda eğitim almış olmaları gerekirken; "Grafik tasarım, İngiliz dili ve edebiyatı, Alman dili ve edebiyatı, Prehistorya ve Ön Asya Arkeolojisi, siyaset yönetimi, anaokulu öğretmenliği, sekreterlik gibi dallardan mezun olanların" bulunduğu bildirildi.

MÜŞAVİR KADROLARI KADRO YARATMAK İÇİN KULLANILDI

Raporda, Devlet memurları Yasası7nın 59’uncu maddesi kapsamındaki istisnai memurluklardan olan Başkanlık müşavirliği ile basın ve halkla ilişkiler müşavirliği kadrolarının, memuriyet sınavlarından geçmemiş ve gerekli hizmet süresine sahip olmayan kişileri ÖİB’in sürekli kadrolarına atayabilmek veya görevden alınan personele kadro yaratmak için sıklıkla kullanıldığı belirtildi. Denetim dönemi içinde yapılan atamaların bu durumu ortaya koyduğu ifade edilen raporda 1 Ocak 2001-Ekim 2004 tarihleri arasında bu kadrolara yapılan atamalarla ilgili şu bilgiler verildi:
"Başkanlık müşavirliği kadrolarına açıktan ve naklen 14 atama yapılmıştır. Bunlardan 7’si bir süre sonra "uzman" kadrosuna, 2’si başkan yardımcılığı kadrosuna geçmiş, 4’ü emekli olmuş, 1’i başka kurumda görev almıştır. Basın ve halkla ilişkiler müşavirliği kadrolarına ise açıktan 6, Başbakanlıktan 1 olmak üzere 7 atama yapılmıştır. Bunlardan 3’ü kısa bir süre sonra Kurum içinde başka bir göreve geçmiş, 1’i istifa etmiştir."
Raporda, bu kadrolara yapılan atama işlemlerinde saptanan keyfilikler ve uzman yardımcılarının uzun yıllar boyunca aynı kadroda bekletilmelerinin hoşnutsuzluklara neden olduğu, çalışma ortamının da bundan olumsuz etkilendiği bildirildi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!