Güncelleme Tarihi:
GİRDİĞİ ödeme zorluğu nedeniyle 2 Şubat 2016’da iflas ertelemeye başvurarak alacaklılarına karşı tedbir kararı aldıran Denizli merkezli Aynes Gıda’nın bu durumu, iş yaptığı firmalar kadar sermaye piyasası yatırımcılarını da şoke etti. Çünkü bankalarda önemli bir kredi portföyü olan Aynes’in piyasada nitelikli yatırımcılara sattığı 100 milyon TL’lik özel sektör tahvili de bulunuyor. Şirketin biri bu hafta (18 Şubat 2016) ve diğeri de 22 Şubat olmak üzere 2 tane vadesi çok yakın ve toplam 10 kupon ödemesi daha yapması gerekiyor. Aynes’in vadesi gelen bu tahvillerden kaynaklanan kupon ödemelerini (borçlanma karşılığındaki faiz ödemesi) yatırımcılara yapamaması, bu durumun hem şirketin tahvillerini alan yatırımcıları, hem de özel sektör tahvili ihraç etmeyi planlayan şirketleri piyasada oluşan güvensizlik nedeniyle oldukça tedirgin ettiği belirtiliyor.
100 MİLYONLUK TAHVİLİ VAR
2014 yılında 100 milyon TL’lik tahvili 50, 30 ve 20 milyon TL olarak 3 parti şeklinde ihraç eden Aynes’in, 50 milyon TL’lik tahvilinin 2 Şubat 2016 tarihli kupon ödemesini gerçekleştirememesi sektörde büyük yankı uyandırdı. Şirketin kupon ödemesini yapamamasıyla ilgili 9 Şubatta Kamuoyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) yapılan açıklamada ağırlıklı olarak emeklilik fonları ve yatırım fonlarına sattığı tahvilin kupon ödemesiyle ilgili olarak yatırımcılarla müzakereye başladığı belirtildi. Aynes Yönetim kurulunun kararının duyurulduğu 9 Şubat tarihli KAP açıklamasında, “Tahvillerimizin yeniden yapılandırılması kapsamında tahvil yatırımcıları veya temsilcileri ile görüşülmesine oybirliği ile karar verilmiştir” denildi.
RUSYA DEĞİL MARKET Mİ ETKİLİ
Denizli’nin önde gelen şirketlerinden biri olan Aynes Gıda’nın adı daha önce okul sütü ihalesini kazanan şirketler arasında gündeme gelmişti. İflas erteleme kararıyla ilgili kamuoyuna yansıyan haberlerde Aynes’in özellikle Rusya ile bozulan ilişkiler nedeniyle bu ülkeye ihracatının düştüğü ve bu nedenle de ekonomik darboğaz yaşadığı ifade edildi. Ancak gıda sektörü temsilcilerinden edinilen bilgiye göre, Aynes’in asıl büyük pazarı Türkiye ve zora düşmesinin nedeni ise, iç pazarda mal verdiği büyük bir süpermarket zincirinin artık Aynes’ten mal alımını kesmesi. Türkiye perakende sektörünün liderlerinden olan bu zincir süpermarketin siparişlerini bir anda kestiği ve Aynes’in de tedarikçileri ile borçlu olduğu bankalara karşı zor duruma düştüğü belirtiliyor.
Gözler bu haftaki ödemede
AYNES Gıda’nın piyasada Mayıs 2014, Ekim 2014 ve Şubat 2015 tarihinde gerçekleştirdiği toplamda 100 milyon TL’lik, 2 yıl vadeli tahvili bulunuyor. Şirketin nitelikli yatırımcılara sattığı bu tahvillerden kaynaklanan kupon ödemelerinin 2 Şubat 2016 tarihli olanını ödeyemedi. Aynes’in 18 ve 22 Şubat’ta birer ödemesi daha var. 3 ayda bir kupon ödemesi bulunan şirketin ödeyemediği 2 şubat tarihli kupon dahil 11 kupon ödemesi daha bulunuyor. Ayrıca 2 yıl vadesi dolduğunda Aynes’in ana para ödemesini da yapması gerekiyor. Söz konusu tahvillerin getirisi ise aynı vedeli hazine tahvillerinin getirilerine yüzde 5 (50 Milyon TL’lik tahvil için) ve yüzde 4.5 ek getiri şeklinde belirlenmiş.
Yüreğimiz ağzımızdaydı
ADININ açıklanmasını istemeyen sermaye piyasası temsilcisi bir kaynak, “Aynes’in kupon ödemesini yapamaması piyasada bomba etkisi yarattı. Zaten geçen yıl olan bir iki örnek nedeniyle piyasanın yüreği ağzında bekliyordu. Korkulan oldu ve bir şirket daha ödemede zorluk yaşadı. Türkiye’de son yıllarda hızla büyüyen bir alan olarak özel sektör tahvili şirketler için çok önemli bir finansal kaynağa dönüştü. Olumsuz örneklerin çoğalıp, bu piyasanın daha büyüyemeden olumsuz bir noktaya gelmesinden korkuyoruz” dedi.
Hacim 4 milyar TL’ye yaklaştı
TÜRKİYE’de görece yeni bir alan olan özel sektör tahvilleri küresel krizin ardından 2010-2011 yıllarından bu yana daha da ivmelendi. Söz konusu yıllarda yüzde 100’lerin üzerinde büyüme sağlanan sektörde yıllık
4 milyar TL hacme yaklaşıldı.
Daha önce 2 şirket daha zorlanmıştı
SERMAYE piyasası temsilcilerinin verdiği bilgiye göre, Türkiye’de özel sektör tahvillerinde şu ana kadar ana paranın ödenmesiyle ilgili şu ana kadar bir sorun yaşanmadı. Aynes Gıda’dan önce geçen yıl iki şirket daha kupon ödemesinde sorun yaşadı. Adana merkezli GÇS metal ile Akyürek Pazarlama şirketleri tahvilden doğan ödemelerinde zorluk yaşadı ancak her iki şirket de zorlansa da yeniden yapılanmaya giderek ödemelerini yaptı.
SPK tebliğ hazırladı
AYNES’in kupon ödemesini yapamamasının sektörü son derece tedirgin ettiğini belirten farklı bir kaynak da şu bilgileri verdi: “Kamu otoritesi de özel sektör tahvil piyasasının oluşmasını istiyor. Olumsuz örneklerin yaşanmaması ve yatırımcının mağdur edilmemesi için Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) kısa süre önce bir tebliğ taslağı yayınladı. Bu taslakta tahvil ihraç edilen şirketlere rating alma zorunluluğu getiriliyor. taslağa göre ratingi en yüksek 3 notun altında kalan şirketlere banka teminatı alma şartı getiriliyor. Bu konuyla ilgili görüş bildirme aşamasındayız. Yakında sektör için en doğru düzenlemenin getirilmesini umuyorum” diye konuştu.