Güncelleme Tarihi:
ULUSLARARASI Şeffaflık Derneği, G20 ülkelerinin de öncelikli konusu olan “yolsuzluğa sıfır tolerans” için özel şirketlere yol gösterici olmaya hazırlanıyor. Dernek, şirketlere yolsuzlukla mücadele için, uygulamada karşılaşılan sorunların çözümünden personel eğitimine kadar işbirliği önerecek. Uluslararası Şeffaflık Derneği Başkanı Oya Özarslan, Amerika ve İngiltere gibi ülkelerin yolsuzlukla mücadele yasalarının, küresel boyutta faaliyet gösterme iddiasına sahip tüm şirketleri derinden etkilediğini vurguladı. Bu düzenlemelerin şirketler için etkin yolsuzlukla mücadele programlarının varlığını zorunlu kıldığının altını çizen Özarslan, “Global dünyanın bir parçası olmak isteyen Türkiye’deki özel sektörün bu yükselen eğilimin dışında kalması artık mümkün değil” dedi. Özarslan tüketici tercihlerinde yolsuzluğun önemli bir unsur olduğunu savundu. Özarslan’ın sözlerine Genel Koordinatör Özlem Zıngıl açıklık getirdi:
YABANCI ORTAKLI ŞİRKETLER
“İngiltere’de geçen yıl yolsuzluğu önleyememe diye bir suç tanımlandı. Kanun her şirketin yolsuzlukla mücadele programı olmalı ve bu program yolsuzluğu tespit edebilecek ve önleyebilecek bir niteliğe sahip olmalı diyor. Şirketler raporlamalarını ve eğitimlerini buna göre yapıyor. Buna rağmen yolsuzluğu önleyemiyorsa da sorumluluktan kaçamıyor. Bu sorumluluk hapis cezasına kadar gidiyor. Bu kanun sadece İngiliz şirketleri değil İngiltere ile iş yapan tüm küresel oyuncuları kapsıyor. Dolayısıyla kanun İngiltere ile iş yapan bir Türk şirketine de uygulanabilir. Bu nedenle İngiliz şirketleri Türk şirketlerini İngiliz şirketiymiş gibi incelemeye tabii tutuyor, personele eğitim verdiriyor. Doğal olarak bütün küresel oyuncular artık Türkiye’deki tedarikçilerinden, alt yüklenicilerinden inceleme yapıp eğitim aldırtıyor.”
Yolsuzlukla mücadele 15-16 Kasım’da Türkiye evsahipliğinde toplanacak, dünyanın en büyük gelişmiş ve gelişmekte olan ekonomilerini buluşturan G20 zirvesi için de öncelikli konu. Avustralya liderliğindeki geçen dönemde yolsuzlukla mücadele konusunda bir strateji belgesi kabul edilmişti. Bu kapsamda Türkiye’nin de iç mevzuatında olumlu adım atması bekleniyor.
Seçimden sonra başlıyor
ULUSALARASI Şeffaflık Derneği’nin geçen yıl yaptığı bir araştırmaya göre yolsuzlukla mücadele programının raporlanması konusunda İstanbul borsasındaki (BİST-100) şirketler yüzde 28 ile zayıf bir performans sergiliyor. Uluslararası Şeffaflık Örgütü’nün (Transparency International) çok uluslu şirketlere yönelik dünya genelinde yaptığı araştırmaya göre ise bu oran yüzde 70. Türk şirketlerinin bu konuda almaları gereken çok yol olduğu tespiti yapan derneğin seçimden sonra uygulamaya sokmayı hedeflediği Özel Sektör İşbirliği Programıyla şirketler öncelikle, yolsuzlukla mücadeledeki kararlılıklarını tüm paydaşlar ve kamuoyu nezdinde gösterebilecek. Yolsuzlukla mücadele alanında güncel gelişmeleri takip edebilecek ve çeşitli eğitimler ile programların etkinliğini arttırabilecekler. Diğer ülke deneyimleri Günlük Yolsuzluk Haber Bülteni ile yakından takip etme olanağı bulacak şirketler yuvarlak masa toplantılarında uygulamada karşılaştıkları sorunları yabancı uzmanlarla tartışma imkanı bulabilecek.