Özel sektörde reel ücretlerdeki azalış sürüyor

Güncelleme Tarihi:

Özel sektörde reel ücretlerdeki azalış sürüyor
Oluşturulma Tarihi: Mart 30, 2006 11:12

Özel sektör işçilerinin reel ücretlerindeki azalma eğilimi geçen yılın dördüncü üç aylık (Ekim-Aralık) döneminde de devam etti. Reel kazanç ise kamu sektöründe yüzde 3, özel sektörde ise yüzde 1.3 artış kaydetti.

Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK) verilerine göre geçen yılın dördüncü üç aylık döneminde üretimde çalışılan saat başına nominal ücretler kamu sektöründe yüzde 20.1, özel sektörde yüzde 10.6 arttı. Ortalama artış ise yüzde 11.4 olarak gerçekleşti. Üretimde çalışılan kişi başına kazanç ise özel sektörde yüzde 12.2, kamu sektöründe yüzde 14, toplamda ise yüzde 11.6 oranında artış kaydetti.

TÜİK’in tüketici fiyatlarındaki artıştan arındırarak hesapladığı reel ücretler ise özel sektörde 2004 yılının aynı dönemine göre yüzde 0.1 oranında azaldı. Buna karşılık kamu sektöründeki çalışılan saat başına reel ücret yüzde 8.4 artarken, toplamda ise yüzde 0.7’lik bir artış kaydedildi. YTL’deki değerlenme nedeniyle önemli bir rekabet avantajı kaybeden özel sektör imalat sanayiine reel ücretlerdeki azalış destek vermeyi sürdürüyor.
Ücret dışında çalışanlara yapılan diğer ödemeleri de içeren reel kazanç ise kamu sektöründe reel olarak yüzde 3 artarken, özel sektörde de yüzde 1.3 arttı. İmalat sanayi işçilerinin ortalama reel kazancında yüzde 0.8’lik bir artış kaydedildi.

Aynı dönemler itibariyle imalat sanayiinde, üretim dışındaki işlerde çalışanların nominal ücretleri kamuda yüzde 9.3, özel sektörde yüzde 10.5 ve toplamda ise yüzde 10.4 artış gösterdi. Üretim dışında çalışanların reel ücretleri ise kamuda yüzde 1.3, özel sektörde yüzde 0.2 ve ortalamada da yüzde 0.3 oranında azaldı.

ALT SEKTÖRLER

Dördüncü üçer aylık dönemler itibariyle 2005 yılında en yüksek reel ücret artışı, büro ve muhasebe bilgi işlem makineleri ile tütün ürünleri imalatı sektörlerinde yaşandı. Sektördeki kamu işçilerinin reel ücretleri yüzde 49.8 artarken, özel sektörde yüzde 2 azaldı. Toplamda ise yüzde 32.7’lik bir reel artış kaydedildi. Kamu sektörünün üretim yapmadığı büro ve muhasebe bilgi işlem makineleri sektöründe ise yüzde 37.3’lük reel ücret artışı gözlendi.
Reel ücretler gıda ürünleri üretiminde yüzde 1.9, tekstilde yüzde 1.7, giyim eşyasında yüzde 4.6, ağaç ve mantar ürünlerinde yüzde 0.2, kağıtta yüzde 0.1, basım ve yayımda yüzde 7,9, kimyasal maddelerde yüzde 3.5, metal eşyada yüzde 2.1, makine ve teçhizat üretiminde yüzde 3.5 ve elektrikli makine ve cihaz imalatında yüzde 4.3 oranında arttı.
Ancak deride yüzde 5.4, kok kömürü ve rafine edilmiş petrol sektöründe yüzde 2.7, plastik-kauçukta yüzde 1.1, metalik olmayan minerallerde yüzde 1.7, ana metal sanayiinde yüzde 0.2, radyo, TV haberleşme cihazları imalatında yüzde 20.6, taşıt araçlarında yüzde 14.3, diğer ulaşım araçlarında yüzde 5,9 ve mobilya imalatında yüzde 1.3 reel ücret azalışları kaydedildi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!