Güncelleme Tarihi:
Özelleştirme İdaresi Başkanlığı, Başkent Dağıtım AŞ'nin yüzde 100 hissesini 1 milyar 162 milyon dolara, Hamitabat Elektrik Üretim ve Ticaret AŞ'nin aynı orandaki hissesini de 105 milyon dolara özelleştirdi. Böylece toplam 1 milyar 267 milyon dolarlık bir ihale bedeli ortaya çıktı.
Tesis ve varlık satışı veya devri şeklinde gerçekleşen ihaleler arasında özellikle elektrik dağıtım şirketlerinin özelleştirilmesinde oluşan ihale bedelleri dikkati çekti. Bu kapsamda Seyitömer Termik Santrali 2 milyar 248 milyon dolar ile şu ana kadar toplam özelleştirme ihalelerinde verilen en yüksek teklif oldu.
Bu ihaleyi 1 milyar 960 milyon dolar ile Boğaziçi Elektrik Dağıtım AŞ, 1 milyar 231 milyon dolarla Gediz Elektrik Dağıtım AŞ ve 1 milyar 227 milyon dolar ile İstanbul Anadolu Yakası Elektrik Dağıtım AŞ izledi. Akdeniz, Dicle, Aras ve Vangölü elektrik dağıtım şirketlerinin özelleştirilmesi de eklendiğinde küçük çaplı taşınmaz ihaleleri hariç toplam ihale bedeli 7 milyar 845,5 milyon dolar olarak gerçekleşti.
Satış veya devir onayı alınan ve sözleşme imza aşamasında olan ihaleler açısından değerlendirildiğinde en büyük ihale bedeli 1 milyar 725 milyon dolarla Toroslar Elektrik Dağıtım AŞ ihalesinde oluştu. Bu ihaleyi 985 milyon dolar ile Kangal Termik Santrali ihalesi takip etti. Kamuoyunda "Galataport" ihalesi olarak bilinen İstanbul Salıpazarı Liman Sahası 702 milyon dolara özelleştirilirken, söz konusu ihalelerin toplam bedeli 3 milyar 412 milyon dolar oldu.
Böylece blok satış, tesis ve varlık satışı veya devri şeklinde gerçekleşen, satış veya devir onayı alınan ve sözleşme imza aşamasında olan ve onay aşamasında bulunan taşınmaz ve akarsu santralleri ihaleleri hariç özelleştirme ihalelerinin toplam bedeli 12 milyar 524,5 milyon dolar olarak kayıtlara geçti.
Proje bazlı ihalelere 58,8 milyar dolar
Özelleştirme ihalelerinin yanı sıra son dönemdeki büyük proje bazlı ihalelere de özel sektör ilgi gösterdi. Bu anlamda mayıs ayında Türkiye'de enerji ve ulaştırma alanlarında çok önemli ihaleler düzenlendi.
Söz konusu ihaleler arasında yer alan İstanbul'a yapılacak 3'ncü havalimanı ihalesinde KDV dahil 26 milyar 142 milyon avro (3 Mayıs 2013 tarihli avro/dolar paritesine göre 34,3 milyar dolar) bedel oluşurken, aynı dönemde Sinop Nükleer Santralinin kurulumu için Türkiye ile Japonya arasında 22 milyar dolarlık anlaşma imzalandı. Ulaştırma alanındaki önemli ihalelerden İstanbul'a 3'ncü köprü ihalesinde de 2,5 milyar dolar bedel belirlendi. Böylece özel sektörün söz konusu yatırımlar için gözden çıkardığı miktar 58,8 milyar dolar olarak hesaplandı. Sonuç olarak özelleştirme ihaleleri ve proje bazlı ihalelerde özel sektörün kasasından çıkacak para yaklaşık 71,3 milyar dolar şeklinde kayıtlara geçti.
Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları (SETA) Vakfı Ekonomisti Prof. Dr. Erdal Tanas Karagöl, Türkiye'nin son 10 yılda gerek yerli gerekse yabancı yatırımcı açısından önemli bir ülke konumuna geldiğini belirterek, bunda ekonomik ve siyasi istikrar ortamının önemli olduğunu söyledi.
Özellikle elektrik ve doğalgaz dağıtım ihalelerine yerli yatırımcıların ilgisine dikkati çeken Karagöl, "Türkiye, her sene yüzde 3-4 büyüme hedefi bulunan ve bu büyüme oranlarına paralel enerji ihtiyacı duyan bir ülke. Dolayısıyla bu alanda yatırım yapmak isteyen firmalar için cazip bir konumda bulunuyor. Yatırımcıların geçmiş yıllardan farklı olarak gelecekten beklentileri pozitif yönde" değerlendirmesinde bulundu.