Özel okulda 19 liraya yemek

Güncelleme Tarihi:

Özel okulda 19 liraya yemek
Oluşturulma Tarihi: Eylül 06, 2012 17:01

Türkiye Yemek Sanayicileri ve Dernekleri Federasyonu (YESİDEF) Başkanı Hüseyin Bozdağ, özel okullarda 5 ila 5,5 lira olması gereken yemek fiyatının 11 ila 19 liraya yükseldiğini söyledi.

Haberin Devamı

Devlet okullarında özellikle kantincilerle ilgili sıkıntıların devam ettiğini anlatan Bozdağ, “Biz kantincilere karşı değiliz. Kantincilerin yaptığı işe saygımız var. Ancak bakanlık tarafından onaylanmış, kabul edilmiş firmalardan yemeklerin alınması gerektiğini düşünüyoruz. Kantinci de orada olsun biz de olalım” dedi.

Bazı kantincilerin işletme hakkını alıp yemek işini taşerona verdiğini öne süren Bozdağ, “Kantincinin altında alt taşeron olduğu zaman bu mutlaka yemek işi başka bir yerde ahbap çavuş ilişkisine dönüyor. Hangi tarz firmalara taşeron edildiğini biz bilmiyoruz ve kontrolünü de yapmıyoruz. Ama bunun kontrolünü il, ilçe milli eğitim müdürlüğü, okul müdürü ve okul aile birliği yapabiliyor. Öğrencilerimiz sağlıklı yemek konusunda doğru temayı bulamıyor” diye konuştu.

Haberin Devamı

YESİDEF'in verilen yemeklerin makul fiyatlarda olmasısını sağlamak için gayret gösterdiğini dile getiren Bozdağ, Normal şunları söyledi:

“Normal şartlarda 4 çeşitli bir öğrenci yemeğinin Bakanlık tarafından onaylanmış şekliyle 1300 kalori olması gerek ve öğrencinin önüne ulaşması gereken bu yemeğin bedelinin de bize göre 5 ila 5,5 lirayı geçmemesi lazım. 5 liranın da altına inmemesi gerek. 3-3,5 liranın altındaki yemeklerin de sorgulanması gerek. Özellikle devlet okulları müdürlerinin, ilçe ve il milli eğitim müdürlerinin, mutlaka yemeklerini temin edeceklerse federasyonumuza bağlı ve Tarım Bakanlığı'na kayıtlı, bakanlık tarafından da onaylanmış, ruhsatları alınmış, kayıt altına alınmış, 3 bin 194 tane işletmelerden temin etmeleri gerek” dedi.

“Özel okullarda yemek fiyatı 11 ila 19 lira arasında”

Özel okullarda yemek fiyatının 5 ila 5,5 lira olması gerekirken 11 ila 19 liraya geldiğini söyleyen Bozdağ, “Veli okula gittiği zaman okul ücretinin dışında bin 700 ila 3 bin lira yıllık bir rakam daha karşısına çıkıyor. ilk öğretimde mecburi bu yemek. 2011 yılında 162 gün eğitim görülmüş. 3 bin liraya göre bölersek 18,5-19 lira yemek fiyatı yapıyor. Bin 700 liraya göre 11 lira civarı yapıyor ki bu rakam da 20 okulda bir okulun almış olduğu yemek fiyatı. Ortalama yemek fiyatı 19 lira. Biz YESİDEF olarak diyoruz ki bu 19 liralık yemeği; Bakanlığın, okul aile birliğinin, okul müdürünün il ve ilçe milli eğitim müdürünün kontrolünde 5 liraya yaparız. Tüm Türkiye için bunu söylüyoruz” tespitlerinde bulundu.

Haberin Devamı

Özel okullarda ders zili çalarlarken velinin cebindeki paranın da çalındığını ileri süren Bozdağ, şunları söyledi:

“Çalınan okul zili değil. Özel Okullar Birliği verilerine göre Türkiye'de 2 bin 800 özel okul var. Bu okullarda 400 ila 420 bin arası öğrenci okuyor. 19 lira ile 5 lira yemek arasında 14 lira bir fark var. Bunu 162 günle çarpıp 420 binle çoğullaştırdığımızda 952 milyon 560 bin lira velinin cebinden haksız kazanç elde edildiğini görüyoruz. Babasını 5 liraya doyururken, öğrenciyi 4 katı fiyatla doyuruyoruz. Özel okullardaki yemek yetişkin insanların yemek maliyetinden yüzde 30 daha ucuz olduğunu düşünürsek bu yemek fiyatı neredeyse beş yıldızlı bir otelde yenilen yemek fiyatına geliyor. Bu ekonomik buhran içinde özel okullarda hiç mi insaf yoktur. Eğitimin yüzde 15 ila 20'si kadar yemek ücreti ödüyoruz.”

Haberin Devamı

Özel okullarla yaptıkları görüşmeler neticesinde okulların ısıtma soğutma, hizmetçi, güvenlikçi, öğretmen yemek maliyetlerinin öğrencilerden alınan bu yemek ücretlerinin içine giydirildiği bilgisini aktaran Bozdağ, “O zaman biz neden 10 bin ila 20 bin lira arasında bir fiyat veriyoruz. Öğrenci velisi özel okulda istihdam edilen özel güvenlikçinin, hizmetçinin okul personelinin ve öğretmenin yemek masrafını ödemek istemiyor. Sadece eğitim parasını ödemek istiyor” dedi.

“Özel okul yemekten kar etmeyecek”

Özel okulların yemekten kar etmemesi gerektiğini ifade eden Bozdağ, “Özel okullar yemeği ya kendisi üretecek ya da bizden 5 liraya alıp 5,5 liraya satacak. Bununla ilgili tanınmış bir özel okul muhtemelen bu tepkileri öngörerek yemek ücretlerini 7,5 liraya çekti. Muhtemelen bir süre sonra bu konu özel okulların gündemine oturacak ve yemek fiyatları aşağıya çekilecek. Kendilerinin yemek yapabilmesi yasal bir düzenlemeye de oturtulmuş durumda. Biz gördüğümüz bir yanlışlığı düzeltmek istiyoruz. Yemeğin bedeli 19 lira değil, 5,5 liradır. Çözüm basit ya kendileri yapacak ya da bakanlığa bağlı yemek işiyle uğraşan firmalardan temin edilecek” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Daha önce söyledikleri “süt evet, ama yetmez yemek de vermeliyiz” konusunu hatırlatan Bozdağ, “Bunun sağlayacağı katma değeri, tarım sektörüne, obeziteye sağlayacağı katkılarının da değerlendirilmesini rica ediyoruz. 2014 yılına gelindiğinde bu projenin tümüyle hayata geçeceğini öngörüyoruz. Konuyla ilgili Gıda Tarım bakanlığıyla görüştük. Önümüzdeki süreçte Milli Eğitim Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı ve Ekonomi Bakanlığıyla da görüşeceğiz” diye konuştu.

Türkiye'deki karkas et fiyatıyla ilgili görüşlerini de paylaşan Bozdağ, karkas etin şu anda 13,5 lira seviyesinde olması gerekirken, 16 lira seviyelerine çıkmaya başladığını belirttti. Et fiyatlarının neredeyse 2010 yılı fiyatlarına geri döndüğünü öne süren Bozdağ, karkas et fiyatlarının 17 lira seviyelerine gelmesinden endişe duyduklarını dile getirdi.

Haberin Devamı

Kurban Bayramı öncesinde etin ve hayvanının fiyat yapmasından dolayı satış yapılamaması ve bu sene yem fiyatlarının çok yüksek olması hasebiyle, Kurban Bayramı'nda et fiyatlarının da artabileceğini ifade eden Bozdağ, Hükümetin 2010 öncesinde et ithalatı için uygulamış olduğu yüzde 135 vergi oranını 2010 yılında et fiyatlarının çok yükselmesinden dolayı yüzde 30 seviyesine indirdiğini, 2011 yılında et fiyatlarının geri gelmesiyle bu oranı yüzde 75 seviyesine yükseltildiğini hatırlatarak, “Bizim talebimiz yükselen bu et fiyatlarından dolayı Kurban Bayramı'na iki ay kala bu süreçte verginin yine yüzde 30 seviyesine çekilmesidir” dedi.

Dünyanın en pahalı etini tükettiğimizi belirten Bozdağ, “Brezilya'da 2 dolar olan etin kilosu, Bulgaristan'da 4 dolar, Türkiye'de ise 16 dolar. Bunun önüne geçilmesi gerek. Bu memleketin halkına yazık. Bunun önlenmesi lazım. Bu pahallılık kaçak ete de neden olur” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!