Özel iletişim vergisi 2007’de kademeli olarak kalkıyor

Güncelleme Tarihi:

Özel iletişim vergisi 2007’de kademeli olarak kalkıyor
Oluşturulma Tarihi: Kasım 24, 2006 14:50

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Maliye Bakanlığı ile yaptıkları çalışmalar doğrultusunda özel iletişim vergilerinin 2007 yılında kademeli olarak kaldırılacağını açıkladı. Bakan Yıldırım, KDV oranında da bir indirimin öngörüldüğünü söyledi.

Antalya’da 6 Kasım’da başlayan ve kapanışı bugün yapılacak Uluslararası Telekomünikasyon Birliği Tam Yetkili Temsilciler Konferansı’na katılan Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, gazetecilerle sohbet toplantısı düzenledi. Konferansın yapıldığı Sungate Port Royal Otel’deki odasında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Binali Yıldırım, iletişim vergisinin yüksek olduğuna işaret etti. 1999’da yaşanan deprem felaketinin ardından yüzde 25 oranında faturalara yansıtılan iletişim vergisinin gelinen noktada GSM’de yüzde 56, sabitte ise yüzde 44 seviyesine ulaştığına dikkat çeken Yıldırım, Uganda’da bile faturalara yüzde 30 yansıyan iletişim vergisinin bazı ülkelerde yüzde 3’e kadar düştüğünü belirttti. Yıldırım, “Bizdeki sıkıntı vergi çeşitliliğinin fazla olması. Başka ülkelerde vergi tek kalem, bizde ise 4- 5 çeşit vergi var” dedi.

VERGİ İNDİRİMİNİ TIKIYOR

Telekom’un hisse devriyle iletişimde tekelciliğin kaldırıldığını belirten Yıldırım, “Sektörde rekabet devam ediyor, kampanyalar devam ediyor, fiyat indirimi oldu. Ancak fiyat indirimi bir yerde tıkanıyor. Vergi oranı yüksek olunca firmalar fiyatı daha fazla aşağıya çekemiyor” diye konuştu. Maliye Bakanlığı ile vergi oranını düşürecek çalışma yaptıklarını bildiren Bakan Yıldırım, “Bize düşen daha önce başlattığımız çalışmayı Maliye Bakanlığı ile koordinasyon halinde 2007’de yapıp hem indirim oranı, hem de uygulanacağı takvimi belirlemek. 2007’deki işimiz bu olacak, hem orana yönelik hem uygulamaya yönelik çalışma yapacağız” dedi.

NİHAİ HEDEF DÜŞÜK KDV

Vergiden vazgeçmek için yerine ikame edilecek kaynak bulmanın zorunluluğuna işaret eden Bakan Yıldırım, dünya ülkelerinin KDV adı altında tek vergi aldığını belirterek şunları söyledi: “İletişim vergisinde bizim kafamızdaki ideal rakam KDV. Dünyanın bilgi iletişim sektöründeğki gelişmiş ülkelerinde bir KDV var. O da düşük oranda. Bu noktaya gelmek nihai hedefimiz. Amacımız büyük adım atmak ama ülkemiz şartlarından dolayı büyük adım atamıyoruz. Küçük küçük adımlar atmamız lazım. İletişim vergisi oranını Maliye Bakanlığı ile belirleyeceğiz. Bu çalışmaya özel vergiler kalkıyor demek yanlış olmaz, erken olur.”

Bakan Yıldırım, hangi vergi kaleminde bütçeye ne kadar kaynak aktarıldığına bakarak düzenleme yapacaklarını belirtirken, “Hangisinden başlamanın genel olarak bütçeyi olumsuz etkileyeceği ortaya çıkacak, uygulamayı oradan başlatacağız. Bu kademe kademe olacak, bir anda olmaz” dedi. Maliye Bakanlığı’nın bu konuda ikna edilmesinin zor olacağını söyleyen Yıldırım, “Ama ikna edeceğiz” yorumunu yaptı.

1 YTL’YE SEYAHATE İZİN ÇIKIYOR

Bakan Yıldırım, 1 YTL’ye otobüste yolcu taşımacılığının anımsatılması üzerine, “Promosyon seviyesinde fiyat indirimine gidilsin ama yıkıcı rakabete asla izin vermeyiz. Firmalara güvenlikten hiçbir şekilde vazgeçmeyin diyoruz. Fiyatın düşmesinin bedeli hizmet kalitesini düşürme olmamalı. Vatandaş makul ücretlerle hem karayolu hem havayoluyla seyahat edebilmeli” diye konuştu. Havayolu ile seyahat eden kişi sayısının 8 milyondan 12.5 milyona çıktığını belirten Yıldırım, havacılığın son üç yılda yüzde 139 oranında büyüme sağladığını belirtti. Artık inşaat işçisinin bile uçakla seyahat ettiğini belirten Yıldırım, “Elin insanından neyimiz eksik? Her gelir grubundan vatandaşımız artık uçağa biniyor” dedi. İki otobüs firmasının 1 YTL’ye yolcu taşıması için talepte bulunduğunu belirtden Yıldırım, “3 ayı geçmemek kaydıyla koltuk kapasitesinin yüzde 10’unu geçmemek kaydıyla izinlerini vereceğiz” dedi.

2007’DE ANALOG SANTRAL KALMAYACAK

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Anadolu’da dijital olmayan telefon santralleri nedenyle sıkıntı yaşandığının anısatılması üzerine, 2007’de dijital olmayan santral kalmayacağını bildirdi. Yıldırım, Türkiye’de 3 yıl önce telefon santrallerinin tamamının analog olduğunu anımsatarak, “Telekom ortaklık yapısına kavuşunca yüzde 90’ını dijitale çevirdi. Analog olan yüzde 10’u için de planlama yapıldı, yatırım kararı alındı. 100 milyon dolarlık yatırım gerektiriyor. Şimdi 2 milyon abone analog santral kullanıyor. 2007’de Türkiye’nin hiçbir yerinde dijital olmayan santral kalmayacak” dedi. Yıldırım, Telekom’un sözkonusu yatırımı kendi imkanlarıyla yapacağını ve karşılığını uzun vadede alacağını söyledi.

ÖGER SÖZLEŞMEYİ İHLAL ETMEDİ

Yıldırım, Öger Telekom’un Telekom özelleştirilmeden vaadettiği 5 yıl içinde 5 milyar dolarlık yatırım taahhüdü ve bunun 1 milyar dolarını 1 yıl içinde yapma sözünün hatırlatılması üzerine, “Bu konuda yerli yersiz, ileri geri laflar oluyor” dedi. Ortaklık sözleşmesinde Türk Telekom’un yüzde 55 hissesini alan Öger Telekom’un 20 yıllık sözleşmesi boyunca yatırım yapma zorunluluğu bulunduğunu bildiren Yıldırım, “Ama sözleşmede şu zamana kadar şu yatırımı yapar diye birşey sözkonusu değil. Bu yatırım şirketin rekabeti için zaten gerekli, Şirket kendi geleceği için bu yatırımı yapmak zorunda. Şimdiye kadar ortaklık sözleşmesinin ihlal edecek herhangi bir durum sözkonusu olmadı. Ayrıca bildiğim kadarıyla şimdiye kadar 500 milyon doların üzerinde bir yatırım da yaptı” diye konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!