Özel güvenlik tartışması Akdeniz Güvenlik'in hisselerini vurdu

Güncelleme Tarihi:

Özel güvenlik tartışması Akdeniz Güvenlikin hisselerini vurdu
Oluşturulma Tarihi: Nisan 03, 2015 14:09

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın son yaptığı ‘Özel güvenlik artık tarih olmalı’ açıklaması hisseleri Borsa İstanbul’da işlem gören Akdeniz Güvenlik’in hisselerini yüzde 9'a yakın düşürdü. Akdeniz Güvenlik, tartışmalara kaynaklık eden İstanbul Adliyesi'nin özel güvenliğini 40 milyon liraya sağlıyor.

Haberin Devamı

Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi’nin yanı sıra Türkiye genelinde bir çok adliyenin ve kamu kurumunun özel güvenliğini sağlıyor.

Özel güvenlik tartışması Akdeniz Güvenlikin hisselerini vurdu
AVUKATLAR ÇAĞLAYAN ADLİYESİ'NDE ARAMA YAPTIRMADI, ARBEDE ÇIKTI

'ÖZEL GÜVENLİK KALKMALI'
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın son yaptığı “Özel güvenlik kalkmalı. Kamu kurumları için emniyet güçleri ayrı bir teşkilat kurmalı” açıklamasında sonra hisseleri Borsa İstanbul’da işlem gören Akdeniz Güvenlik Hizmetleri A.Ş. yüzde 8,45 düştü. Bugün açılışta 4.97 TL olan hisse 4.55’e geriledi.

Özel güvenlik tartışması Akdeniz Güvenlikin hisselerini vurdu

Şirketin piyasa değeri ise 124 milyon TL seviyesinde.

156 MİLYON LİRALIK YENİ İHALE
Akdeniz Güvenlik en son Devlet Hava Meydanları İşletmesi'nin (DHMİ) yaptığı ihaleyi kazanmıştı. Buna göre, DHMİ genel müdürlük binası ile 42 Havalimanı ve seyrüsefer yardımcı istasyonlarının özel güvenliğini 24 ay süre ile toplam 2 bin 365 personel çalıştırarak Akdeniz Güvenilk üstlendi. Söz konusu ihalenin bedeli ise 156 milyon 676 bin TL olarak kayıtlara geçti. Şirket, geçtiğimiz yıl sonunda ise İstanbul genelindeki mezarlıklar için yapılan 94 milyon 368 bin liralık ihaleyi kazanmıştı. Anılan işin 700 personel ile 36 süresince yapılması planlanıyor.

Haberin Devamı

Akdeniz Güvenlik, İstanbul Adalet Sarayı'nın yanı sıra Bakırköy Adliyesi'nin de özel güvenliğini sağlıyor. Şirket anılan ihaleyi 4 milyon 162 bin liralık bedel ile kazanmıştı. İhale sözleşmesinde süre bu yılın sonu olarak belirlendi.

İSTANBUL ADLİYESİ'Nİ 40 MİLYONA KORUYOR
İstanbul Cumhuriyet Savcı Mehmet Selim Kiraz'ın da şehit olduğu İstanbul Adliyesi'nin özel güvenlik ihalesini de Akdeniz Güvenlik 2 yıl önce üstlenmişti. Sözleşme bedeli 39 milyon 629 bin TL olarak açıklanmıştı. 36 ayı kapsayan sözleşmenin 2016 yılı sonuna kadar yürürlükte olması bekleniyor.

ÖZEL GÜVENLİK KALKSIN
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Romanya gezisi dönüşü uçakta gündeme yönelik değerlendirmesinde özel güvenlik ile ilgili de açıklamarda bulundu. Erdoğan konu ile ilgili “Büyük ihtimalle hükümet de bu konuyu masaya yatıracaktır. Özel güvenlik teşkilatlarının gözden geçirilmesi lazım. Bence tarihi bir karar olacaktır belki de ama bunu bir tavsiye olarak da söylemiş olabilirim. Yani, Türkiye’nin bir emniyet teşkilatı var. Türkiye Cumhuriyeti, emniyet teşkilatıyla buralarda polislerimizle veya değişik bir şekilde yine emniyet teşkilatı adalet saraylarına yönelik bir koruma teşkilatını kendisi kurmalıdır. Özel güvenlik kaldırılmalıdır. Çünkü özel güvenlik teşkilatlarının birçok yerde hangi amaçla kimler tarafından, nasıl kuruldukları hepsi soru işaretidir” dedi.

Haberin Devamı

“ÖĞRETMEN İYİ DEĞİL, DİYE OKULLARI MI KAPATACAĞIZ”

Tartışmaya ilişkin Hürriyet'e konuşan Güvenlik Servisleri Organizasyon Birliği Derneği Başkanı Murat Kösereisoğlu, “İşin iyi yapılması, uygulanması ve denetlenmesi gerekiyor. Öğretmenler iyi öğretemiyor, eğitim vermiyor diye okulları mı kapatacağız? Özel güvenliğin de iyi hizmet vermesini sağlamak gerekiyor” dedi.

KAMUDA 100 BİN ÖZEL GÜVENLİKÇİ VAR
Kamuda, özel güvenlik ihalelerinin doğru yapılmamasından kaynaklı sıkıntılar yaşandığına dikkat çeken Kösereisoğlu, “Kamu kurum ve kuruluşlarında 80 ila 100 bin özel güvenlik görevlisi çalışıyor. Bu ihaleler kaliteden ziyade düşük maliyeti esas aldığı için maalesef kaliteli eğitim ve denetim olmuyor. Sayın Cumhurbaşkanı’nın sözleriyle başlayan bu tartışma sonrasında bunların iyileştirileceğini tahmin ediyorum” dedi.
Türkiye genelinde sektörde 1200’e yakın özel güvenlik şirketi ve 250 bin civarında sertifikalı personel bulunduğu bilgisini veren Kösereisoğlu, “Özel güvenlik kamu güvenliğinin alternatifi değil, polis teşkilatının destekçisidir. Çok sayıda hizmet bu sayede yürütülüyor. Emniyet Genel Müdürlüğü’nde iki büyük daire başkanlığı bulunuyor. Bunlardan birisi özel güvenlik dairesi, diğeri özel güvenlik denetleme dairesi başkanlığı. Sadece bu iki dairede 2-3 bin kişi, özel güvenlik alanının düzenleme ve denetlemesinde çalışıyor” diye konuştu.

DÜŞÜK ÜCRET, UZUN ÇALIŞMA SÜRELERİ…
Sektörde bazı aksaklıklar olduğunu belirten Kösereisoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Hem eğitim hem istihdam koşullarında sıkıntılar var. Düşük ücret, mesai süreleri, çalışma ve izin koşulları, eğitimleri iyi olmadığı için hizmette sıkıntılar yaşanıyor. Muhatabımız olan Emniyet Genel Müdürlüğü ve İçişleri Bakanlığı nezdinde girişimlerimizi tekrarlayacağız. İstihdam ve çalışma koşullarına ilişkin, ücretlere ilişkin taleplerimiz var. Bu işin meslek olarak görülmesi, hizmette asgari standart birliği sağlanması gerekiyor. İşin iyi yapılması, uygulanması ve denetlenmesi gerekiyor. Öğretmenler iyi ders vermiyor, öğretemiyor, diye okulları mı kapatacağız. Özel güvenliğin de iyi hizmet vermesini sağlamak gerekiyor. Güvenlik sıkıntısı yaşanan nere ise bugün adliye, yarın bakanlık olur. Orada tedbirleri düzgün alıp uygulamak gerekir. İster özel isterse kamu kolluğu yapsın önemli olan işin doğru yapılması.

Özel güvenlik alanında Türkiye’de en iyi örnek hava limanları. İyi örnek hava limanları. En büyük 5-6 havalimanında özel güvenlik çalışıyor. Ama orada Emniyet’in de çok ciddi denetimi söz konusu. Dünyaya baktığınızda da böyle. Özel güvenlik daima polisin destekleyicisi. Kritik tesisler dahil özel güvenlikle korunuyor. Hatta emniyet teşkilatlarının ön yüzlerinde bile özel güvenlik görevlileri çalışıyor.”

Haberin Devamı

dgokce@hurriyet.com.tr; ayalp@hurriyet.com.tr

BAKMADAN GEÇME!