Özel gider indirimi

Güncelleme Tarihi:

Özel gider indirimi
OluÅŸturulma Tarihi: Ocak 19, 2005 15:44

4842 sayılı Kanunla Gelir Vergisi Kanununda yapılan değişiklikle ücret gelirlerinin vergilendirilmesinde özel gider indirimi uygulaması kaldırılarak, bunun yerine vergi indirimi uygulaması getirilmiştir.

Haberin Devamı

Gerçek ücretlerin vergilendirilmesinde, mükellefin kendisi, eşi ve çocukları ile ilgili eğitim, sağlık, gıda, giyim ve ikamet edilen konuta ait kira harcamalarına ait belgeleri 01.01.2005 tarihinden itibaren toplamaya devam edeceklerdir. (255 Seri No’lu G.V. Genel Tebliği)
 
Vergi Ä°ndiriminin Uygulanması          Â

1- Ãœcretliler Tarafından Yapılacak Ä°ÅŸlemler :  Ücretliler bir takvim yılı boyunca yaptıkları vergi indirimine konu eÄŸitim, saÄŸlık, gıda, giyim ve kira harcama tutarlarını, ertesi takvim yılının 20 Ocak tarihinin mesai saati sonuna kadar "Ãœcretlilerde Vergi Ä°ndirimine Ait Bildirim"Âile iÅŸverenlerine beyan edeceklerdir. Bu bildirimin "vergi indirimine esas belgeler" ile ilgili arka yüzü doldurulurken, harcama belgelerinin 50'den fazla olması halinde, bildirimin arka yüzünün fotokopisi çekilerek, her bir belgenin yazılabileceÄŸi kadar yaprak kullanılabilecektir.

Haberin Devamı

 
Ücretliler bu bildirimde, yıllık harcama toplamının bir önceki yıl vergi matrahını aşmayan tutarını göstereceklerdir. Harcama tutarının bir önceki yıl vergi matrahını aşması halinde, indirime esas tutar olarak vergi matrahı esas alınacaktır.

 

2004 yılı harcamalarına uygulanacak tarife 3 milyara kadar %8, ilave 3 milyara %6 ve 6 milyarı aşan kısma ise %4’ tür.

 

2- İşverenlerce Yapılacak İşlemler : İşverenler, ücretliler tarafından kendilerine verilen bildirimi ve harcama belgelerini 20 Ocak tarihine kadar alacaklardır. İşverenler kendilerine ibraz edilen harcama belgelerinin geçerli belge olup olmadığını, harcamanın vergi indirimi kapsamına girip girmediğini ve harcama toplamının doğru beyan edilip edilmediğini kontrol edeceklerdir.

 
Ä°ÅŸverenler, kendilerine ibraz edilen vergi indirimine ait bildirimlerde yer alan harcama tutarını dikkate alarak, Ocak ayı sonuna kadarÂ"Vergi Ä°ndirimine Ait Bordro"yuÂdüzenleyeceklerdir. Her bir ücretlinin yararlanacağı vergi indirimi ayrı ayrı hesaplanarak bordroda gösterilecektir. Ä°ÅŸverenler bu bordroyu, fiilen çalışan ücretliler için ayrı, emekli olanlar, iÅŸten ayrılıp baÅŸka bir iÅŸveren nezdinde çalışmayanlar ile vefat edenler için ayrı düzenleyeceklerdir.

Haberin Devamı


İşverenler kendilerine ibraz edilen bildirim ve harcama belgelerini tarh zaman aşımı süresi içinde saklamak ve istenildiğinde vergi incelemesine yetkili olanlara ibraz etmek zorundadırlar.

  

3- Vergi İndiriminin Gerçekleştirilmesi : İşverenler, Ocak ayı sonuna kadar düzenleyecekleri vergi indirimine ait bordroda her bir ücretli için hesaplayacakları vergi indirimi tutarını, Şubat ayından itibaren ödeyecekleri ücretlerin gelir vergisinden mahsup edeceklerdir. Mahsup işlemi her bir ücretli için ayrı ayrı yapılacaktır. Bir ücretliye ait mahsup edilecek vergi indirimi, diğer ücretlilerin vergileriyle ilgilendirilmeyecektir.

 
Bu mahsup iÅŸlemi için iÅŸverenler, düzenledikleri ücret bordrosunda, "Vergi indiriminden doÄŸan mahsup edilecek gelir vergisi" baÅŸlığı altında bir sütun daha açacak ve mahsup ettikleri vergi tutarını bu sütunda göstereceklerdir. Mahsup edilecek vergi indirimi, ücretlinin o aydaki ücretinden kesilen gelir vergisinden fazla olamayacaktır. AÅŸması halinde ise aÅŸan kısım izleyen aylarda ödenen ücretlerden kesilen gelir vergisinden mahsup edilecektir.         Â

Haberin Devamı

 
Ücretler üzerinden hesaplanan vergilerden mahsup edilen vergi indirimi tutarları muhtasar beyannamede mahsuplar arasında gösterilecek ve kalan tevkifat tutarı ödenecektir. Muhtasar beyannamede vergi indirimi tutarının mahsup edilebilmesi için mutlak suretle ücretlilere ödenmiş olması gerekmektedir. Ücretlilere ödenmeyen tutarların mahsup edilmesi halinde bu tutar işverenlerce muhtasar beyanname üzerinden eksik beyan edilmiş ve ödenmemiş gelir vergisi olarak addolunacaktır.

 

ÖRNEK:

(C) Anonim Şirketinde çalışan ücretli (D)’nin 2004 yılı gelir vergisi matrahı 10.000.000.000 TL (10.000 YTL) olup, ücretli vergi matrahının tamamı kadar işverenine harcama belgesi ibraz etmiştir. Ücretlinin Şubat ayında aldığı ücret üzerinden hesaplanan gelir vergisi 150 YTL’dir.

Haberin Devamı
Bu ücretlinin vergi indirimi bordrosunda görülecek tutarlar aşağıdaki şekilde olacaktır.

- Ücretlinin 2004 Yılı Vergi Matrahı Toplamı

10.000 YTL

- Vergi İndirimine Konu Harcama Tutarı

10.000 YTL

- Vergi Ä°ndirimine Konu Olacak Tutar
- Hesaplanan Vergi İndirimi Tutarı
(6.000 X %7 = 420 YTL)
(4.000 X %4 = 160 YTL)

10.000 YTL
580 YTL

 

- Ücretlinin 2005 Şubat Ayı Hesaplanan Gelir Vergisi

150 YTL

- Şubat Ayında Mahsup Edilecek Vergi İndirimi Tutarı

150 YTL

- Müteakip Aylarda Mahsup Edilecek Vergi İndirimi Tutarı
(580-150 = 430 YTL)

430 YTL

 
Muhtasar beyanname vermek zorunda olan işveren, 580 YTL olarak hesap edilen vergi indirimi tutarını, 1/2/2005 tarihinden itibaren ücretli (D)’nin aylık ücretleri üzerinden kesilen vergiye mahsup edecektir. Diğer bir ifade ile işveren, Şubat ayında mahsup edilecek vergi indirimi tutarı kadar ücretli (D)’ye ödeme yapacaktır.

Ä°
şveren, ücretlinin Şubat ayı ücretinden kesilen gelir vergisinden mahsup ettiği vergiyi, ücret bordrosunda ayrıca gösterecektir. Mahsuba rağmen arta kalan kısım müteakip ayların ücretinden kesilecek gelir vergisinden mahsup edilecektir.


ÖRNEK:


İşveren (C)’nin 2005 yılının Şubat ayında ücretlilere yapılan 10.000 YTL ücret ödemesi üzerinden tevkif suretiyle kestiği vergiler toplamı 1.500 YTL’dir. Aynı işveren serbest meslek erbabına yaptığı 2.000 YTL tutarındaki ödemeden 440 YTL tutarında tevkifat yapmıştır. İşverenin çalışanları için düzenlemiş olduğu vergi indirimine ait bordronun Şubat ayı sütununda mahsup edilecek vergi indirimi tutarı toplamı ise 1.400 YTL olarak hesaplanmıştır. İşveren Mart ayında vereceği muhtasar beyannamede; ödemelerin gayrisafi tutarı toplamı 12.000 YTL, gelir vergisi kesintisi tutarı toplamı 1.940 YTL, mahsup edilecek vergi indirimi tutarını ise 1.400 YTL olarak gösterecektir. 

Beyannamenin tahakkuka esas icmal cetvelinde; matrah 12.000 YTL, tahakkuk eden vergi 1.940 YTL, mahsup edilen vergi indirimi tutarı 1.400 YTL olarak gösterilecek, mahsup sonrası kalan tutar olan (1.940 YTL – 1.400 YTL=) 540 YTL ise vergi dairesine ödenecektir.


4- Özel Gider İndirimi Kapsamında Olmayan Harcamalar :
Özel gider indirimi kapsamında olmayan harcamalardan bazıları aşağıda verilmiştir :   

İkamet edilen konuta ait yakacak giderleri (odun, kömür, fuel-oil, gazyağı alımı) ile bunların nakliyesi için yapılan giderler; Genel bütçeye dahil dairelere ait lojman kiraları; Vekalet ücretleri; Yolcu ve yük taşıma giderleri; Otel, motel ve pansiyonlara ödenen konaklama giderleri; Tiyatro, sinema, konser salonu, plaj, yüzme havuzu giderleri; Ziynet ve süs eşyaları; Temizlik madde ve malzeme alımları, kuru temizleme giderleri; Her türlü kadın ve erkek tuvalet ve ıtriyat madde ve malzeme giderleri; Kozmetik maddelerin alımı; Çiçek alımları; Kuaför ve berberlere ödenen ücretler; Fotoğraf filmi ve tab ücreti; Fotokopi ücreti; Ampül, floresan ampul ve pil alımları; Plak, teyp ve video kaset alımları ile bunların kiralanması karşılığında ödenen ücretler; Konutların boya ve badana giderleri ile duvar kağıdı giderleri; Elektrik ve su tesisatı için yapılan ödemeler; Billuriye, züccaciye; Çocuk Oyuncakları; Havlu, çarşaf, nevresim alımları; Plastik eşya alımları; Çanta ve valiz alımları; Tüp gaz giderleri; Evlerde beslenen hayvan yemleri, mamaları vb.

                                                                               
2005 Yılı : Vergi indirimi uygulamasında esas alınan tarife 2005 yılı harcamalarına uygulanmak üzere aşağıdaki şekilde yeniden belirlenmiştir :

              Â

 

3.300 Yeni Türk Lirası’na kadar

% 8

6.600 Yeni Türk Lirası’na kadar

3.300ÂYTL’sı için % 8 aÅŸan kısmı için %6

6.600 Yeni Türk Lirası’ndan fazlası

6.600ÂYTL’sı için %7 aÅŸan kısmı içinÂ%4


7-GAYRİMENKUL SERMAYE İRATLARININ BEYANI VE ÖDENMESİ:  GVK’nun 70.maddesinde sayılan mal ve hakların (bina, arazi, gemi, motorlu araçlar, patent ve telif hakları ile kanunda sayılan diğer mal ve hakların ) sahipleri, mutasarrıfları, zilyedleri irtifak ve intifa hakkı sahipleri tarafından kiraya verilmesinden elde edilen gelirler gayrimenkul sermaye iradıdır.

 

Gayrimenkul sermaye iratları içinde ise konut ve işyeri kira gelirleri önemli bir yer tutmaktadır. Konut ve işyeri kira gelirlerinin vergilendirilmesinde genel kural; bu gelirlerin yıllık beyanname ile beyan edilmesidir. Yıllık beyanname dışında diğer bir vergileme şekli ise kira gelirlerinin GVK Md. 94 uyarınca kiracılar tarafından stopaja tabi tutulmasıdır. Stopaja tabi kira geliri elde edenler de aşağıda belirtilen belli şartların oluşması halinde anılan gelirlerini yıllık beyanname ile beyan etmek zorundadırlar.

Haberin Devamı

 
*2005 yılı içinde elde ettikleri konut kira geliri istisna tutarı olan 2.000 YTL.’nı aşanlar, (2004 yılı için 1.800.000.000 TL)


*İşyeri kira gelirleri üzerinden stopaj yapılanlardan kira gelirlerinin brüt tutarı GVK’nun 103.maddesinde yazılı tarifenin ikinci gelir diliminde yer alan 15.000 YTL.’nı aşanlar, (2004 yılı için 14.000.000.000 TL)


*İşyerlerini stopaj yapma zorunluluğu olmayanlara kiralayanlar. (2004 için 750 milyonu, 2005 için 800 milyonu aşanlar)

 

8-YENİ ASGARİ ÜCRET: Asgari Ücret Tespit komisyonu, 4857 sayılı İş Kanunu’nun 39. maddesi gereğince 01.01.2005 – 31.12.2005 tarihleri arasında geçerli olacak asgari ücreti belirlemiştir.

 

Yeni asgari ücret tutarı, tarım ve orman işçileri de dahil olmak üzere tüm sektörler için aynıdır.

01.01.2005 – 31.12.2005 Dönemi

Günlük (YTL)

Aylık (YTL)

- 16 Yaşından büyükler için

16,29

488,70

- 16 Yaşından küçükler için

13,86

415,80


9-SSK TAVAN VE TABANI:

 

01.01.2005 tarihinden itibaren geçerli olan SSK tavan ve taban ücretleri aÅŸağıda verilmiÅŸtir. Söz konusu tutarlar 31.12.2005 tarihine kadar geçerlidir.Â

 

Günlük (YTL)

Aylık (YTL)

Alt Sınır

16,29

488,70

Üst Sınır

105,89

3.176,70



10- SSK Ä°DARÄ° PARA CEZALARI:

Fiilin oluştuğu tarihte uygulanan asgari ücrete göre belirlenen SSK idari para cezaları 1 Ocak 2005 tarihinden itibaren yeni asgari ücret tutarına göre (488.70 YTL) uygulanacaktır.

          ÂBu nedenle,1 Ocak 2005 tarihinden itibaren uygulanacak asgari ücrete göre aÅŸağıdaki gibi olacaktır:

İşyeri Bildirgesinin Yasal Süresi İçinde Kuruma Verilmemesi

-Bilanço Esasına Göre Defter Tutanlar

1.466,10 YTL

-DiÄŸer Defterleri Tutmak Zorunda Olanlar

977,40 YTL

-Defter Tutmakla Yükümlü Olmayanlar

488,70 YTL

Sigortalı İşe Giriş bildirgesinin Yasal Süresi İçinde Kuruma Verilmemesi

-Her Bir Sigortalı İçin

488,70 YTL

-Bildirilmeyen Sigortalının Çalışma İzni Olmaması Halinde (Yabancılar İçin)

977,40 YTL

79. Madde Kapsamına Giren Aylık Sigorta Primleri Bildirgeleri, Dört Aylık Sigorta Primleri Bordroları ve Aylık Sosyal Güvenlik Destek Prim Bordrolarının Yasal Süresi İçinde Kuruma Verilmemesi Durumunda Her Bir Fiil İçin Aylık Asgari Ücretin Üç Katını Geçmemek Kaydıyla ve Belgenin Asıl veya Ek Olma Niteliğine Göre

-Asıl Nitelikte Olması Halinde Belgede Kayıtlı Sigortalı Sayısı Başına

97,74 YTL

-Ek Belge Niteliğinde Olması Durumunda Sigortalı Sayısına Bakılmaksızın

61,09 YTL

-Hiç Belge Vermeyenlere İse Sigortalı Sayısına Bakılmaksızın Her Ay İçin

1.466,10 YTL

-Sigortalının adını, soyadını, sigorta sicil numarasını ve çalıştığı süreyi gösteren ve örneği yönetmelikle belirlenen asıl ve ek belgelerin yasal süresi içinde Kuruma verilmemesi durumunda her bir fiil bir belgenin işyerinde çalışanlar tarafından görülebilecek bir yere asılmaması

 

 

977,40 YTL

Kurumca Yapılan Yazılı İhtara Rağmen Üç Gün İçinde Vizite Kağıdı Verilmemesi

488,70 YTL

İşyeri Kayıtlarının İbraz Edilmemesi

-Bilanço Esasına Göre Defter Tutanlar

5.864,40 YTL

-Bilanço Esası Dışında Defter Tutanlar

2.932,20 YTL

-Defter Tutmayanlar

1.466,10 YTL

İbraz Edilen İşyeri Kayıtlarının Yönetmelikte Belirlenen Usul ve Esaslara Uygun Olmaması Halinde Her Bir Geçersizlik Hali İçin, İbraz Edilmemesi Üzerine Uygulanan Miktarları Aşmamak Kaydıyla

244,35 YTL



11-Ä°ÅžSÄ°ZLÄ°K SÄ°GORTASI PRÄ°MLERÄ°:

 
Ä°ÅŸsizlik Sigortası Primleri 01.01.2002’ten  itibaren işçiden % 1Âve iÅŸverenden % 2 olmak üzere toplam % 3 oranında uygulanacaktır.

 

 

12- BAZI VERGİLERLE İLGİLİ OLARAK BEYAN VE ÖDEME SÜRELERİ : 
 

VERGÄ°

TÜRÜ

BEYAN SÃœRESÄ°

ÖDEME

SÃœRESÄ°

Yılık Gelir Vergisi (Gerçek Usulde Vergilendirilenler

İzleyen yılın Mart ayının 15'ine kadar

İzleyen yılın Mart ve Temmuz ayları sonuna kadar (2) eşit taksitle

Yıllık Gelir Vergisi (Basit Usulde Vergilendirilenler)

İzleyen yılın Şubat ayının 15'ine kadar

İzleyen yılın Şubat ve Haziran ayları sonuna kadar (2) eşit taksitle

Aylık Gelir Vergisi Tevkifatı (Muhtasar Beyanname)

İzleyen ayın 20 nci günü akşamına kadar

İzleyen ayın 26 ncı günü akşamına kadar

Üç Aylık Gelir Vergisi Tevkifatı (Muhtasar Beyanname)

Üç aylık dönemi izleyen ayın ( Ocak, Nisan, Temmuz ve Ekim ayları) 20 nci günü akşamına kadar

Üç aylık dönemi izleyen ayın ( Ocak, Nisan, Temmuz ve Ekim ayları) 26 ncı günü akşamına kadar

Yıllık Kurumlar Vergisi (Normal Hesap Dönemi)

İzleyen yılın Nisan ayının 15' ine kadar

İzleyen yılın Nisan ayı sonuna kadar tek taksitle

Yıllık Kurumlar Vergisi (Özel Hesap Dönemi)

Hesap dönemini izleyen dördüncü ayın 15'ine kadar

Hesap dönemini izleyen dördüncü ayın sonuna kadar tek taksitle

Katma DeÄŸer Vergisi

İzleyen ayın 20 nci günü akşamına kadar

İzleyen ayın 26 ncı günü akşamına kadar

Geçici Vergi (Normal hesap dönemi)

Geçici vergi dönemini izleyen ikinci ayın ( Mayıs, Ağustos, Kasım ve Şubat) 10'uncu günü akşamına kadar

Geçici vergi dönemini izleyen ikinci ayın (Mayıs, Ağustos, Kasım ve Şubat) 17 nci günü akşamına kadar

Geçici Vergi (Özel hesap dönemi)

Geçici vergi dönemini izleyen ikinci ayın 10 uncu günü akşamına kadar

Geçici vergi dönemini izleyen ikinci ayın 17 nci günü akşamına kadar

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!