Oluşturulma Tarihi: Temmuz 05, 2010 00:00
Eğitim sigortası adı altında iki farklı ürünü pazara sunarak, sigortaya olan ilgiyi artırmaya çalışan sigortacılar, primleri de uygun hale getirdiler. Çocuğuna eğitim sigortası yaptıran anne -babalar 100 bin liralık teminat karşısında yıllık 450 lira prim ödüyorlar.
ÖZEL eğitim kurumlarına yönelik ilgi, son yıllarda eğitim sigortasına olan talebi de artırdı. Eğitim sezonunun kapanmasının ardından, sigorta şirketleri de eğitim sigortasının satışına ağırlık verdi. Sigortacılar, eğitim sigortası adı altında iki farklı ürünü pazara sunarak, sigortaya olan ilgiyi de artırmaya çalışıyorlar. Ürünlerden bir tanesi ebeveynin vefatı durumunda çocuğun eğitim masraflarını karşılarken, bir diğeri ise gelecekte çocuğunun eğitim masraflarını karşılamakta zorlanacağını düşünün ailelere yönelik teminat sunuyor.
Garanti Emeklilik Genel Müdürü Erhan Adalı, ‘Çocuğumu okutabiliyorum ama bana bir şey olursa eğitimine nasıl devam edecek’ sorusunu soran her bireyin eğitim sigortasını yaptırması gerektiğini söyledi. Adalı, “İlla eğitim sigortası adı altında olması bile şart değil. Uygun teminatlı herhangi bir hayat sigortası ürünü de aynı güvenceyi sağlıyor. Önemli olan geride kalanlara hayatlarını devam ettirebilecek maddi güvenceyi sağlayabilmek” dedi.
Eğitime kesintisiz devamErhan Adalı, tüketicilere iki tür eğitim sigortası ürünü sunduklarını da belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bunlardan biri, çocuğunun tüm yaşamı boyunca sahip olacağı eğitimini güvence altına almak için yeterli birikime sahip olmadığını düşünen anne babalar için sunduğumuz birikimli eğitim sigortası. Bu ürünle, ebeveynler çocuklarının doğumundan itibaren çok küçük tasarruflarla birikim yaparak, ileride diledikleri kalitede eğitimi sağlayabiliyorlar. Bu ürüne vefat teminatı da ekleyebiliriz. Bir diğer ürünümüz ise, ebeveynin vefatını teminat altına alıyor. Yani, çocuğun eğitim masraflarını üstlenmiş kişinin vefatı durumunda sigorta, belirlenen rakamı geride kalanlara ödeyerek, çocuğun eğitimini kesintisiz devam ettirmesini sağlıyor.”
Allianz Hayat ve Emeklilik Genel Müdürü Ömür Şengün, eğitim sigortasını araç ya da konut sigortalarken ödenen primden çok daha ekonomik şartlarda yaptırmanın mümkün olduğunu söyledi. Şengün, “Özellikle son yıllarda özel eğitim kurumlarına olan talebin artması eğitim sigortasına olan talebi de artırmaktadır” dedi.
Otomobil sigortasından ucuzÖmür Şengün, eğitim sigortası adı altında iki farklı ürün bulunduğunu ifade ederek, bunlardan bir tanesinde sigorta süresi içinde sigortayı yaptıran ebeveynin vefatı halinde çocuğa maaş ödemesi sağladıklarını, sigorta süresi sonunda ise kar paylı birikimler üzerinden toplu ödeme veya maaş seçeneği sunduklarını vurguladı. Bir diğer üründe ise, vefat ana teminatının yanında sakatlık ek teminatı vererek, poliçe süresi boyunca sigortalının başına gelebilecek risklere karşı uzun süreli maddi güvence sağladıklarını ifade eden Şengün, “Bu sigorta kapsamında, sigortalının vefatı halinde poliçede belirtilen kişilere vefat tazminatı veya poliçe süresi sonuna kadar maaş ödemesi yapılıyor” dedi.
Ömür Şengün, eğitim sigortasının primlerine de değinerek, bu konuda şunları söyledi: “Vefat teminatı içeren ürün, beraberinde birikim teminatı da içerdiğinden primler sigorta ettiren tarafından, aylık 75 liranın altında olmamak kaydıyla serbestçe belirleniyor. Diğer üründe ise, örneğin yıllık eğitim masrafının 15 bin TL olduğu varsayımıyla 40 yaşında bir erkek sigortalı için dört yıllık ve başlangıç teminatı 60 bin TL olan poliçe için tek seferde ödenecek toplam prim 610 lira. Primin 2 yıla yayılan aylık taksitler halinde ödenmesi durumunda ise aylık prim sadece 29 lira.”
Eğitim sigortası neleri kapsıyorEğitim sigortası ile çocuğun eğitim masraflarını karşılayan bireyin vefat, sakatlık ya da tehlikeli hastalıklar gibi beklenmedik risklere maruz kalması durumunda, çocuğun eğitimini sürdürebilmesi amacıyla gerekli olan tazminat ödeniyor.
Bu sigorta kapsamında iki farklı ürün sunuluyor. Bunlardan biri, gelecekte çocuğunun eğitim giderlerini karşılayamayacağını düşünenler, doğduğu andan itibaren küçük tasarruflarla birikim sağlayabiliyorlar. Çocuğun eğitim dönemi geldiğinde ise, giderleri sigorta şirketi karşılıyor. Sigorta süresi ise en az 10 yıldan başlıyor, 30 yıla kadar uzanıyor.
Bir diğer ürün ise, ebeveynin vefatı ya da sakat kalması halinde sigortada belirlenen rakam geride kalanlara ödeniyor ve böylece çocuğun eğitiminin kesintisiz devam etmesi sağlanıyor.
Eğitim sigortalarında primler ise, teminata göre değişiyor. 100 bin liralık teminat karşısında ödenecek yıllık tutar 450 lira. 60 bin TL’lik teminat karşısında ödenecek yıllık prim ise 340 lira.
Geçen yıl 1.2 milyon TL yetim maaşı ödedik
ALLIANZ Hayat ve Emeklilik Genel Müdürü Ömür Şengün, eğitim sigortasında ortalama yıllık 2 bin 500 ila 3 bin adet poliçe sattıklarını belirterek, şunları söyledi: “Sadece geçtiğimiz yıl ebeveynin vefatı nedeniyle çocuğa bağlanan yetim maaşı ödemelerinin tutarı 1.2 milyon TL civarında oldu. Vade gelim sonucu ödenen tutar ise 14 milyonun üzerinde. Eğitim sigortalarını, çocuğun eğitim masraflarını güvence altına almayı amaçlayan her anne baba yaptırmalı. Çünkü, eğitim sigortaları, çocuklarımızın eğitim ve öğretim hayatlarının çeşitli riskler nedeniyle yarım kalmasını ya da kesintiye uğramasını engelleyerek, öğrenim görmekte oldukları eğitim kurumlarında aynı şartlar ile eğitimlerini sürdürmelerine olanak sağlayan temel güvencelerden biri.”
Yıllık prim sadece 298 dolarGARANTİ Emeklilik Genel Müdürü Erhan Adalı, eğitim sigortasında herkesin bütçesine uygun ve ihtiyaçları dahilinde farklı teminatlar sunduklarını belirterek, şunları anlattı: “Örneğin, çocuğun ilköğretim, lise ve üniversite eğitim masrafları dahil olmak üzere yaklaşık 15 yıllık bir eğitim süresini güvence altına almak isteyen 40 yaşında bir anneyi ele alalım. Bu ebeveynin, yıllık eğitim masrafı 5 bin
dolar yani toplam 15 yıllık eğitim masrafı 75 bin dolar olan çocuğuna sadece vefat teminatlı bir eğitim sigortası yaptırmak istemesi durumunda, ödeyeceği prim yıllık 298 dolar. Ayrıca eğitim sigortasında sigortalılar vergi avantajından da faydalanabiliyorlar. Bu da ödenen prim tutarlarının daha da azalması anlamına geliyor.”