Nurettin KURT-Arda AKIN/ ANKARA
Oluşturulma Tarihi: Ekim 28, 2007 00:26
Mavi Hat operasyonu kapsamında ihaleye fesat karıştırmak suçundan tutuksuz yargılanmasına karar verilen işadamı Nihat Özdemir, savunmasında "Rüşvet olayını bakanlığa bildirdiğini" açıkladı. İşadamı İbrahim Selçuk ile herhangi bir rüşvet anlaşması yapmadığını söyleyen Özdemir, savunmasında işi alabilmeleri için kendilerinden rüşvet istendiğini söyledi.
MAVİ Hat Operasyonu kapsamında BOTAŞ’ın ihalelerine fesat karıştırdığı iddiasıyla gözaltına alınan ve tutuksuz yargılanmasına karar verilen Fenarbahçe 2. Başkanı ve Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir, suçlamaları reddederken "Rüşvet olayını Bakanlığa bildirdim" dedi.
HAKİM ÖNÜNE ÇIKTI: KOM Daire Başkanlığı ve Ankara Emniyet Müdürlüğü Organize Suçlarla Mücadele Bürosu’nun, Botaş’taki yolsuzluklar üzerine yürüttüğü Mavi Hat Operasyonu’nunda geçtiğimiz perşembe günü gözaltına alınan 12 kişi, Cumhuriyet Savcısı Mehmet Tamöz tarafından sorgulandı. Zanlılar, dün sabah saatlerinde sağlık kontrolünden geçirilerek Ankara Adliyesi’ne getirildi.
12. Sulh Ceza Mahkemesi’ne sevk edilen 8 sanıktan 5’i hakkında tutuklama kararı verilirken, aralarında Nihat Özdemir’in de bulunduğu 3 sanık ise tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı. Davada tutuklu sayısı 31’e yükselirken, Özdemir ve diğer sanıklar için yurt dışına çıkış yasağı konuldu. Sanıklar hakkında adli kontrol altında tutulma kararı da alındı.
POLİSE İFADE VERMEDİ: Özdemir, emniyette kaldığı yaklaşık 40 saat içinde, "Savcıya konuşurum" diyerek, "susma hakkını" kullandı. Özdemir, önceki akşam emniyete gelen Savcı Tamöz’e 5 saat ifade verdi. Özdemir, 80 sayfalık ifadesinde hakkındaki suçlamaları kabul etmedi. Özdemir’in, "Diğer müteahhitlerin yaptığı konuşmalarda ismimin neden kullanıldığı konusunda bilgim yok. Sanıyorum benim ismimi kullanarak ihaleleri almaya çalışıyorlardı. Yaptığım telefon görüşmeleri yasal olarak takip ettiğimiz ihalelerdir ve bu ihalalerde hiçbir illegal yol izlemedik" dediği öğrenildi.
SUÇLAMALARI REDDETTİ: Mahkemede verdiği ifadesinde sanayici olduğunu ve 10 bin YTL aylık geliri bulunduğunu belirten Özdemir, kendisini şöyle savundu: "Limak Şirketler Grubu’nun ortaklarındanım, Tuz gölü su hattı ihalesine ilişkin ihaleye Erko ve Alke inşaatla birlikte katıldık. İhaleye katılmamıza rağmen üçüncü durumdaydık. İlk iki firmanın önemli eksiklerinden dolayı iş bizim konsorsiyuma kaldı. İbrahim Selçuk ile yanındaki arkadaşlar, ben ve diğer konsorsiyumdan yer alan şirketlerle irtibata girdiler. İşi biz almamamıza rağmen bu işi alabilmemiz için öncelikle kendilerine rüşvet vermemiz gerektiğini ifade ettiler. Ben de durumdan haberdar olunca herhangi bir anlaşma yapmadığım gibi görüşmeyi reddettik. Hatta ben durumu bakanlık üst düzey yetkilerine açıkca ifade ettim. İhaleden çekilmek istediğimizi kendilerine bildirdim. İhale Dünya Bankası kriterlerine göre yapıldığından dolayı her 90 günde bir teklifimize devam edip etmediğimiz sorulmaktadır. Bu nedenle teminatımızın iadesi hususunda ihaleye fesat karıştırmamız söz konusu olamaz."
TEKLİFİ KABUL ETMEDİM: Bu operasyonda adı geçen İbrahim Selçuk ile olan tanışıklığını ise Özdemir, şöyle anlattı: "İhaleden çekilmemizden dolayı teminatımız da şartname gereği serbest kalmıştır. Sezai Bacaksız benim ortağımdır. Ben İbrahim Selçuk’u ise bu ihale nedeniyle kendisinin bizi aramasıyla tanıdım. Kendisiyle herhangi bir rüşvet anlaşması yapmadım, rüşvet teklifini kabul etmediğim telefon görüşmelerinde de açıkça tesbit olunmuştur. Ayrıca tarafımıza ait Limak İnşaat’a İbrahim Selçuk gelerek yukarıda belirtiş olduğum rüşvet teklifinde bulunmuştur. Bu nedenle birkaç defa daha diğer aradaşlar görüşmüş olabilir. Ancak benimle bir defa görüştü."
İki gece nezarette kaldıTUZGÖLÜ Gaz Depolama İnşaatı ve Şahdeniz Boru Hattı ihaleleriyle ilgili sorgulanan Nihat Özdemir’in, teslim olmadan bir gün önce Ankara’da bulunan evine, organize polisinin arama yapmak amacıyla gittiği ortaya çıktı. Özdemir’in ailesinin, "Şu an yurtdışında bir gün sonra teslim olacak" demesi üzerine, polis tutanak tutarak durumu savcılığa bildirdi. Mavi Hat Operasyonu kapsamında halen 40 kişinin arandığı, gözaltıların önümüzdeki günlerde devam etmesi bekleniyor.
İLK GECE UYUYAMADI: Nezarette iki gece kalan Özdemir’e emniyetin anlaşmalı olduğu
yemek firmasından, iki gün süreyle soğuk sandviç ve kek getirildi. Özdemir, nezarethaneyi kendisi gibi müteahhit olan ve savcının ifadesini aldıktan sonra serbest bıraktığı Metin K. ile paylaştı. Özdemir, ilk geceyi uyumadan geçirdi.
GÖRÜNTÜYE KARŞI ÇEVİK KORUMA: Duruşmanın görüldüğü mahkeme kapısı önünde bekleyen gazeteciler ise, polisin tepkisi ile karşılaştılar. Polis, koridorda beklemekte olan gazetecilerin adliyeden çıkmasını istedi. Gazeticilerin itirazı üzerine polisle gerginlik yaşandı. Bunun üzerine içeriye çevik kuvvet timi girdi. Çevik kuvvete mensup 50 kişilik polis timde, gaz atar tüfek ve göz yaşartıcı spreyler olduğu görüldü. Gazetecilerin etrafına etten duvar ören polis görüntü alınmasını engelledi.