Oyuncak firmalarının neredeyse yüzde 10' u battı

Güncelleme Tarihi:

Oyuncak firmalarının neredeyse yüzde 10 u battı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 17, 2009 11:48

Oyuncakçılar Derneği (OYDER) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Alioğlu, krizde oyuncak sektöründe faaliyet gösteren firmaların neredeyse yüzde 10'unun battığını belirterek, “2009, masrafları kurtarma yılı... Umudumuz yılbaşında” dedi.

Oyuncak sektörüne ilişkin sorularını yanıtlayan Alioğlu, sektörün, krizden çok etkilendiğini, geçen yıla oranla satışların yüzde 40 düştüğünü söyledi.

Özellikle alışveriş merkezlerinde (AVM) bulunan oyuncak mağazalarının çok zor durumda olduğunu dile getiren Alioğlu, bu mağazaların AVM'lerdeki “yüksek kira”lar ve dolar kurunun artışından dolayı, masraflarını bile çıkartamadıklarını ifade etti.

Birçok AVM'nin de kira indirimi konusunda bu mağazalara yardımcı olmadığını savunan Alioğlu, şunları kaydetti:

“Bu yıl artık hiçbir beklentimiz yok. Kar etmeyi bıraktık, zarar etmezsek ne mutlu bize. Krizde, oyuncak sektöründe faaliyet gösteren firmaların neredeyse yüzde 10'u battı. 2009 masrafları kurtarma yılı... Umudumuz yılbaşında. Önümüzdeki yıl, piyasanın biraz daha toparlanabileceğini umut ediyoruz.

“BAYRAMLARDA KIYAFETTEN OYUNCAĞA SIRA GELMİYOR”

Bayramlardan da artık bir beklentimiz kalmadı. İnsanların zaten alım güçleri yok. Olanı kadar da önce kıyafet alıyorlar, oyuncağa sıra gelmiyor. Eskiden bayramlarda insanlar oyuncak mağazalarında sıraya girerdi ama şimdi öyle bir şey kalmadı.”

Türkiye'nin, Avrupa'daki en çok çocuğa sahip olan ülke olduğuna işaret eden Alioğlu, “Buna rağmen, yabancı yatırımcı Türkiye'ye gelmiyor. Çocuk başına düşen yıllık oyuncak tüketim miktarı ABD'de 250 dolar, AB'de 250 avro iken, Türkiye'de 10 dolar. Bunu artırmak için ise öncelikle insanların alım gücünü yükseltmek gerekiyor” diye konuştu.

“ÇİN'DEN GELEN OYUNCAKLARA GÜVENEBİLİRİZ”

Ahmet Alioğlu, Türkiye'ye ithal edilen edilen oyuncakların çok sıkı bir denetimden geçtiğini belirtti.

Türkiye'deki oyuncak denetimlerinin, Avrupa Birliği'ndeki denetimlerden bile daha sıkı olduğunu anlatan Alioğlu, şöyle konuştu:

“Türkiye'ye bir oyuncak ithal etmek istediğinizde bu oyuncak daha üretim aşamasındayken, uluslararası akreditasyona sahip olan laboratuvarlarda denetime tabi tutuluyor. Burada oyuncaklar, hem fiziksel hem de kimyasal yönden denetleniyorlar. Özellikle Çin'de bu denetim daha sıkı yapılıyor. Çin'den gelen oyuncaklara güvenebiliriz.

Üretilen oyuncak Türkiye'ye geldiğinde ise gümrükte Dış Ticaret Müsteşarlığı'nın denetim personeli tarafından denetleniyor. Ayrıca satışa sunulan oyuncaklar da Sağlık Bakanlığı'nca her ay raflarda denetleniyor ve bir sakınca görülürse test ediliyor. Test sonucunda bir olumsuzluk bulunan oyuncaklar ise piyasadan toplatılıyor.”

Alioğlu, Türkiye'de diğer sektörlerin de oyuncak kadar denetlenmesi gerektiğini dile getirerek, “Gıda bile oyuncak kadar denetlenmiyor. Bu kadar denetim olsa, Türkiye'deki büfe ve lokantaların en az yarısı kapatılır” dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!