Güncelleme Tarihi:
Bank of Boston'un İstanbul Şubesi'nin kurulmasıyla tarihi başlayan bankanın ismi, 1996 yılında Oyak Bank A.Ş. olarak belirlenmişti.
Oyak ve Hollanda merkezli ING Grubunun, 2 milyar 673 milyon dolar karşılığında satışında anlaştıkları Oyak Bank'ın tarihi, 1984 yılında Bank of Boston'un İstanbul Şubesi'nin kurulmasıyla başladı.
Bank of Boston, 1990'da The First National Bank of Boston adını alarak Oyak, Alarko ve Cerrahoğlu'yla beraber 4 ortaklı bir Türk Bankası olarak faaliyetini sürdürdü. 1991'de bankanın adı Türk Boston Bank A.Ş. olarak değişti ve 1994'te Oyak diğer bütün hisseleri alarak bankanın tek sahibi oldu.
10 Mayıs 1996'da Türk Boston Bank A.Ş'nin ismi değiştirilerek Oyak Bank A.Ş. oldu.
Oyak Bank A.Ş'nin yüzde 100 sahibi olan Oyak Grubu, 31 Mayıs 1994'da İrlanda'da Oyak European Finance Plc ve 1 Ocak 1996'da Almanya'da Oyak Anker Bank GmbH'ı satın almıştı.
Oyak Bank A.Ş. 1996 yılına kadar sadece kurumsal bankacılık alanında hizmet vermekteydi. 1996 yılında sadece Ankara, Adana, İzmir ve Bursa'da, ağırlıklı olarak grup firma ve çalışanlarına hizmet veren şubeleri mevcuttu. 1998 yılında alınan kararla müşteri ağını daha fazla genişletmek ve daha fazla noktada hizmet vermek amacıyla, bireysel bankacılık alanında çalışmalar başlatıldı. Bu amaçla şube sayısını artırma ve büyüme Oyak Bank A.Ş'nin başlıca hedeflerini oluşturdu.
Bu hedefler doğrultusunda Sümerbank A.Ş. 10 Ağustos 2001 tarihinde Oyak tarafından alınmış ve 11 Ocak 2002'de Oyak Bank A.Ş'ye devredilmişti.
Oyak Bank, 362 şubesiyle hizmet veriyordu.
OYAKBANK’I ALACAK ING: TÜRKİYE’YE GİRMEK İÇİN MÜKEMMEL ZAMAN
Oyakbank’ın, 2.7 milyar dolara Hollandalı bankacılık ve sigorta grubu ING’ye satılması kesinleşirken, ING CEO’su Michel Tilmant, Türkiye’ye girmek için zamanın “mükemmel” olduğunu belirtirken Türkiye’nin 10 yılda “dünyanın 12. büyük ekonomisi” olacağını da söyledi.
Hollandalı bankacılık ve sigorta grubu ING Ceo’su Michel Tilmant, Financial Times gazetesine yaptığı açıklamada, ING’nin Türkiye’deki pazar payını hızlı bir biçimde artırmak amacıyla çok sayıda şube açacağını, marketing ve internet bankacılığını geliştireceğini bildirdi.
ING’nin Oyakbank’ı satın almasının, grubunun “stratejisi doğrultusunda” olduğunu ifade eden Tilmant, yeni bir şubenin açılmasının 750 bin euroya mal olduğunu belirtirken, Oyakbank’ın yıllık marketing harcamalarının 5 milyon eurodan 20 milyon euroya çıkartılacağını, bilgi teknolojisinde 25-40 milyon euro tutarında yatırım yapacaklarını da anlattı.
PAZAR PAYI YÜZDE 3’DEN YÜZDE 5’E ÇIKARTILACAK
Tilmant, ING’nin piyasa payını göreli olarak kısa bir süre içerisinde yüzde 3’ten yüzde 5’e genişleteceğini, şube sayısının 360’dan 400 veya 450’e çıkartılacağını belirtti ve şöyle devam etti:
“Oyak’ın maliyet gelir oranını ve karlılığını çok çabuk bir biçimde iyileştirmeyi planlıyoruz. Türkiye, bizim fırsatları belirlemek üzere sık sık incelediğimiz, hızlı büyüyen ve giderek artan bir biçimde istikrarlı hale gelen bir bankacılık pazarıdır. Bu, bizim Türkiye’de karlılığımızı genişletmek için ihtiyaç duyduğumuz platformdur.”
Michel Tilmant, Türkiye’ye girmek için “Mükemmel zaman” olduğunu da ifade ederken Oyakbank anlaşmasını haklı çıkartan bir dizi demografik unsura dikkat çekti.
Türkiye’nin önümüzdeki 10 yılda “dünyanın en büyük 12. ekonomi olacağı”na dikkat çeken Tilmant, Türkiye’nin GSYİH’sinin geçen yıl yüzde 6.1 oranında büyüdüğünü belirtirken buna karşın Türkiye’nin bankacılık sisteminin gelişme potansiyelini vurguladı. Tilmant, tüketici kredileri ve kredi kartlarındaki “göreli yüksek marginler”e işaret etti.
OYAKBANK POTANSİYELİNİ SERMAYE YOKLUĞUNDAN GERÇEKLEŞTİREMEDİ
ING Ceo’su Tilmant, “Oyak, tam büyüme potansiyelini gerçekleştirmemesi ise bu gelişmesini destekleyecek sermaye yokluğundan oldu” değerlendirmesini de yaptı.
Financial Times ise, Oyakbank’ın Türkiye’nin en büyük ticari bankası arasında yer aldığını, 1.2 milyon müşterisi olduğunu belirterek Oyak’ın geçen yıl çelik sanayinde yaptığı 3 milyar dolarlık yatırımların ardından önemli bir yeniden yapılandırma gerçekleştirmekte olduğuna dikkat çekti.
Oyak’ın çelik yatırımlarını finanse edebilmek amacıyla bankayı satması beklentilerini anımsatan gazete, birkaç uluslararası bankanın, Oyakbank’ı almak istediğini kaydetti. Gazete, son iki yılda aralarında Citigroup, Fortis ve Yunanistan Ulusal Bankası gibi bankaların Türk bankacılık sektöründe önemli yatırımlar yaptıklarına işaret etti.
ING’nin, Oyakbank’ın yüzde 100’ünü Ordu Yardımlaşma Kurumu’ndan satın alacağını kaydeden gazete, “Anlaşma, mevcut nakit kaynaklarından finanse edilecek” diye yazdı.
Ekonomi gazetesi, Oyakbank satış sürecinin 2007 yılının ikinci yarısında tamamlanması beklendiğini belirtirken de Oyakbank anlaşmasında İNG’e Citigroup, Oyak’a ise Morgan Stanley’in danışmanlık yaptığını yazdı.