Güncelleme Tarihi:
Çünkü 2002 yılından bu yana tüm maktu vergilerin kaldırılarak oransal vergi esasına göre düzenlenen ve yıllardır bu şeklide uygulanan ÖTV’nin bu taslak ile farklı bir yapıya dönüşeceği belirtildi. Burada ÖTV sınıflarının sadece motor silindir hacim yerine, özellikle otomobillerde fiyat aralıkları; araç cinsi ve sınıfı; gövde tanımı; istiap haddi ile; kamyonetlerde yolcu ve yük taşıma kapasitesi gibi farklı kriterlere göre yeni oranların belirlenmesi öngörülüyor. Ancak ne tarihi ne de kapsamı tam olarak anlaşılamadığı için yılın en kritik iki ayına 150 bin stokla giren otomotiv pazarında panik havası yaşanmasına ve kafalarda bir çok soru işareti oluşmasına yol açtı. Tüketiciler de olası bir vergi indirimi veya artışına karşı beklemeye geçince firmalar telaşlandı.
EMİSYON DA EKLENDİ
İşte tüm bu belirsizliklerin üzerine dün Maliye Bakanı Naci Ağbal, emisyona göre vergi çalışmasının yapıldığını ve bunun yetkisinin de tasarıyla kendilerine verildiğini ekleyince durum içinden çıkılmaz bir hal aldı. Tasarının komisyona sunumunda konuşan Maliye Bakanı Naci Ağbal, mevcut uygulamada motorlu taşıtlardan alınan Özel Tüketim Vergisi’nin (ÖTV) sadece motor silindir hacmine göre belirlendiğini yeni tasarıyla aracın fiyatının yeni bir vergileme unsuru olacağını söyledi. Ağbal şunları söyledi: “Aracın cinsi, sınıfı, üst yapı ve gövde tanımı, yolcu ve yük taşıma kapasitesi vergilemede sisteme dahil ediliyor. Bir kısmı yük, bir kısmı insan, bir kısmı hem yük hem insan taşıyıp taşımaması, spor olup olmaması gibi unsurlar da dikkate alınacak. Vergilendirmede adaleti sağlamak, özellikle teknolojide meydana gelen değişiklikleri dikkate alacak şekilde bir sistem değişikliğine gidiyoruz. Bunlara ilaveten yeni unsurlar eklemek istiyoruz. Vergilemede çevreci yaklaşımlar uluslararası alanda ilgi çekmektedir. Özellikle emisyonun türü ve emisyonun değeri; emisyona dayalı vergileme sistemine geçmek üzere bir ölçüt de getirmek istiyoruz.”
Ağbal, şu an sadece ÖTV sistemini değiştirmek için yetki aldıklarını belirterek, “Ne zaman ne şekilde bu yetkiyi kullanacağımız bütçeleme meselesidir. Spekülasyon oluşumuna imkan vermeden gerekeni yaparız” diye konuştu.
İŞTE CEVAP BEKLEYEN SORULAR
OTOMOTİV sektörü yetkilileri ve vatandaşlar karışıklık yaratan tasarıya ilişkin şu soruların cevaplarını bekliyor:
- Sektörde ve tüketicilerde kafaları karıştıran yeni ÖTV düzenlemesi yürürlüğe ne zaman girecek?
- Düzenleme sadece 1.6 lt ve altı motor hacmine sahip otomobilleri mi kapsayacak yoksa ÖTV sisteminde komple bir değişiklik mi olacak?
- Maliye Bakanı Naci Ağbal’ın CNN Türk’te açıkladığı gibi fiyatı düşük araçların ÖTV oranlarında indirim olacak mı yoksa sadece lüks 1.6 lt araçların ÖTV’si mi artacak?
- ÖTV oranlarında mevcut yüzde 45, 90 ve 145 dilimleri korunacak mı? Yeni düzenleme ile yüzde 45’in alt ve üst kırılımları mı olacak? (Örneğin yüzde 35 veya yüzde 65 gibi)
- Bu düzenlemede otomobillerin matrah fiyatları üzerinden yüzde 45’lik ÖTV diliminde yeni katsayılarla mı belirlenecek?
- Emisyona yönelik vergilendirme çalışması bu tasarıdaki ikinci aşama mı olacak?