ÖTV’ye 5.5 milyar liralık ‘güncelleme zammı’ yaptılar

Güncelleme Tarihi:

ÖTV’ye 5.5 milyar liralık ‘güncelleme zammı’ yaptılar
Oluşturulma Tarihi: Ekim 14, 2011 00:00

Orta Vadeli Program’ı (OVP) açıkladığı gün hükümet, özel tüketim vergisinde de (ÖTV) artışa gitti.

Haberin Devamı

OVP’de vurgulanan ‘ekonominin üretim yapısının ithalata olan yüksek bağımlılığını azaltmaya yönelik politikalar’ doğrultusunda, sigara, alkollü içki, cep telefonu, elektrikli araçlar hariç 1600 cc üzeri otomobillerde ÖTV oranları artırıldı. Bu artışların bir zam olarak görülmemesi gerektiğini vurgulayan Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ‘güncelleme’ terimini tercih etti. Şimşek, yapılan bu güncellemenin sonucunda, 5.5 milyar liralık gelir beklediklerini de açıkladı.
Bazı motorlu araçlar, alkollü içkiler, tütün mamulleri ile telsiz telefonların ÖTV oranları yeniden düzenlenirken, kabul kredili, vadeli akreditif ve mal mukabili ödeme şekillerine göre yapılan ithalatta uygulanan Kaynak Kullanımını Destekleme Fonu (KKDF) kesintisi oranı da yüzde 3’ten yüzde 6’ya çıkarıldı. Bu değişiklikler dünkü Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
74 milyonun hakkı
Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ile birlikte katıldığı OVP toplantısında Resmi Gazete’nin dünkü sayısında yayımlanan değişiklikleri değerlendiren Mehmet Şimşek, başta KKDF oranlarındaki ve cep telefonlarındaki olmak üzere ÖTV artışların bir kısmının  açığa yönelik tedbirler olduğunu, bir kısmının da güncellemeleri kapsadığını söyledi. Şimşek, ÖTV’deki artışların bir vergi artışı, bir zam olarak görülmemesini, bu artışların, ‘74 milyonun hakkı olan maktu vergi gelirlerinin sınırlı güncellemesi’ olarak görülmesini istedi. Şimşek, şöyle konuştu: “Vergilerin enflasyona karşı erimesine yönelik basit bir adım olarak görülmesi lazım. Bütün diğer ülkelerde otomatik. Ama ülkemizde Bakanlar Kurulu kararına bağlanmış. Birçok ülkede yıl değiştiği zaman parlamenterlere göre tüm maktu vergiler güncelleniyor. Türkiye’de de yapılması gereken bu.”
Maaşlar ve harcamalar arttı
“Çünkü maaşlar artıyor, sağlık harcamaları artıyor, alt yapı harcamaları artıyor. Aslında bir çok harcamamız deflatör artı büyüme kadar artıyor. Bazı sosyal harcamalarımız bunun çok ötesinde artıyor” diyen Şimşek, sözlerine devam etti: “Dolayısıyla tüm bu harcamalarımız artarken, maktu vergileri sabit tuttuğunuz zaman reel değerleri düşüyor. Bu güncellemelere, o çerçevede bakmanızda büyük yarar görüyorum. Diğer bazı unsurlar gelirden çok  açığın sınırlanmasına yönelik. Tamamen ithalat boyutu yüzde 80-90 hatta yüzde 100’lere varan bir takım unsurlar var ve onları da o çerçevede görmekte yarar var.”

Haberin Devamı

5.5 milyar lira nereden alınacak

Haberin Devamı

771 milyon lirası alkollü içeceklerden gelecek.
Tütün mamüllerinden beklenti 2 milyar 753 milyon TL.
Motorlu araç satışlarından 920 milyon TL.
Cep telefonlarından 660 milyon TL.
KKDF oranlarının artışından 350 milyon TL.

Tütündeki düzenleme tamamen ‘güncelleme’

MALİYE Bakanı Mehmet Şimşek, hangi güncellemenin neden yapıldığını şöyle açıkladı:
KKDF oranlarının artırılması ve cep telefonlarındaki ÖTV artışı tamamen cari açığa yönelik bir tedbir.
Motorlu araç satışlarında binek muadili ticari araçlardaki artışın da haksız rekabeti azaltmaya yönelik
Tütün mamullerindeki düzenleme ise tamamen bir güncelleme.

ÖTV’lerde düzenleme yılbaşında yapılacak diye bir kayıt yok

Haberin Devamı

GAZETECİLERİN “Eğer sadece güncelleme ise neden yeniden değerleme oranında yılbaşında yapılmadı” sorusuna Mehmet Şimşek’in yanıtı şöyle oldu: “Şimdi yapılmasının 2 nedeni var. Birincisi, ÖTV düzenlemeleri yılbaşında yapılacak diye bir kayıt yok. İkincisi deneyimlerimizde şunu gördük; biz bütçeyi hazırlayıp Meclis’e gönderdiğimizde oradaki rakamlardan herhangi bir üründe vergi artışı öngörülüyor mu, öngörülmüyor mu kolaylıkla çıkartılabiliyor. Bu da bazı ürünlerde stok yapmaya veergileri azaltmaya yönelik bir çabaya neden olabiliyordu. Biz de bütçeyi göndermeden önce güncellemeleri yaptık.” 

ÖTV oranları nereye çıktı

ARAÇLARDA
Motor silindir hacmi 1600-2000 cc arasında olan araçlarda vergi oranı yüzde 60’tan yüzde 80’e, motor silindir hacmi 2000 cc’nin üzerinde olan araçlarda ise yüzde 84’ten yüzde 130’a yükseltildi.
İstihap haddi 850 kilogramı geçmeyen, motor silindir hacmi 2000 cc’nin altında olan, istihap haddi 850 kilogramı geçen, motor silindir hacmi 2800 cc’nin altında olan, 9 kişilik oturma yeri olanlardan silindir hacmi 3200 cc’yi geçmeyen araçlar için yüzde 10’dan yüzde 15’e çıktı.
TÜTÜN ÜRÜNLERİ
Tütün içeren purolar, uçları açık purolar ve sigarilloların vergi oranları yüzde 30’dan yüzde 69’a, asgari maktu vergi tutarları ise 0.1325’ten 0.1450’ye çıkarıldı.
Tütün içeren sigaraların, tütün yerine geçen maddelerden yapılmış sigaraların, herhangi bir oranda tütün yerine geçen maddeleri içersin, içermesin içilen tütün ile enfiye ve çiğnemeye mahsus tütünün de vergi oranı yüzde 63’ten yüzde 69’a, asgari maktu vergi tutarı da 0,1325’ten 0,1450’ye yükseltildi.
Net muhtevası 500 gramı geçmeyen ambalajlarda olan ile net muhtevası 500 gramı geçen ambalajlarda bulunan tütün ürünlerinin ÖTV oranları da yüzde 63’ten yüzde 69’a çıkarken, asgari maktu vergi tutarı ise 0.0342 liradan, 0.0375 liraya yükseltildi.
ALKOLLÜ İÇECEKLER
Malttan üretilen biralarda vergi oranı aynı kalırken, asgari maktu vergi tutarı 0.44 liradan, 0.53 liraya çıkarıldı.
Taze üzüm şarabının (kuvvetlendirilmiş şaraplar dahil); üzüm şırası (20.09 pozisyonunda yer alanlar hariç) asgari maktu vergi tutarları 2.44 liradan, 2.94 liraya,
Vermut ve diğer taze üzüm şaraplarının (bitkiler veya kokulu maddelerle aromalandırılmış) 22.1 liradan 27.18 liraya,
Köpüklü şarapların 16.12 liradan 19.82 liraya,
Alkol derecesi hacim itibariyle yüzde 18 veya daha az olanların 17.55 liradan 21.58 liraya,
Fermente edilmiş diğer içeceklerin 2.44 liradan 2.94 liraya,
Alkol derecesi yüzde 22’den fazla olanlar, etil alkol ve damıtım yoluyla elde edilenler ve alkol derecesi yüzde 80’den az olan etil alkol damıtım yoluyla elde edilen alkollü içkilerin 85,8 liradan 105,8 liraya,
Üzüm şarabı veya üzüm cibresinin damıtılması yoluyla elde edilen alkollü içeceklerin 71.5 liradan 87.95 liraya,
Cin ve genava ile votkanın 57.2 liradan 70.35 liraya,
Alkol derecesi hacim itibariyle yüzde 45.4’ten fazla olanların 85.8 liradan 105.8 liraya,
Likörlerin 78.65 liradan 96.74 liraya,
Rakının 51.48 liradan 63.48 liraya,
Diğerlerinin de 85.8 liradan 105.8 liraya yükseltildi.
TELSİZ TELEFONLAR
Portatif (cellular) telsiz telefon cihazlarında
ÖTV oranları yüzde 20’den yüzde 25’e çıkarılırken, bu oranlara göre hesaplanan verginin bu malların her bir adedi için 100 liradan az olması halinde, orana göre hesaplanan vergi yerine her bir adet için 100 lira vergi alınacak. Bu rakam daha önce 40 lira idi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!