Güncelleme Tarihi:
Taksi, dolmuş, halk otobüsü, kamyon ve kamyonetlerde ÖTV, aracın türü ve motor büyüklüğüne göre yüzde 1’den başlayıp yüzde 145’e kadar çıkıyor. Hükümetin, yüzde 45 olan ÖTV’yi taksilerde motor hacmi 1600 cc’ye kadar olan araçlar için sıfırlaması bekleniyor. Bu durumda piyasada 60 bin lira olan bir otomobilin fiyatı, taksici için 41 bin 380 liraya inecek. ÖTV ve KDV avantajıyla yaklaşık 19 bin lira taksicinin cebinde kalacak.
KDV’DEN DE KAZANACAK
Ticari araçlar için uygulanan ÖTV indirimi, KDV tutarında da düşüş sağlayacak. Bir aracın satış fiyatı belirlenirken önce fabrika çıkış fiyatına ÖTV ekleniyor. ÖTV’li fiyatın üzerine yüzde 18 de KDV hesaplanıyor. Ticari araçlardan ÖTV alınmayacağı için fabrika çıkış fiyatına sadece yüzde 18’lik KDV’nin eklenmesi araç fiyatında ekstra düşüş de sağlayacak. Örneğin bir taksici motor hacmi 1600 cc olan ve piyasa fiyatı 60 bin liralık bir araç almak istediğinde, ÖTV varken 9 bin 150 lira KDV ödeyen taksici, ÖTV yokken 6 bin 312 lira ödeyecek.
100 BİN TAKSİ VAR
Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu’nun verdiği bilgiye göre Türkiye’de 100 bin civarında ticari taksi bulunuyor. K belgesine sahip kamyon ve kamyonet sayısı 600 bin, şehir içinde hatlı minibüsler 150 bin ve toplu taşım yapan otobüslerle birlikte toplam ticari araç sayısı 1.2 milyona kadar çıkıyor. Ancak ÖTV indiriminden kaç aracın yararlanacağı uygulama başladıktan sonra ortaya çıkacak. Halen otobüslerden yüzde 1, midibüslerden yüzde 4 ve minibüslerden yüzde 9 ÖTV alınıyor.
OTOBÜSTE YÜZDE 1
Piyasa fiyatı 200 bin lira olan bir otobüsten yüzde 1 ÖTV, yüzde 18 KDV alındığı düşünüldüğünde; otobüs sahibi toplamda 8 bin liraya yakın bir vergi avantajına kavuşuyor. Fiyatı 100 bin liradan minibüs alan esnafın (ÖTV yüzde 9) vergi kazancı 8 bin 250 lira; midibüs alanın (ÖTV yüzde 4) kazancı ise yaklaşık 4 bin lira oluyor.