ÖTV indirimini kötüye kullanmayın otomotive ’kara bulut’ görünmesin

Güncelleme Tarihi:

ÖTV indirimini kötüye kullanmayın otomotive ’kara bulut’ görünmesin
Oluşturulma Tarihi: Nisan 10, 2009 00:00

Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, Taşıt Araçları ve Yan Sanayicileri Derneği’nin (TAYSAD) Genel Kurulu’nda otomotiv sektör temsilcilerine ÖTV uyarısı yaptı.

Çağlayan, sektörün 5 silahşörü olarak adlandırdığı Otomotiv Sanayi Derneği (OSD), Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD), Otomotiv Yetkili Satıcılar Derneği (OYDER), TAYSAD ve Uludağ İhracatcılar Birliği(UİB) Başkanına, "ÖTV indirimini iyi yönetemediniz. Bu sektörün itibarı çok yüksek. Bu güveni sarsmayın. Çürük dişler varsa ayıklayın. Bindiğiniz dalı keserseniz bu gelecek destekleri de etkiler. Ne demek istediğimi çok iyi anladınız" diyerek uyardı.

16 Mart’ta devreye giren ÖTV indirimiyle birlikte otomotiv sektörünün üzerindeki kara bulutların dağılıp güneşin tekrar göründüğünü söyleyen Çağlayan, tekrar kara bulutların gelmemesi için bu sürecin iyi yönetilmesi gerektiğini savundu. Çağlayan, "Stoklar eridi, fabrikalar çalışmaya başladı, satışlar arttı. Moraller düzelmişken bir daha kimsenin moralinizi bozmasına izin vermeyin" dedi.

Ne haliniz varsa görün olmaz

ÖTV indiriminin 16 Haziran’da biteceğini hatırlatan Çağlayan, şöyle konuştu: "Bu süreyi iyi kullanmanız gerekiyor. Müşteri velinimetiniz. Durup dururken kimse otomotiv sektörünü düşman ilan etmez. Bunların çözümlerini bulun. 16 Haziran’dan sonra sektöre yeni destekler verip vermeyeceğimiz bu ÖTV indirimi sürecinde netlik kazanacak. Bir beklenti oluşmasın ama biz otomotiv sektörüne 16 Haziran’dan sonra ’ne haliniz varsa görün’ diyecek değiliz. Sektöre katkılarını gördüğümüz sürece desteği ihmal etmeyeceğiz."

Çark dönmeye başladı

ÖTV indiriminin Türkiye’de krizin yarattığı psikolojik sendromu kırdığını söyleyen Çağlayan, vatandaşların yastık altındaki paralarını çıkartıp otomobil satın aldığını belirtti. Çağlayan, "En azından çark dönmeye başladı. Otoparkçısından, oto yıkamacısana kadar herkes bundan istifade etti. Maliye’nin sektörden aldığı ÖTV geliri de bu dönemde iki kat arttı. ÖTV oranı düşsese de hükümet sürümden kazandı" diye konuştu.

Otomotiv kurtulursa Türkiye ekonomik krizden kurtulur

TAŞIT
Araçları Yan Sanayicileri Derneği (TAYSAD) Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Burhanoğlu, derneğin 31’inci Olağan Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada, şunları söyledi: "Türkiye’de üretim ve satışlar yüzde 50 düştü. Dünya ortalaması ise yüzde 30. Üretim, satış, ihracat rakamları ortada. İç açıcı bir tablo yok. Bunun nedenlerinden biri; biz çıkıştaydık. Bu yüzden de inişimiz hızlı oldu. Müdahalede geç kalındı. Otomotiv Türkiye’nin lokomotif sektörlerinden birisi. Otomotiv sektörü kurtulursa, Türkiye de ekonomik krizden kurtulur."

Herkesin kazandığı bu güzellik karalanmamalı

OTOMOTİV
Distribütörleri Derneği (ODD) Başkanı İbrahim Aybar, TAYSAD Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada, "ÖTV indiriminden müşterilerimiz kazandı, sektör kazandı, hükümet kazandı. Kazan, kazan, kazan durumu oldu. Üç noktada bir düzlem ayağa kalktı. Bu ayağa kalkış sürmeli. Bunun bu güzelliğinin karalanmaması gerekiyor" dedi.

İyi kötü ayrılmalı sektör suçlanmamalı

OTOMOTİV
Yetkili Satıcıları Derneği (OYDER) Başkanı Tarık Taşar, "Sektör içinde yanlış yapanlar olabilir. İyiyi kötüyü ayırmadan bütün sektörü suçlamak doğru değil" dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!