ÖTV artışı otomotivi olumsuz etkiledi

Güncelleme Tarihi:

ÖTV artışı otomotivi olumsuz etkiledi
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 10, 2009 13:58

Hükümetin krizin etkilerini azaltmak amacıyla çıkardığı teşvik paketi kapsamında, 15 Mart-15 Haziran tarihleri arasında uyguladığı ÖTV indirimini kademeli olarak artırması, otomobil satışlarını olumsuz etkiledi.

Haberin Devamı

Teşvik paketinde yüzde 37'den yüzde 18'e indirilen ÖTV oranının 15 Haziran'dan itibaren yüzde 28'e çıkarılması, otomobil satışlarının yarıdan fazla düşmesine neden oldu.

Duğles Otomotiv Genel Müdürü Tolga Duğles, konuya ilişkin AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu değişimin etkilerini hemen hissetmeye başladıklarını söyledi.
İndirimin uygulandığı 3 aylık dönemde sektörde “hızlı” bir süreç yaşadıklarını aktaran Duğles, “İnsanlarımız bu fırsattan yararlanıp ciddi alımlar yaptı. Fakat 15 Haziran'dan itibaren ÖTV'nin yükselmesiyle beraber alımlarda ciddi bir azalma olduğunu görüyoruz” dedi.

Duğles, ÖTV oranının neredeyse yarıya indirilmesinin araç başına 4 bin 500-5 bin TL gibi bir indirim anlamına geldiğini, o dönemde satış adedi olarak geçen seneki rakamların bile üstüne çıktıklarını, bunun sektör açısından önemli bir gelişme olduğunu dile getirdi.

Haberin Devamı

Ekonomik krizin yaşandığı, insanların alım gücünün azaldığı bir ortamda, ÖTV'nin de artışıyla fiyatların tekrar yükselmeye başlaması sonucu satışların eskisi gibi durmaya başladığını ifade eden Duğles, “Temmuz ayında yarıdan fazla bir düşüş var, rakamlarımız bunu gösteriyor” diye konuştu.

Tolga Duğles, ÖTV indiriminde yüksek adette araç satılmasıyla Türkiye'nin ekonomik krizden çıktığı yanılgısının oluştuğunu belirterek, şunları kaydetti:
“Bu dönemde manavı, inşaatçısı, mobilyacısı araba almadı, iş yapan insanlar araba almadı. Biz hep otomobil sattık. Kendi bireysel ihtiyacı doğrultusunda fiyatlar da aşağı inmişken bu fırsatı kaçırmak istemeyen kişiler araba aldı. Elinde nakti olan değerlendirmek istedi bu indirimi. Krizden çıktığımızı ticari araç satışlarından anlarız. ÖTV indirimi döneminde ticari araçlarda çok cüzi satışlar gördük. Bu anlamda da krizden çıkıldığına daha inanmıyorum.”

İndirim döneminde bankalardan araç kredisi kullanarak ya da borçlanarak otomobil alanların ödemelerinde sorun yaşanıp yaşanmadığının sorulması üzerine Duğles, “Elinde belli birikimi olan kişiler değerlendirdi arabaları. Genelde bizim satışlarımız kredili satışlar olurdu, ama o dönem satışlara baktığımızda çoğu, yüzde 80-90'ı peşin alımlarla gerçekleştirildi. O yüzden böyle bir sorunla karşılaşmıyoruz” yanıtını verdi.

TOPARLANMA 2010'UN İKİNCİ ÇEYREĞİNDE

Tolga Duğles, banka kredilerinin düşmesinin satışlara ne şekilde etki edeceğine dair soruya, “Otomobil satışlarında belli bir doyum noktasına gelindi. O nedenle banka kredi faizleri ne kadar düşerse düşsün, insanlar iş yapamadığı için ticari araç alınmadığı için değişen bir şey olmayacak” karşılığını verdi.
2009'un otomobil satışlarının az olduğunu bir yıl olarak sonlanacağı öngörüsünde bulunan Duğles, şöyle konuştu:

Haberin Devamı

“2010 yılının ikinci çeyreğinden sonra bir artış bekliyorum otomobil satışlarında. Şu anda zaten alım gücünün çok azaldığı bir süreç yaşıyoruz. İnsanların işten çıkarılma korkusunu yaşadığı, iş yeri sahiplerinin de ay sonunu nasıl getireceğinin hesabını yaptığı bir ortamda 2009'un bu şekilde devam edeceği, 2010'un ikinci çeyreğinde toparlanma sürecinin yaşanacağına inanıyorum.”

Duğles, vergi indirimlerinin devletin sürümden kazanmasını sağladığını belirterek, “Sürümden kazandığı sürece satışlar daha da artacak, vergiler gelirlerinde hiçbir düşüş olmayacak. Bir arabadan örnek verelim, araba satıldıkça benzinden, araç muayene istasyonundan, servisten, bandrolden vergi alıyorsun. Bu, inşaat, mobilya sektöründe de aynı. Vergilerin düşmesi vergi gelirini arttırdı” dedi.

Haberin Devamı

Sıfır araçlarda olduğu gibi ikinci el piyasasında da aynı şekilde ciddi bir düşüş yaşandığını aktaran Duğles, “İnsanlarda iş korkusu var, arabaya yatırım yapılmak istenmiyor şu anda” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!